Marius Tucă Show. INTERVIUL INTEGRAL Premierul Dăncilă: Cred că un lider nu trebuie să aibă un limbaj violent sau să fie coleric

Premierul Viorica Dăncilă va candida la preşedinţia PSD şi propune un alt mod de a conduce partidul faţă de epoca Dragnea. Dăncilă a afirmat luni în emisiunea Marius Tucă Show că moţiunea de cenzură nu va trece, iar dacă se va întâmpla, atunci PSD va trece în Opoziţie.

349 afișări
Imaginea articolului Marius Tucă Show. INTERVIUL INTEGRAL Premierul Dăncilă: Cred că un lider nu trebuie să aibă un limbaj violent sau să fie coleric

LIVE Viorica Dăncilă, INTERVIU în exclusivitate la "Marius Tucă Show": Voi candida la şefia PSD/ In iulie mai putem face un congres pentru prezidenţiabil/ Când mi s-a propus funcţia de premier, prima dată am spus "Nu"

Pentru candidaţii PSD la prezidenţiale vom face mai multe sondaje. Luăm în calcul şi candidaţi din afara partidului

Marius Tucă: E adevărat, dar şi candidaţii ai PSD pentru prezidenţiale.

Viorica Dăncilă: Candidaţii PSD pentru prezidenţiale, vom face mai multe sondaje, nu vom face doar unul singur, luăm în calcul şi candidaţi din afara partidului, vedem cum putem avea un procent cât mai mare astfel încât să mergem cu această încredere în noi că putem câştiga alegerile prezidenţiale. Este important să vedem care este profilul candidatului pe care îl vor alegătorii, ca să putem pe urmă să venim cu un alt...

Marius Tucă: Vă dau profilul meu, înalt, tandru şi mişto. Nu credeţi că o să aibă PSD niciodată aşa ceva. Spuneţi-mi vă rog, profilul ăsta cum trebuie să fie pentru că nu aţi mai câştigat alegeri de pe vremea lui Iliescu. E adevărat Băsescu era de o frumuseţe desăvârşită, înalt.

Viorica Dăncilă: Poate o să le câştigăm, probabil o să le câştigăm. Nu mă refer la aspectul fizic, dar eu sunt convinsă...

Marius Tucă: Nu contează?

Viorica Dăncilă: Un om cu carismă dar cred că trebuie altceva...

Marius Tucă: Dar Băsescu a fost de două ori primar al Capitalei şi de două ori preşedinte şi arată superb.

Viorica Dăncilă: Nu vreau să discut despre modul cum arată un fost preşedinte şi nimeni altcineva. Eu vreau să subliniez altceva, cred că românii îşi doresc un om echilibrat, un om care să fie preşedintele tuturor românilor, un om care să nu împartă românii sau partidele în partidul meu şi partidele altora, cred că îşi doresc un preşedinte care să fie foarte implicat, un preşedinte mediator, un preşedinte care să aibă relaţii externe foarte bune.

Marius Tucă: Dar nu un preşedinte jucător.

Viorica Dăncilă: Nu, cred că preşedinte jucători am avut şi cred că românii nu îşi mai doresc un preşedinte jucător.

Marius Tucă: Sigur?

Viorica Dăncilă: Sper, vom vedea la alegeri.

Cred că în luna iulie putem să mai facem încă un congres. Candidatul la preşedinţie din partea PSD este votat în congres

Marius Tucă: Spuneţi-mi când veţi anunţa candidatul dumneavoastră, pentru că e iunie, aveţi congresul, se va întâmpla la congres, în momentul în care se va alege noua conducere la sfârşitul lui iunie pe 29 iunie, se va alege şi candidatul la preşedinţie.

Viorica Dăncilă: Este foarte scurt timpul, eu cred că în luna iulie putem să mai facem încă un congres pentru că aşa este statutul candidatul la preşedinţie din partea PSD este votat în congres.

Marius Tucă: Păi şi de ce să nu se voteze pe 29?

Viorica Dăncilă: Pentru că în două săptămâni este foarte greu să facem atâtea sondaje încât să vedem care este cel mai bine plasat, vom încerca, dacă vom reuşi cu atât mai bine, dacă nu vom face un nou congres. Tratăm cu foarte multă seriozitate acest lucru şi cred că...

Marius Tucă: Cu cât se discută mai mult despre PSD, eu cred că partidul are de pierdut, mai ales că vine moţiunea de cenzură, vine congresul în care vor ieşi la suprafaţă bătălii despre care nu am auzit până acum .

Viorica Dăncilă: Aşa este într-un partid.

Marius Tucă: Aveţi contracandidat la conducerea PSD?

Viorica Dăncilă: Sunt convinsă că da şi este dreptul fiecărui coleg.

Marius Tucă: Până acum s-a anunţat cineva?

Viorica Dăncilă: Nu am anunţat nici eu că voi candida...

Marius Tucă: Aţi anunţat acum la Marius Tucă Show.

Viorica Dăncilă: Acum am spus că voi candida, dar sunt convinsă că mai sunt colege şi colegi, nu am discutat, o să depunem candidaturile, eu mi-am manifestat acum intenţia de a candida, dar dosarul de candidatură se va depune la partid.

Marius Tucă: Veţi schimba statutul astfel încât să nu mai fie votat preşedintele PSD de către toţi membrii? Ştiţi că cei de la USR tocmai vor să introducă asta.

Viorica Dăncilă: Nu ştiu, eu cred că este mult mai bine să îl votăm în congres şi tocmai în acest sens vrem să schimbăm.

Marius Tucă: Deci vreţi să renunţaţi la procedura asta destul de dificilă, ca să nu zic complicată. Deci nu veţi anunţa candidatul la preşedinţie la congresul din 29 iunie?

Viorica Dăncilă: Dacă vom închide toate sondajele, vom face mai multe sondaje şi rezultatul va fi pentru o persoană pozitiv în toate sondajele pe care le facem, s-ar putea, dar este timpul totuşi destul de scurt, dar trebuie în acelaşi timp să ne grăbim pentru că începând cu 11 august deja se începe strângerea de semnături pentru candidatul la prezidenţiale.

Marius Tucă: Nu, dar vine vara, e... spuneţi-mi credeţi că veţi reuşi în legătură cu UE?

Viorica Dăncilă: Da, categoric da. Eu am fost întotdeauna un pro european şi întotdeauna am susţinut şi susţin...

Marius Tucă: Păi sunteţi de un an şi câteva luni prim-ministru, aţi avut nenumărate întâlniri cu oficialii europeni şi bănuiesc că aţi fost sinceră în tot cea ce aţi comunicat şi de fiecare dată după o măsură luată sau după o discuţie aici de acolo de la PE comunicarea era întotdeauna împotriva PSD, de ce?

Viorica Dăncilă: De acord cu dumneavoastră, am să vă explic. Nu a fost o neîncredere, am avut o legătură foarte bună mereu cu oficialii europeni, dar de fiecare dată intervenea o nouă temă pe justiţie, interveneau discuţii care de multe ori, de cele mai multe ori nu se concretizau şi acest lucru genera îngrijorări la nivelul UE. Mai mult a existat şi foarte multă dezinformare şi am să vă dau un exemplu care îmi vine acum la îndemână legat de guvern: spuneau în permanenţă „guvernul iarăşi au încalcă justiţia, încalcă statul de drept” cu toate că guvernul nu dădea nici o OUG în sensul acesta şi nu înţelegeam...

Marius Tucă: Da, era despre ce va fi fost să se întâmple...

Viorica Dăncilă: Exact, primeam scrisori la guvern legat de OUG care...

Marius Tucă: Nu exista acel dialog cu...?

Viorica Dăncilă: Aveam acel dialog, dar bineînţeles că şi dezinformarea şi scrisorile adresate de anumiţi...

Marius Tucă: Bun, şi cum o să schimbaţi asta de aici înainte?

Viorica Dăncilă: Printr-un dialog permanent şi prin legăturile permanente pe care le avem atât la nivel de guvern şi la nivel de partid.

Marius Tucă: Vă spun eu cum! Cum e cel mai simplu, neiniţiind nimic în domeniul justiţiei.

Viorica Dăncilă: Nu, s-ar putea să deranjeze lucrurile şi în alte domenii dacă nu avem acest dialog, trebuie dublat dialogul guvernului, Comisia Europeană, trebuie dublat de dialogul partidului cu socialiştii europeni. Şi atunci se merge pe două canale mai ales că în cadrul socialiştilor europeni avem şi mulţi premieri care sunt social-democraţi. Şi atunci prin această legătură pe două direcţii putem să arătăm şi să informăm despre lucrurile din România, lucruri care provoacă îngrijorări la Bruxelles mai mult sau mai puţin adevărate.

Suntem membri ai Uniunii Europene şi că pentru România aceasta este singura soluţie

Marius Tucă: Am înţeles. Haideţi să revenim un pic la actualitate, o să vedem comunicarea cu UE şi cu Europa până la urmă că e foarte importantă. Totuşi mai am o întrebare, s-a vorbit şi aici cred că a fost o mare greşeală a PSD, sau ăsta a fost mesajul că vreţi să scoateţi România din UE, sau în cel mai bun caz că nu aveţi o poziţie pro europeană?

Viorica Dăncilă: Domnu Tucă acest lucru a fost lansat de oameni care probabil nu cunosc faptul că PSD a făcut posibilă aderarea României la UE şi a dus România în NATO, deci nu putem spune că PSD acum vrea să lupte pentru a scoate România din UE, aceste lucruri nu au fost crezute de nimeni, dar bineînţeles unii le-au folosit ca dezinformare sau le-au folosit în lupta politică.

Marius Tucă: Dar au fost crezute, pentru că toţi cei care au spus asta au avut un rezultat foarte bun la alegeri, dar ştiţi la ce mă aşteptam? Nu de la dumneavoastră ci de la PSD, în momentul în care erau astfel de reacţii, astfel de poziţii, mai ales dumneavoastră să fi ieşit să spuneţi, am fost în PE, niciodată România... exact ce aţi spus acum.

Viorica Dăncilă:  Am ieşit şi am ţinut legătura cu Comisia, gândiţi-vă că în timpul acesta noi am avut preşedinţia rotativă, deci mă întâlneam cu oficialii europeni şi le spuneam cest lucru. Dar s-a făcut probabil, nici noi nu am fost destul pe comunicare să negăm în permanenţă acest lucru sau poate am stat în defensivă în condiţiile în care noi trebuia să spunem că de fapt ei au vrut să pună România într-o postură neplăcută prin votul lor împotriva României, prin extinderea problemelor interne la nivel european, prin faptul că au creat rezoluţii la nivel European în care să pună România în...

Marius Tucă: Aţi fost recent acolo, aţi avut o comunicare cu înalţii oficiali europeni, aţi transmis un mesaj, ce vreţi să faceţi în România şi răspunsul lor a fost în sfârşit de când e guvernarea PSD, de când sunteţi prim-ministru, unul în care vă dădeau ok-ul să spunem pe româneşte.

Viorica Dăncilă: Da, mi-au oferit credibilitate, mi-au spus că se bucură că încercăm să mergem pe un alt drum şi că vor să fie partenerii noştri pe acest drum pe care vrem să mergem.

Marius Tucă: Vreţi să mergeţi pe alt drum?

Viorica Dăncilă: Da, un drum în care să vorbim mai mult de proiectele noastre ca şi guvern, de proiectele noastre ca şi partid, un drum care de fiecare dată să reiterăm faptul  că suntem membri ai Uniunii Europene şi că pentru noi aceasta este singura soluţie, pentru România aceasta este singura soluţie.

Am mulţi consilieri dacă fiecare pe fiecare domeniu ar începe să comunice cu propria opinie atunci nu am mai avea o direcţie pe care să mergem va fi haos. Acest lucru eu nu pot să-l tolerez

Marius Tucă: Spuneţi-mi vă rog, aşa fragilă cum păreţi, aţi luat nişte măsuri destul de ferme şi la secundă aş spune, ultima este legată de domnul Borza care a făcut o declaraţie la un post de televiziune şi a doua zi l-aţi şi demis.

Viorica Dăncilă: Eu cred că un lider ca să fie puternic nu trebuie să aibă un limbaj violent sau să fie un om coleric. Cred că această violenţă este atributul oamenilor care sunt slabi, eu cred că deciziile trebuie să le iei fără a folosi cuvinte dure, dar trebuie în acelaşi timp să fii ferm şi să iei decizii care sunt corecte. Eu nu vreau să-l critic pe domnul Borza, sunt convinsă că din punct de vedere profesional este foarte bine pregătit şi a şi demonstrat.

Marius Tucă: Şi s-a şi înscris în PSD.

Viorica Dăncilă: Îmi pare rău, dar am avut o discuţie cu domnia sa şi l-am rugat, e consilierul primului-ministru, nu mai poţi să vorbeşti în  nume personal deja vorbeşti în numele guvernului. Toate lucrurile, chiar dacă sunt lucruri mai bune sau mai puţin bune, lucruri care trebuiesc păstrate sau lucruri care trebuie modificate, dar înainte de a ieşi public trebuie să le discuţi şi să fii convins că aceasta este linia guvernului. Gândiţi-vă că am mulţi consilieri dacă fiecare pe fiecare domeniu ar începe să comunice cu propria opinie atunci nu am mai avea o direcţie pe care să mergem va fi haos. Acest lucru eu nu pot să-l tolerez.

Marius Tucă: În acelaşi timp toţi oamenii lui Dragnea au fost daţi la o parte pentru că a venit cumva o nouă vreme în PSD. V-a fost uşor să faceţi asta, v-a fost greu?

Viorica Dăncilă: Domnul Tucă eu nu merg pe principiul oamenii lui Dragnea, oamenii lui Firea sau oamenii lui Dăncilă sau oamenii cuiva, nu această abordare mi se pare o abordare greşită. Eu nu cred că acesta trebuie să fie motivul pentru care trebuie să te lipseşti de serviciile cuiva sau să rămână în executiv sau eu ştiu în partid, sunt alte criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când evaluezi o persoană, nu să fie un criteriu faptul dacă este apropiat de cineva sau nu. Nu, pentru mine nu acestea au contat, nu aceste lucruri au contat.

Am discutat cu Liviu Dragnea chiar în seara alegerilor, am luat câţiva miniştri şi am mers la partid. În ultima perioadă aveam păreri divergente.

Marius Tucă: Aţi avut o ultimă discuţie cu Liviu Dragnea înainte de a intra la închisoare?

Viorica Dăncilă: Da, am discutat cu Liviu Dragnea chiar în seara alegerilor, am luat câţiva miniştri şi am mers la partid, pentru că aşa mi s-a părut normal, ştiam, deja ştiam că rezultatul va fi unul slab, am sunat colegi şi le-am zis că trebuie să mergem acolo indiferent de rezultat trebuie să ni-l asumăm şi că această asumare trebuie să fie şi a premierului şi a preşedintelui executiv şi a noastră a tuturor. Atunci am fost la partid şi am discutat cu Liviu Dragnea.

Marius Tucă: V-aţi gândit că o să fie condamnat?

Viorica Dăncilă: Nu.

Marius Tucă: Nu v-aţi gândit la asta, eraţi certată cu Liviu Dragnea înainte de alegeri? Ştiţi că s-a discutat foarte mult pe asta.

Viorica Dăncilă: Aş vrea să nu mai discutăm pe aceste aspecte. Da, în ultima perioadă aveam păreri divergente.

Marius Tucă: Divergente despre ce ar trebui făcut. V-a zis ceva înainte de a ajunge la închisoare, că trebuie să faceţi sau să nu faceţi ceva, că s-a tot discutat despre asta.

Viorica Dăncilă: Da, în seara aceea mi-a spus că trebuie să păstrăm guvernarea pentru că avem această obligaţie faţă de români.

Marius Tucă: Spuneţi-mi, să mă întorc un pic la candidatul dumneavoastră la prezidenţiale, care e foarte important pentru partid, mai ales pentru funcţia supremă în stat, dar şi pentru alegerile locale şi parlamentare, că avem încă două rânduri la anul. Credeţi că va intra în turul doi?

Viorica Dăncilă: Da, am această convingere.

Marius Tucă: Pe ce vă bazaţi, în primul rând nu aveţi candidat în momentul ăsta.

Viorica Dăncilă: Staţi puţin până acum am văzut că  doar domnul preşedinte Iohannis şi-a anunţat candidatura, ceilalţi nu şi-au anunţat încă candidatul, sunt convinsă că fiecare face evaluări în cadrul propriului partid. De ce cred că intrăm în turul doi pentru că aşa cum am spus mai devreme acest partid în momente grele devine un partid unit. Pentru că o să avem congres şi indiferent de cine va câştiga, cum vor fi unii mai mulţumiţi sau mai puţin mulţumiţi după toţi vom merge în aceeaşi direcţie şi mai cred un lucru că sunt foarte mulţi membri de partid, sunt foarte mulţi simpatizanţi ai noştri, sunt foarte mulţi oameni care se vor regăsi în deciziile pe care le vom lua la nivel de partid şi la nivel guvernamental.

Din punctul meu de vedere nici mitinguri nu trebuie să facem. Trebuie să avem dialog cât mai mult cu oamenii, să mergem în mijlocul oamenilor

Marius Tucă: Sper că nu o să  mai faceţi undeva pe Arena Naţională lansarea candidaturii la preşedinţie.

Viorica Dăncilă: Nu, nu vom face pe Arena Naţională, dacă este din punctul meu de vedere nici mitinguri nu trebuie să facem. Eu cred că trebuie să avem dialog cât mai mult cu oamenii, să mergem în mijlocul oamenilor, să discutăm cu diferite categorii profesionale, să vedem problemele lor şi atunci eu cred că va fi o campanie adevărată, o campanie pe care acest partid a mai făcut-o şi trebuie să se reîntoarcă la acest mod de a face campanie.

Marius Tucă: Pentru că nu mai avem mult timp, dar mai avem, spuneţi-mi din punct de vedere al executivului ce proiecte are în momentul ăsta guvernul Dăncilă?

Viorica Dăncilă: Avem proiecte pe termen scurt, mediu şi lung. În primul rând săptămâna trecută am scos toate obiectivele pe toate domeniile în parte pe care le avem de îndeplinit din programul de guvernare. Bineînţeles că trebuie să adaptăm o serie din proiecte la realitate şi că unele dintre ele vor suferi modificări. Pentru mine, pentru guvernul pe care îl conduc am spus că anul 2019 este un an al investiţiilor şi pentru noi anul acesta vom încerca să ne ţinem de cuvânt.

Marius Tucă: Ce anume, autostrăzi?

Viorica Dăncilă: Autostrăzi.

Marius Tucă: Că s-a vorbit, spitale.

Viorica Dăncilă: Spitale, dotări în spitale, investiţii în şcoli, nu întâmplător anul acesta avem cel mai mare buget pe educaţie şi sănătate. Deci două domenii foarte importante, nu numai pentru România ci şi pentru orice ţară europeană. Am mers în spitale am văzut că avem nevoie de dotări, dotarea spitalelor, trebuie să avem în vedere atât în ceea ce priveşte infrastructura mă refer la autostradă, mă refer la poduri, mă refer la spitale, mă refer la şcoli, dar şi în mediul rural pentru că am auzit în ultima perioadă multe afirmaţii referitoare la faptul că nu s-au făcut deloc investiţii în România. Dacă ne uităm în mediul rural şi ne uităm pe PNDL1, pe PNDL2 s-au făcut foarte multe investiţii. Noi trebuie să gândim şi din punct de vedere al coeziunii, nu putem să lăsăm mediul rural nedezvoltat şi să ne gândim numai la dezvoltarea în mediul urban, deci am avut şi acest lucru în vedere. Acum introducem fondul de dezvoltare şi investiţii astfel să continuăm cu investiţiile mai ales în mediul rural.

Voi face un departament în subordinea primului-ministru tocmai pentru proiecte de infrastructură

Marius Tucă: Vă rog să-mi spuneţi câteva proiecte concrete, punctuale.

Viorica Dăncilă: Foarte curând spitalul de la Constanţa, spital regional, pe care îl vom face (...) cu Turcia, suntem într-un stadiu destul de avansat al discuţiilor cu spitalul de la Iaşi, avem parteneriatul public privat pe Autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov şi bineînţeles voi face un departament în subordinea primului ministru tocmai pentru proiecte de infrastructură unde vreau să am un raport săptămânal privind investiţiile din România, astfel să ne încadrăm în ceea ce am promis şi bineînţeles să încurajăm foarte mult şi pe parteneriatul public privat, nu în ultimul rând pe fonduri europene noi am pornit de  la un grad de absorbţie foarte mic, iată că suntem la 29% faţă de 31% media europeană, trebuie să accelerăm şi în acelaşi timp să reducem birocraţia.

Marius Tucă: Să ne întoarcem un pic la moţiunea de cenzură pentru că nu mai e mult până atunci veţi negocia cu cineva în Parlament, care sunt în momentul  ăsta relaţiile cu UDMR, cu partidul lui Ponta?

Mă bazez pe alianţa PSD-ALDE. Avem voturile necesare astfel încât să nu treacă moţiunea, dar luăm în calcul şi alte negocieri

Viorica Dăncilă: În primul rând, mă bazez pe alianţa PSD-ALDE, care după cum ştim, avem voturile necesare astfel încât să nu treacă moţiunea, dar luăm în calcul şi alte negocieri pentru că eu am învăţat de la Bruxelles negocierile trebuie să existe, în politică trebuie negociat şi probabil vor fi şi negocieri, voi vorbi şi cu UDMR-ul, nu am vorbit încă cu PRO România, eu cred că trebuie avut în vedere aceste negocieri pentru a vedea şi modul în care se raportează fiecare partid la această moţiune de cenzură, dacă susţin această moţiune de cenzură, de exemplu PRO România e un partid, ar vota la moţiune ca să cadă tot un guvern de stânga.

Marius Tucă: Şi cu UDMR-ul pentru că aţi avut mici.

Viorica Dăncilă: Da, şi cu UDMR-ul voi avea o discuţie, şi cu ei.

Marius Tucă: Spuneţi-mi, vă rog, cu partea legată tot de moţiune, să mergem pe principiul ăsta moţiunea o să treacă, care ar fi strategia dumneavoastră ca preşedinte executiv al PSD, bănuiesc că veţi merge mai departe nu o să vă daţi demisia, aveţi şi un plan B?

Viorica Dăncilă: Categoric că există şi un plan B. Dacă moţiunea trece e clar că pierdem guvernarea, trecem în opoziţie, asta este situaţia, esenţial este ca la trecerea în opoziţie să rămânem la fel de uniţi.

Marius Tucă: Aţi intra la un guvern de uniune naţională, s-a discutat asta multă vreme (...)

Viorica Dăncilă: Nu, nu cred că este oportun să intrăm într-un guvern de uniune naţională.

Marius Tucă: Şi paşii următori veţi rămâne la conducerea PSD?

Viorica Dăncilă: Până la congres când vedem ce va spune votul.

Marius Tucă: Când îşi vor depune candidaturile pentru conducerea PSD, pentru preşedinţia PSD?

Viorica Dăncilă: Vom avea un comitet executiv naţional joi, la ora 11.00 şi acolo vom stabili până la ce dată pot să-şi depună dosarul pentru candidatură.

Eram timorată, în altă ordine de idei trebuia să merg pe o anumită linie care nu era confortabilă pentru mine şi cu care nu mă puteam identifica

Marius Tucă: Am o întrebare i-aş spune delicată, dar nu trebuie să vă speriaţi foarte tare.

Viorica Dăncilă: Nu mă sperii uşor.

Marius Tucă: Ştiţi că aţi fost atacată multă vreme apropo despre faptul că nu întotdeauna aţi avut limbajul, ce s-a întâmplat cu dumneavoastră, vă urmăresc acum şi văd un limbaj foarte cursiv şi nu există nicio sincopă, ce s-a întâmplat, pentru eu cred că aţi trăit mai multe traume în perioada aia?

Viorica Dăncilă: Au fost mai mulţi factori, dar nu aş vrea să vorbesc despre acest lucru pentru că ar fi probabil să fac referire la anumite persoane şi eu nu procedez aşa.

Marius Tucă: Dar eraţi timorată asta e clar.

Viorica Dăncilă: Eram timorată, în altă ordine de idei trebuia să merg pe o anumită linie care nu era confortabilă pentru mine şi cu care nu mă puteam identifica.

Marius Tucă: Păi ăsta e un răspuns foarte important şi linia o trasa cine?

Viorica Dăncilă: Deja am spus foarte multe.

Marius Tucă: Spuneţi-mi vă rog care este relaţia dumneavoastră cu Klaus Iohannis preşedintele României, în momentul ăsta?

Viorica Dăncilă: Nu prea aş putea vorbi despre o relaţie.

Marius Tucă: Mă rog, relaţia instituţională la modul..., eu despre asta vorbeam.

Viorica Dăncilă: Nu pot să vorbesc despre o relaţie instituţională.

Marius Tucă: De ce?

Viorica Dăncilă: Pentru că nu am cooperat atât de mult cât mi-aş fi dorit să cooperăm. Este normal ca instituţiile statului pe proiecte majore pentru ţară să discute, să găsească soluţii, să se consulte, eu aşa am crezut când am venit premier.

Marius Tucă: Doamna prim-ministru dar aţi discutat cu preşedintele Iohannis şi în afara camerelor de luat vederi, care era dialogul.

Viorica Dăncilă: Erau discuţii punctuale referitoare la anumite aspecte, mi-ar fi plăcut să cooperăm mai mult pe preşedinţia rotativă, mi-ar fi plăcut, că toţi spuneau de la Summit-ul de la Sibiu, să fi mers împreună şi să fi dat un semnal pentru Europa că pe un proiect cum este preşedinţia rotativă, gândiţi-vă că eu când am deschis preşedinţia rotativă am invitat  şi pe preşedinte şi pe toată lumea. Preşedintele a avut primul speech, mi-ar fi plăcut să avem acest dialog pe subiecte importante pentru România, mi-ar place să avem de acum un dialog în ceea ce priveşte portofoliile de comisar ca să  ne consultăm pe acest lucru, să avem un dialog în ceea ce priveşte susţinerea liderilor instituţiilor europene, să avem un dialog pe ceea ce înseamnă anumite decizii legate pe experţi sau chiar probleme importante pe intern, dar a fost şi o perioadă foarte, foarte grea a fost intrarea mult mai devreme în  această perioadă de campanie, în această strategie de campanie care a agitat foarte mult lucrurile.

Nici noi nu am avut un dialog mult mai strâns cu ei şi poate şi ei au greşit. Eu am avut şi întotdeauna am spus că la Bruxelles trebuie să te duci cu demnitate

Marius Tucă: Aceeaşi întrebare legată de relaţia cu înalţi oficiali europeni, bănuiesc că aţi fost în Parlamentul european, îi cunoşteaţi foarte bine şi aţi avut discuţii şi la nivel particular despre ce se întâmplă în România. Ce vă spuneau înalţii oficiali europeni, de ce nu e bine În România, de ce toate aceste atacuri aproape necondiţionate în ceea ce priveşte România?

Viorica Dăncilă: Pentru că nici noi nu am avut un dialog mult mai strâns cu ei şi poate şi ei au greşit. Eu am avut şi întotdeauna am spus că la Bruxelles trebuie să te duci cu demnitate, dacă  vrei să fii tratat corespunzător, să fii tratat cu respect. De multe ori au luat informaţiile din alte părţi nu s-au consultat şi multe dintre informaţiile pe care le aveau nu erau cele corecte, v-am dat mai devreme exemplul cu guvernul care a dat nu ştiu ce ordonanţă şi nu era pliat pe realitate, dar cred că şi Comisia la un moment dat a acţionat politic şi Comisia nu are voie să acţioneze politic. În acelaşi timp mă bucur că după această perioadă încă şi-au păstrat încrederea în Guvernul României şi acest lucru pentru mine a fost foarte important, faptul că vor să discutăm, faptul că sună, faptul că acum avem un dialog bun arată că nu este acea lipsă de încredere pe care foarte mulţi au adus-o ca şi subiect în  spaţiul public. 

Marius Tucă: Credeţi că europarlamentarii aleşi pe listele PSD sunt ceea ce trebuie, reprezintă cu cinste România şi Partidul Social Democrat?

Viorica Dăncilă: Eu sper că da, dar pentru mine ar fi important ca europarlamentarii, indiferent de grupul politic, să lucreze împreună. Eu am lucrat cu europarlamentari şi din PNL şi din ALDE atunci când erau subiecte importante, atunci când era legislaţie care trebuia armonizată în România.

Marius Tucă: Dar parcă nu exista ura care există astăzi.

Viorica Dăncilă: Trebuie să ia schimbul de bune practici, mă uitam la Germania când era un subiect interesant indiferent de grupul politic ei erau uniţi şi votau pe direcţia care îi avantaja. Cred că ar trebui să lase această ură, în campanii pot să se contreze, să se contrazică, dar acolo trebuie, am văzut afirmaţiile unora care nu au fost în Parlamentul european şi spuneau fiecare ce fac. Păi acolo trebuie să ai majoritate şi ca să ai o majoritate o să dau un exemplu un amendament este semnat de un europarlamentar de la PPE şi nu de la social democraţi atunci e mai multă certitudine că el va fi votat şi va trece, dacă lucrează separat atunci s-ar putea ca munca să fie în zadar.

Nu voi abroga Ordonanţa 114 pentru că sunt şi lucruri bune sunt şi lucruri care au fost apreciate, dar sunt şi lucruri care trebuiesc modificate

Marius Tucă: Foarte multe întrebări de la cei care ne urmăresc, una ar fi legată de OUG nr. 114, veţi modifica această ordonanţă, veţi reveni asupra ei?

Viorica Dăncilă: Da, cu mult timp în urmă am spus că trebuie să dăm dovadă de mai multă flexibilitate şi că ceea ce nu este bun trebuie modificat şi să păstrăm doar ceea ce este bun, nu voi abroga Ordonanţa 114 pentru că sunt şi lucruri bune sunt şi lucruri care au fost apreciate, dar sunt şi lucruri care trebuiesc modificate şi aceste modificări nu trebuie să le facă guvernul ci în dialog cu toţi factorii care sunt implicaţi în decizia ce se va lua. Deja discutăm pe comunicaţii, pe energie astfel încât în perioada următoare să putem modifica ceea ce nu este bun.

Marius Tucă: Am o veste foarte bună că veţi fi invitată la ”Marius Tucă Show” atunci când veţi câştiga preşedinţia partidului şi vă rog să acceptaţi această nouă provocare.

Viorica Dăncilă: Dacă voi câştiga, dacă nu trebuie să-mi promiteţi că îl veţi invita pe cel care va câştiga.

Marius Tucă: Cu siguranţă că asta voi face, dar mai am şi eu intuiţie politică, instinctul nu prea mă înşală niciodată, dar vreau să am promisiunea dumneavoastră că atunci când veţi fi aleasă veţi veni că avem de vorbit de preşedinte.

Viorica Dăncilă: Sigur.

Serviciile secrete trebuie să-şi facă datoria lor, iar oamenii politici să nu fie implicaţi

Marius Tucă: Mulţumesc şi o ultimă întrebare de altfel cum vă poziţionaţi dumneavoastră şi PSD în legătură cu serviciile de informaţii, în afară de problema justiţiei s-a discutat foarte mult despre relaţia sau mă rog legătura Partidului Social Democrat cu Serviciile de Informaţii, serviciile secrete cum se spune?

Viorica Dăncilă: Eu am văzut în spaţiul public, nu de legătura Partidului Social Democrat, am văzut de legături cu persoane, cu diferite partide, eu cred că nu trebuie nici să atacăm şi nici să încurajăm aceste lucruri, eu cred că serviciile trebuie să-şi facă datoria lor, iar oamenii politici să nu fie implicaţi.

Marius Tucă: Da, dar să nu aibă legătură cu politicul.

Viorica Dăncilă: Da exact, oamenii politici să nu fie implicaţi.

Marius Tucă: Deci nu aţi predat PSD-ul serviciilor secrete.

Viorica Dăncilă: Da, am văzut aceste lucruri, cine a spus aşa ceva chiar are foarte, foarte multă imaginaţie.

Marius Tucă: În România imaginaţia este pe locul întâi, interesul naţional pe locul doi.

Viorica Dăncilă: În momentul în care nu poţi să învinovăţeşti pe cineva că a furat, că a făcut ceva, trebuie să-i găseşti o anumită vulnerabilitate.

Marius Tucă: La finalul emisiunii noastre şi vă mulţumesc pentru participare am să vă dau cărţile mele, citiţi poezie sau vi se mai întâmplă în viaţa asta?

Viorica Dăncilă: Mulţumesc, da şi am citit şi din ale dumneavoastră să ştiţi.

Marius Tucă: Da, mulţumesc mult, dar se întâmplă să mai aveţi timp şi pentru dumneavoastră într-un fel?

Viorica Dăncilă:  În ultima perioadă nu.

Marius Tucă: Să citiţi dedicaţia dar vă rog să nu o arătaţi la camera de luat vederi pentru că e... sper să vă placă şi dedicaţia.

Programul este foarte, foarte încărcat şi mi-ar place de multe ori să am timp să văd un film, să ascult muzică

Viorica Dăncilă: Mulţumesc.

Marius Tucă: Mai aveţi timp şi pentru dumneavoastră?

Viorica Dăncilă: Nu prea am timp să ştiţi că programul este foarte, foarte încărcat şi mi-ar place de multe ori să am timp să văd un film, să ascult muzică, dar este într-adevăr un program încărcat, nu mă vaiet, mi-am asumat acest lucru, probabil sunt şi perfecţionistă, îmi doresc ca lucrurile să iasă întotdeauna bine, pun suflet în ceea ce fac şi cred că acest lucru îmi lasă prea puţin timp pentru mine.

Marius Tucă: Să ştiţi că eu am fost atent la tot ceea ce aţi spus, aţi aflat astăzi ca sunt şi vecin cu dumneavoastră, stau în blocul de vizavi de casa dumneavoastră, dacă se va întâmpla ceva vă aştept în faţa casei, dar fără să protestez în vreun fel, doar să vă zic bună ziua şi să vă aduc aminte ce am discutat în emisiune. Mulţumesc mult doamna prim-ministru.

Viorica Dăncilă: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Marius Tucă: Şi ne vom vedea cu siguranţă în momentul în care veţi fi aleasă preşedinte al Partidului Social Democrat.

 

 

 

 

Taguri:
dancila,
guvern,
interviu
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici