Ludovic Orban: PNL solicită demisia lui Dăncilă după gafa monumentală comisă în vizita din SUA/ Liberalii vor depune moţiune simplă împotriva lui Toader

PNL solicită demisia premierului Viorica Dăncilă în urma afirmaţiilor făcute de aceasta în Statele Unite ale Americii cu privire la mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul a fost făcut luni de liderul PNL, Ludovic Orban.

653 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: PNL solicită demisia lui Dăncilă după gafa monumentală comisă în vizita din SUA/ Liberalii vor depune moţiune simplă împotriva lui Toader

Orban: PNL solicită demisia lui Dăncilă după gafa monumentală comisă în vizita particulară din SUA

„PNL solicită demisia premierului Vasilica Vioirca Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în Statele Unite. Declaraţia făcută de premier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. Aş menţiona că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să pbţină statutul de membru nepermanent în Consiliul de securitate. Declaraţia doamnei Dăncilă aruncă în aer toate eforturile făcute de diplomaţia românească pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Liderul PNL susţine că Viorica Dăncilă nu are calitatea necesară pentru a face afirmaţii în legptură cu mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Aţi remarcat reacţia imediată, anume anularea vizitei unui şef de stat ca urmare a declaraţiilor date de premierul Dăncilă. În spatele acestei decizii se arată foarte clar dezacordul total faţă de declaraţiile premierului României. La nivelul UE cu siguranţă imaginea României va fi profund afectată. Îi readuc aminte doameni Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului UE şi că orice declaraţie face o face din această poziţie oficială. Aici nu mai e vorba de nedumeriri sau de ridicări din umeri. Nu mai e vorba să confunzi capitalele diferitelor ţări în care eşti în vizită. Nu mai e vorba de pocirea numelor de premieri, şefi de guverne cu care ai o relaţie internaţională. Este vorba de o declaraţie pe un subiect extrem de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declaraţie, pentru că în conformitate cu Constituţia României conducătorul politicii externe, cel care ia deciziile legate de politica externă este preşedintele României”, a adăugat Orban.

În încheiere, Ludovic Orban a afirmat că dacă DIICOT ar fi făcut o cercetare adevărată în urma solicitării acestuia de urmărire penală împotriva premierului după anunţul memorandumului, Viorica Dăncilă nu ar fi făcut declaraţii noi în acest sens.

„Solicităm demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă şi poate dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieşire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”, a conchis Orban.

Reacţia liderului PNL vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, şeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale. Premierul a mai precizat că în cazul în care şeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

Moţiune la adresa lui Toader

Liberalii vor depune, în cursul săptămânii, la Senat o moţiune simplă la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru modificările aduse recent în domeniul justiţiei, a anunţat, luni, liderul PNL Ludovic Orban.

„Aţi văzut soarta OUG 13, aţi văzut soarta OUG 7 care a trebuit să fie modificată. Aţi văzut, în general, soarta tuturor actelor normative cu care au agresat cei care conduc astăzi România, sistemul de justiţie din România. De data aceasta lucrurile sunt mult mai grave. Trag un semnal de alarmă, în cazul în care acest Guvern se încăpăţânează să răspundă la comenzile infractorilor, să emită noi OUG împotriva independenţei justiţiei, împotriva tratatelor la care suntem parte, împotriva articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene privitor la statul de drept. Este iminentă declanşarea procedurilor, în baza art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Există un risc major ca la nivelul Uniunii Europene să înceapă această procedură privitoare la România şi am fi într-o situaţie penibilă şi fără precedent, ca procedura privitoare la art. 7, care duce la suspendare dreptului de vot al ţării respective, să se declanşeze împotriva ţării care deţine Preşedinţia Uniunii Europene. Astăzi, în Biroul Executiv, am luat decizia de a iniţia o moţiune împotriva Ministrului Tudorel Toader, moţiune care va fi depusă la Senat în cursul acestei săptămâni”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

Referitor la OUG fiscală 114/2018, Ludovic Orban a anunţat că PNL respinge orice modificare adusă ordonanţei şi vrea abrogarea acesteia în integralitate.

„Vă mai anunţ de asemenea, că respingem categoric cârpelile puse la cale de habarniştii din acest Guvern, care au adoptat OUG 114 şi acum încearcă să peticească această OUG 114, venind cu o altă OUG, despre care nimeni nu ştie nimic, care nu a fost supusă dezbaterii publice, în care totul se face exact cum s-a făcut în cazul OUG 114, pe şestache, în secret, fără nici un fel de dezbatere publică. Nu puteţi cârpii OUG 114. OUG 114 a fost ca un tir de mitralieră împotriva unei bărci, care a făcut sute de găuri în barca respectivă şi degeaba încercaţi să astupaţi trei, patru, cinci găuri, pentru că barca oricum se va scufunda. Nu există decât o singură soluţie! Abrogarea în integralitate a OUG 114, care este un monument de incompetenţă şi de nemernicie pe care l-a dat acest Guvern”, a adăugat Orban.

PNL va reveni, de asemenea, cu proiectul de hotărâre prin care Parlamentul să solicite expertiza şi participarea unor experţi europeni pentru elaborarea modificărilor la Codul penal, Codul de procedură penală şi cele trei legi ale justiţiei.

„De asemenea, am luat decizia în încercarea noastră consecventă de a reveni cu Proiectul de hotărâre pe care l-am iniţiat şi anume Proiect de hotărâre care să fie adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului, prin care Parlamentul României să solicite expertiză, participarea unor experţi din partea Comisiei Europene, din partea Comisiei de la Veneţia şi din partea GRECO, pentru elaborarea unor modificări la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, legile Justiţiei, care să fie în conformitate cu Tratatele la care suntem parte, cu bunele practici la nivel european, cu tot ceea ce stă la baza funcţionării unui stat de drept care asigură independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţenilor la actul de justiţie”, a mai spus Orban.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici