Marcel Ciolacu a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat că a sesizat, marţi, Avocatul Poporului în legătură cu ordonanţa de urgenţă care reglementează alegerile anticipate, act normativ care „a legiferat practic turismul electoral”.

349 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate

Marcel Ciolacu a anunţat că a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate

„Astăzi (marţi - n.r.) am sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă, dată la miezul nopţii de Guvernul Orban, prin care a modificat - din nou! - legislaţia privind alegerile şi a legiferat practic turismul electoral”, a scris Marcel Ciolacu, marţi, pe Facebook.

Liderul interimar al PSD a adăugat că nu astfel de ordonanţe ar trebui să fie priorităţile Guvernului.

„Nu acestea sunt priorităţile românilor, domnule Orban! Nu #turismelectoral îşi doresc românii, ci măsuri concrete menite să le facă viaţa mai bună. Nu vă mai jucaţi de-a criza politică, învăţaţi să guvernaţi pentru #oameni şi nu vă mai daţi ordonanţe în interes propriu!”, a conchis Ciolacu.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, raport de respingere pe ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgenţă.

Premierul desemnat Ludovic Orban spunea că parlamentarii nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleşii nu pot respinge din start actul normativ.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici