Ludovic Orban: Pentru România prezenţa lui Klaus Iohannis la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunităţi

Ludovic Orban a declarat că personal şi-ar dori ca preşedintele Klaus Iohannis să fie candidatul PNL la prezidenţiale, însă pentru România posibila prezenţă a şefului statului la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunităţi.

1347 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Pentru România prezenţa lui Klaus Iohannis la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunităţi

Ludovic Orban: Pentru România prezenţa lui Iohannis la conducerea Consiliului European ar oferi oportunităţi

„Faptul că se vorbeşte despre posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să poată să ocupe o poziţie atât de importantă cum este presedinţia Consiliului Europan arată prestigiul de care se bucură, încrederea de care se bucură. Sunt convins că preşedintele are maturitatea necesară să ia decizia în acest caz. Normal că îmi doresc ca preşedintele Klaus Iohannis să fie candidatul nostru la Preşedinţia României, dar pentru România prezenţa sa la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunităţi şi ar ajuta România din această poziţie”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară, la Realitatea Tv.

Întrebat dacă PNL e pregătit să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis, dacă acesta va fi preşedinte al Consiliului European, liderul liberal a spus că partidul va avea cu siguranţă prezidenţiabilul care va câştiga alegerile.

„Cu siguranţă PNL va avea candidatul care va câştiga alegerile. Dar preşedintele a fost prudent azi şi a refuzat să comenteze nişte zvonuri în mass-media. Candidatul PNL la funcţia de preşedinte al României este astăzi Klaus Iohannis. Decizia privind candidatul la preşedinţie nu poate s-o ia decât Consiliul Naţional al PNL, dar forul a decis în unanimitate că susţinem candidatura domnului preşedinte Klaus Iohannis”, a explicat Orban.

Chestionat dacă există posibilitatea ca Rareş Bogdan sau el să fie candidatul la prezidenţiale, Ludovic Orban a replicat că nu poate fi exclusă nicio candidatură a cuiva din PNL, în această eventualitate.

„Nu vorbesc despre această eventualitate până nu se ia o decizie legată de arhitectura europeană, dar fiţi convinsă că avem resurse şi avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii. În ceea ce priveşte candidaturile nu poate fi exclusă nicio candidatură, chiar şi a lui Rareş Bogdan, a altor colegi, chiar şi a mea, deşi e greu pentru că eu a fost validat pentru funcţia de premier, iar Klaus Iohannis pentru cea de preşedinte. Dacă vom ajunge în situaţia unde va trebui să luăm această decizi va trebui să evaluăm alţi candidaţi. În mod evident trebuie să ne consultăm şi cu preşedintele Iohannis”, a conchis Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie preşedintele Consiliului European, că nu este bine să comenteze zvonuri.

„Dacă aceasta este opinia cuiva, este în regulă, dar nu cred că este momentul să comentăm zvonuri. Am început negocieri pentru poziţia de Preşedinte al Comisiei Europene şi nu avem deocamdată progres suficient în aceste negocieri, aşa că trebuie să mai aşteptăm şi să urmărim cum evoluează discuţia astăzi, posibil mâine, posibil la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Este prea devreme să spunem că va fi acesta, sau acela, sau altul. Să sperăm că toţi vor fi de acord să avem negocieri rapide, pentru a avea cât mai repede numele pentru aceste poziţii. Acesta ar fi cel mai bun rezultat – să negociem intens, dar să finalizăm aceste discuţii într-o perioadă decentă de timp”, a afirmat Iohannis.

Cotidianului Financial Times a scris, săptămâna trecută, despre faptul că şeful statului Klaus Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni preşedinte al Consiliului European.

Taguri:
orban,
iohannis,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici