Macovei, Baconschi şi Preda cer o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile lui Ponta în cazul "Bolintineanu"

Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu au trimis, marţi, o scrisoare preşedintelui CSM în care cer sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul "Bolintineanu".

337 afișări
Imaginea articolului Macovei, Baconschi şi Preda cer o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile lui Ponta în cazul "Bolintineanu"

Macovei, Baconschi şi Preda cer o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile lui Ponta în cazul "Bolintineanu" (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Semnatarii scrisorii, adresate preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Hăineală, îi solicită acesteia să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să exprime o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", precum şi să analizeze "impactul asupra independenţei justiţiei al acestor declaraţii care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane şi modificări ale strategiei în ancheta penală".

Europarlamenatrul PDL Monica Macovei a prezentat pe blogul său conţinutul acestei scrisori, în care arată că potrivit raportului Comisiei Europene (CE) de monitorizare pe justiţie şi anticorupţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat în ianuarie 2013, independenţa justiţiei în România a devenit o temă de îngrijorare profundă la nivelul Comisiei începând cu vara lui 2012.

"Comisia atrage atenţia în mod explicit că «una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar» şi că, în ciuda recomandărilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat»", se precizează în scrisoare.

Potrivit scrisorii, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, iar semnatarii, în calitate de cetăţeni ai României, interesaţi de garantarea independenţei justiţiei şi îngrijoraţi de interferenţele politice la care asistă, solicită sesizarea Inspecţiei Judiciare şi exprimarea unei poziţii publice a CSM cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu".

Ei solicită şi analizarea impactului asupra independenţei justiţiei a declaraţiilor premierului "care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane şi modificări ale strategiei în ancheta penală".

"Credem că declaraţiile Primului ministru au urmărit încălcarea independenţei magistraţilor şi discreditarea unei intervenţii legitime a statului în ceea ce pare a fi un caz grav de corupţie în învătământ", apreciază Macovei, Baconschi, Papahagi, Popescu, Preda şi Voinescu.

Semnatarii consideră că sesizarea Inspecţiei Judiciare şi asumarea unei poziţii publice a Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu afirmaţiile şi acţiunile premierului "sunt necesare pentru a apăra separaţia puterilor în stat şi a consolida independenţa şi eficienţa justiţiei".

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici