Noi runde de negocieri cu partidele. Tăriceanu anunţă că a căzut de acord cu Orban: Vom cere să votăm în favoarea învestiturii Guvernului/ UDMR impune condiţii pentru susţinerea lui Orban/ PMP nu a ajuns la un consens cu PNL

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a reluat, marţi şi miercuri, întâlnirile cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru constituirea unei majorităţi parlamentare necesare învestirii noului guvern. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, marţi, că a ajuns la un acord cu PNL în privinţa tuturor cerinţelor ALDE, astfel că formaţiunea politică va decide în forurile statutare susţinerea învestiturii Guvernului condus de Ludovic Orban.

3623 afișări
Imaginea articolului Noi runde de negocieri cu partidele. Tăriceanu anunţă că a căzut de acord cu Orban: Vom cere să votăm în favoarea învestiturii Guvernului/ UDMR impune condiţii pentru susţinerea lui Orban/ PMP nu a ajuns la un consens cu PNL

Ludovic Orban continuă seria negocierilor pentru formarea majorităţii guvernamentale. PNL va discuta cu delegaţiile USR, ALDE, PMP şi UDMR

„A doua întâlnire oficială pe care am avut-o în formaţie completă ne-a pemis să finalizam discuţiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 cerinţe pe care noi le-am formulat. Am căzut de acord asupra tuturor, fie că este vorba de formula Guvernului monocolor, fie că este vorba de zonă economică unde am convenit asupra necesităţii unor investiţii. Am discutat şi astăzi am finalizat. Concluzia ca atare este că împreună cu colegii mei ne vom prezenţa în faţă Biroului Permanent Executiv al ALDE unde vom susţine ca Biroul să dea vot în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea viitorului Guvern. Aceasta este propunerea pe care o facem”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, în urma negocierilor purtate cu PNL.

UDMR vine cu condiţii pentru susţinerea lui Orban: Sunt şanse serioase ca acest Guvern să treacă

Kelemen Hunor a afirmat, marţi, că Guvernul Orban are şanse să fie validat în Parlament, însă UDMR vrea un acord scris de colaborare. Parlamentarii maghiari cer ca Guvernul să nu dea OUG în Justiţie, sistemul electoral sau administraţie şi să vină cu un buget de stat până pe 15 decembrie.

"Am spus că aşteptăm de la noul Guvern să nu îşi asume răspunderea guvernamentală şi să nu dea OUG în Justiţie, pe sistemul electoral şi administraţie.Rectificarea de buget trebuie să o faci prin OUG.Am spus şi am recomandat să fie respectate toate legile adoptate în Parlament şi tratatele internaţionale ratificate de România în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor etnice şi nu numai şi trebuie să încercăm să relansăm tot ce nu s-a făcut în domeniul restituirii proprietăţilor în limita competenţelor guvernului(...) ", a declarat Kelemen Hunor, marţi, după consultările cu premierul desemant.

Liderul UDMR a afirmat că are încredere în şansele Guvernului de a trece de Parlament.

"Noi credem că sunt şanse serioase, bune, ca să treacă acest Guvern în săptămânile care urmează, dar trebuie să aşteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare şi cu lista miniştrilor în faţa Parlamentului, ceea ce se va întâmpla în această săptămână" a adăugat Hunor.

Hunor a precizat importanţa proiectului de buget în discuţiile avute cu premierul desemnat şi a cerut liberalilor să vină cu proiectul în Parlament până pe 15 decembrie.

"Cu toţii avem de discutat bugetul pentru anul viitor. Noi am recomandat să vină cu proiectul de buget, dacă trece de votul Parlamentului, până pe 15 decembrie în Parlament, ca să avem timp să discutăm şi să votăm acest buget pentru anul viitor. Trebuie să fie un buget prin care se alocă resursele necesare tuturor activităţilor guvernamentale şi ale administraţiei publice locale, un buget care ţinteşte investiţii.

Totodată, printre condiţiile UDMR, s-a numărat şi demararea discuţiilor cu Comisia Europeană pentru realicarea fondurilor europene de la POIM la POR şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

"Am recomandat să se înceapă cât mai curând discuţiile cu Comisia Europeană pentru a aloca, realoca, direcţiona fondurile europene de la POIM la POR, pentru că există multe proiecte eligibile, dar fără finanţare în POR şi nu există proiecte aprobate în POIM. Am spus că în bugetul pentru 2020 pentru Educaţie trebuie să fie o alocare de 6%, fără discuţii, din care sigur trebuie 1.5 % pentru investiţii în educaţie, infrastructură, în şcoli", a mai precizat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că printr-una cord scris, se poate ridica nivelul de încredere între PNL şi UDMR.

"Noi am spus că e necesar un acord scris. Am lăsat un text la colegii liberali. Noi de fiecare dată când am susţinut un guvern minoritar şi majorirtar dar am avut o colaborare parlamenatră am făcut mereu printr-un acord scris. Putem depăşi ceea ce în această perioadă de 2-3 ani de zile ne-a despărţit şi să ridicăm nivelul de încredere între PNL şi UDMR.", a conchis acesta.

PMP nu a ajuns la un consens cu Orban: Vrea guvern monocolor şi fără OUG pe primari în două tururi

Liderul PMP Eugen Tomac a spus că nu a ajuns la un consens cu Orban, deoarece acesta l-a informat că nu va respecta cerinţele PMP, respectiv intrarea la guvernare a PMP şi OUG pe primari în două tururi. 
 
Eugen Tomac a declarat, marţi, că nu a ajuns la un consens cu Ludovic Orban, deoarece acesta l-a informat că nu va respecta cerinţele PMP, respectiv intrarea la guvernare a PMP şi OUG pe primari în două tururi. Totodată, Orban l-a anunţat că nu va înfiinţa nici Ministerul pentru relaţia cu Moldova.
 
„A fost o întâlnire scurtă, de un minut. Premierul desemnat ne-a informat că va prezenta un Guvern monocolor. În urmă cu o săptămână acelaşi premier desemnat le-a promis colegilor mei parlamentari că şi PMP va fi la guvernare în cazul în care pică Guvernul Dăncilă. Nu e nicio problemă, este decizia premierului desemnat de a-şi asuma această formulă guvernamentală. Înţeleg că partenerii de ieri ai lui Dragnea, respectiv Tăriceanu, Hunor şi Ponta au condiţionat prezenţa PMP-ului în Guvern. Nu este nicio problemă pentru noi. Eu trebuie să merg să discut cu colegii mei parlamentari, să convoc Colegiul Naţional al partidului, să discutăm despre poziţia pe care PMP trebuie să o adopte”, a spus Eugen Tomac, după negocierile purtate cu PNL.

Liderul PMP a susţinut că Ludovic Orban l-a informat că nu vrea OUG pe alegerea primarilor în două tururi şi nici înfiinţarea Ministerului pentru relaţia cu Moldova, chestiuni fundamentale pentru PMP.

„În condiţiile în care premierul desemnat ne-a informat că nu va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi şi nici nu va înfiinţa Ministerul pentru relaţia cu Moldova, chestiuni pe care le-am anunţat înainte de moţiune că sunt pentru noi fundamentale. Cam în punctul ăsta ne aflăm, o discuţie scurtă şi la obiect”, a conchis Tomac.

Ştirea iniţială

„Mâine şi poimâine (marţi şi miercuri - n.r.) vom avea runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură şi alături de care am reuşit demiterea guvernului PSD. Mâine ne vom întâlni cu delegaţiile ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri cu reprezentanţii Pro România”, a anunţat luni Ludovic Orban.

Potrivit unor surse, Orban se va întâlni marţi la ora 9.30 cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu cea a PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR şi la 15.00 cu cei ai USR. De asemenea, miercuri, la ora 12.00, el se va întâlni cu liderii ProRomânia. Întâlnirile urmează să aibă loc la Parlament.

„Propunerea noastră e ca votul de învestire să se producă cât mai repede. Vom depune lista de miniştri şi programul joi, cel târziu vineri. În mod evident Birourile permanente permanente - aici sper că PSD va depăşi tentativa de boicot pe care a anunţat-o şi-şi vor îndeplini obligaţiile - reuniunea BPR să fie luni. După părerea se poate stabili un calendar de audieri care să permită votul de învestitură miercuri”, a mai afirmat Orban, precizând că programul de guvernare „este aproape gata”.

Întrebat despre condiţiile USR, liderul PNL a afirmat: „Eu sunt convins că va funcţiona raţiunea şi că această coeziune pe care am avut-o în susţinerea moţiunii de cenzură se va manifesta şi la susţinerea guvernului”.

Ludovic Orban: Nu-mi plac OUG, dar este absolut necesar să reglementăm funcţionarea guvernului

Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat, luni, că, în contextul reorganizării autorităţilor din subordinea guvernului, deşi nu este varianta pe care o preferă, Executivul PNL va trebui să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru a modifica structura guvernamentală.

„Nu-mi plac OUG, dar vom fi obligaţi să emitem OUG, pentru că este absolut necesar să reglementăm funcţionarea guvernului, a agenţiilor, a autorităţilor şi a celorlalte structuri ale administraţiei care se află în subordinea guvernului. Vom opera, cu siguranţă, modificări şi-n ceea ce priveşte structura altor instituţii şi vom folosi toate prevederile legale pentru a ne asigura că insclusiv funcţionarii publici, mai ales în cadrul ministerelor care suferă modificări, sunt suficient de pregătiţi şi dispuşi să aplice programul nostru de guvernare.”, a afirmat premierul desemnat, luni.

Chestionat dacă PNL ia în calcul păstrarea anumitor persoane, secretari de stat, din cadrul PSD, premierul desemnat a răspuns: „Nu. Sunt suficienţi oameni capabili, şi-n PNL, şi-n cadrul partenerilor sociali cu care am colaborat de-a lungul timpului, care pot să furnizeze suficientă expertiză, pe orice poziţie d edemnitate publică, la nivel guvernamental, indiferent că e vorbade ministru, secretar de stat, preşedinte de autoritate, de agenţie sau alte nivele decizionale.”

Despre persoanele care ocupă funcţii dinaintea guvernării PSD, Ludovic Orban a afirmat: „În mod evident, ministrul desemnat, cel care va conduce ministerul, are posibilitatea să facă o evaluare a tuturor celor care lucrează în minister, dar v-am spus, din punctul meu de vedere, cred că este nevoie de o schimbare radicală.(...) Este prematur să facem o evaluare, dar vom pregăti în momentul elaborării actului normativ, şi o evaluare privind impactul asupra personalului”.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, va relua, marţi şi miercuri, întâlnirile cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru constituirea unei majorităţi parlamentare necesare învestirii noului guvern.

Barna: Miza acestor două zile de Parlament este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi

Liderul USR Dan Barna a afirmat, luni, că trecerea reformelor solicitate de partid înseamnă „testarea” majorităţii PNL, majoritate pe care acesta consideră că premierul desemnat Ludovic Orban şi Klaus Iohannis şi-au asumat-o. Barna a spus că dacă nu există majoritate USR nu va avea ce să voteze.

Dacă nu există o majoritate, înseamnă că rămânem într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile, şi a acestor două zile de Parlament, este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi. Am solicitat acest lucru premierului desemnat şi PNL, pentru că ei sunt cei care-şi asumă guvernarea şi ei sunt cei care spun că există o majoritate. (...) Dacă nu se va realiza ceea ce am discutat cu premierul Orban, înseamnă că nu avem majoritate, înseamnă că nu vom avea ce să votăm, e foarte simplu.”, a declarat liderul USR, luni.

Citeşte continuarea...

 

Taguri:
orban,
negocieri,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici