Mazăre, prima reacţie după ce a fost prins. Fostul primar vorbeşte despre viaţa pe care a dus-o în Africa. „O să supravieţuiesc în puşcăriile din România”

Radu Mazăre transmite, într-un comunicat remis presei, că decizia de condamnare la 9 ani dată în cazul său încalcă jurisprudenţa şi deciziile CEDO, precizând că nu are cum să se sperie de condiţiile din închisorile româneşti după ce a fost arestat în Madagascar.

22069 afișări
Imaginea articolului Mazăre, prima reacţie după ce a fost prins. Fostul primar vorbeşte despre viaţa pe care a dus-o în Africa. „O să supravieţuiesc în puşcăriile din România”

Sursa: MediafaxFOTO

"De peste patru ani nu mai dau declaraţii şi nu mai sunt deloc implicat în viaţă publică sau politică. Cu toate acestea constat că numele meu, viaţa şi persoana mea suscită în continuare un uriaş interes. Nu înţeleg de ce şi nu pot să fiu decât surprins şi impresionat.

În acest context doresc să fac câteva precizări, cu scuze pentru lipsa de modestie: sunt mândru de tot ceea ce am făcut în viaţă, am construit de la zero ziare, radio sau televiziuni atunci când nu eram implicat în politică.

TITLURILE ZILEI

Ca primar am construit case pentru tineri şi nevoiaşi, am îmbunătăţit infrastructura şi economia oraşului Cta şi, foarte important, am reconstruit staţiunea Mamaia, pe care am scos o din praf, ruine şi anonimat, făcînd o celebră. Şi lista poate continua pe o pagină întreagă.

Şi în Africa când am ajuns am procedat la fel: am construit un resort într-o junglă sălbatică, doar cu localnici inimoşi, fără utilaje şi facilităţi. Desigur, am făcut în viaţa mea şi greşeli, ca orice om, dar n-am făcut rău intenţionat niciodată, nimănui, fiind şi un om cu frică lui Dzeu", transmite Radu Mazăre, prin intermediul unui comunicat de presă.

Fostul primar vorbeşte, în comunicatul de presă remis prin intermediul avocatului său Lizeta Haralambie, că sunt mulţi care vorbesc despre condamnarea sa de 9 ani şi a celorlaţi oameni din acest dosar, catalogând sentinţa drept una absolut nedreaptă şi revoltătoare.

"Pe fondul acestui dosar, la Curtea de Apel Bucureşti, pe parcusul a 8 ani de proces, a 106 termene şi a 5 judecători schimbaţi, s-au realizat de către instanţa două expertize judiciare – mamut . Una de evaluare imobiliară şi una topografică. Ambele expertize au evidenţiat un prejudiciu zero, demolând raportul DNA-ului făcut în acest sens. Aşa se face că la finalul judecăţii la Curtea de Apel au fost zeci de achitări în dosar iar eu am fost condamnat cu suspendare, ca să fie ceva", potrivit sursei citate.

Lucrurile s-au schimbat însă la apel, susţine Radu Mazăre, care-l acuză pe judecătorul Ionuţ Matei de la instanţa supremă că l-a condamnat fără a avea şi o bază reală de dovezi.

"În apel însă, la ICCJ, "celebrul şi temutul" judecător Ionuţ Matei, pus cu mâna preşedinte de complet în mod nealeatoriu, cunoscut ca un apropiat şi un bun executant al sistemului securist reînviat în ultimii ani în România, m-a condamnat, în doar 3 termene, la 9 ani de puşcărie. Cum? Foarte simplu:
− 1. a înlăturat expertizele judiciare neutre realizate de instanţa de fond şi s-a bazat numai pe rapoartele acuzatorului, adică ale DNA
− 2. fără probe noi, le-a reinterpretat pe cele existente deja", completează Mazăre.

Fostul edil precizează că în dosarul ANRP 1, dosar similar cu al său, în motivarea achitării inculpaţilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se scria că nu pot răspunde membrii comisiei de retrocedare pentru valorile din expertizele realizate de către evaluatori autorizaţi în cazul retrocedărilor, adică, invers de cum s a apreciat în dosarul său.

"Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenţei şi deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo voi face puşcărie. CA şi în cazul primarului Mircea Gutău!
Eu consider că nu asta este justiţie. E doar o bătaie de joc! După ce am făcut puşcărie în Madagascar, acolo unde apelul deţinuţilor se făcea într-o curte cu pământ şi mizerie pe jos , unde 1400 de oameni stăteam în genunchi şi cu mâinile la ceafă, fără paturi şi toalete, crede oare cineva că nu o supravieţuiesc în puşcăriile din România? Mă voi descurcă onorabil şi demn! Amintirile şi iubirea nu mi le poate lua nimeni!"
, conchide Radu Mazăre.

Instanţa supremă confirmă mandatul de arestare emis în lipsă pentru Radu Mazăre în dosarul Polaris

 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au confirmat, marţi, mandatul de arestare preventivă emis în lipsă în dosarul Polaris, anul trecut, pentru fostul primar al Constanţei Radu Mazăre. În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani şi 10 luni de închisoare.

"Confirmă arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan (................), prin încheierea de şedinţă din data de 10 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, din dosarul nr. 4453/1/2015, încheiere rămasă definitivă prin decizia penală nr.12 din 22 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători pronunţată în dosarul nr.119/1/2018, precum şi executarea M.A.P. nr.1/10 ianuarie 2018, emis pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare, respectiv, de la data de 08 mai 2019 la data de 06 iunie 2019", se arată în decizia judecătorilor instanţei supreme, pronunţată marţi.

Decizia poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici