Memorandumul care propune desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, prezentat vineri la şedinţa de Guvern

Executivul a luat act, vineri, de un memorandum al Ministerului Justiţiei care propune desfiinţarea sau regândirea radicală funcţionării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Documentul aminteşte despre recomandările GRECO, ale Comisiei de la Veneţia, precum şi de raportul MCV.

628 afișări
Imaginea articolului Memorandumul care propune desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, prezentat vineri la şedinţa de Guvern

Guvernul a adoptat un memorandum care propune desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, aduce în vedere argumentele GRECO, care a concluzionat că "recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie nu a fost implementată de România", precum şi criticile aduse de comisia de la Veneţia care a recomandat României "să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori; recurgerea la procurori specializaţi, însoţită de garanţii procesuale efective, ar putea apărea ca o soluţie alternativă mai potrivită".

De asemenea, memorandumul este argumentat prin concluziile raportului MCV, concluziie acestuia fiind că modificările legate de accelerarea înfiinţării Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor şi extinderea competenţei sale au alimentat şi mai mult sursele de îngrijorare şi lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.

"Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menţionate, dispoziţiile legale care reglementează funcţionarea şi organizarea SIIJ, precum şi modul concret în care a funcţionat Secţia de la înfiinţare până în prezent, propunem ca poziţia Ministerului Justiţiei în raporturile cu autorităţile şi instituţiile publice, respectiv cu instituţiile Uniunii Europene sau internaţionale pe această temă să fie în sensul susţinerii uneia din următoarele soluţii (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desfiinţarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcţionare şi organizare a acesteia", se mai arată în text.

Guvernul Orban îşi va asuma, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ şi pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, relatează surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor, Executivul aşteapă un aviz din partea CSM pentru desfiinţarea secţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
siij,
guvern,
memorandum

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici