Meleşcanu, despre Republica Moldova: Nu am spus că nu o recunoaştem pe Maia Sandu

Teodor Meleşcanu a afirmat că declaraţia sa de luni în care a spus că alegerile anticipate din Republica Moldova nu ar reprezenta o problemă, a fost scoasă din context. Ministrul de Externe a adăugat că Guvernul are credibilitate numai prin votul electoratului.

270 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, despre Republica Moldova: Nu am spus că nu o recunoaştem pe Maia Sandu

Meleşcanu, despre Republica Moldova: Nu am spus că nu o recunoaştem pe Maia Sandu

„Ieri după-amiază am organizat o întâlnire cu principalii actori politici în care am cautat să găsim o modalitate prin care să ne exprimăm foarte coerent poziţia noastră. În ceea ce priveşte discuţia pe care am avut-o, ea a fost scoasă din context. Am susţinut principiul că numai prin votul electoratului se poate asigura credibilitatea oricârui Guvern şi care, prin acest vot, poate cu adevărat să ajungă la o soluţie politică într-un fel sau în altul. Nu a fost nimic altceva, nu am spus că nu o recunoaştem pe Maia Sandu, nici altceva”, a declarat Teodor Meleşcanu, marţi la Parlament.

Precizările ministrului de Externe vin în contextul în care acesta a declarat, luni, că alegerile anticipate din Moldova nu reprezintă o problemă.

„Situaţia este dificilă. CCR din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern. Deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii. Cred că în asemenea cazuri grave singura soluţie este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate de pe 6 septembrie nu cred că ar fi o problemă foarte mare având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a explicat, luni, Meleşcanu.

Întrebat, luni, dacă Ministerul de Externe recunoaşte guvernul Maiei Sandu, Meleşcanu a răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituţie a recunoaşterii guvernelor. Singura modalitate este recunoaşterea statelor. Fiecare stat are dreptul să îşi aleagă guvernul. Noi suntem preocupaţi pentru că există o situaţie explozivă la ora actuală la Chişinău. Trebuie găsite modalităţi de a se depăşi această situaţie”.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, luni, că ar trebui să existe un punct de vedere comun cu privire la situaţia din Republica Moldova, precizând că va discuta în acest sens la Ministrul de Externe şi Administraţia Prezidenţială.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Taguri:
melescanu,
mae,
moldova

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici