Mihai Fifor, după solicitarea lui Iohannis: Săptămâna viitoare va fi discutat în Guvern un proiect de OUG pe legislaţia electorală

Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a afirmat că săptămâna viitoare urmează să fie discutat, în Guvern, un proiect de OUG de modificare a legislaţiei electorale, realizat pe baza propunerii AEP, care conţine modificările menţionate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.

527 afișări
Imaginea articolului Mihai Fifor, după solicitarea lui Iohannis: Săptămâna viitoare va fi discutat în Guvern un proiect de OUG pe legislaţia electorală

Mihai Fifor, după solicitarea lui Iohannis: Le analizăm şi o să vedem în ce fel facem

Purtătorul de cuvât al PSD, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, după mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, că şi formaţiunea sa a luat în calcul introducerea modificărilor pentru alegeri. 

”Vedem astăzi concluziile anunţate, există şi scrisorile acestea către preşedinţii Camerelor şi doamna premier. Sunt lucruri pe care deja le discutasem, lucruri pe care dorim să le aplicăm şi noi. Le analizăm şi o să vedem în ce fel facem acest lucru.”, a declarat Mihai Fifor.

Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor a declarat că parlamentarii sunt în activitate până săptămâna viitoare.

”Am văzut că e un îndemn patriotic la muncă. Nu era nevoie de acest îndemn surprinzător din partea preşedintelui Iohannis. Noi suntem în activitate, suntem în sesiune parlamentară până la sfârşitul săptămânii viitoare. Rămâne, repet, să găsim varianta în care venim cu aceste modificări legislative.

Mihai Fifor a adăugat că AEP are un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificările pentru legea electorală.

”Autoritatea Electorală Permanentă are un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit pentru a fi pregătit în Guvern. Dacă forma va fi această ordonanţă de urgenţă, ea se adoptă în Guvern după care vine în Parlament pentru adoptare. Dar odată adoptată produce efecte.”, a spus Fifor.

El a declarat că parlamentarii sunt pregătiţi să vină într-o sesiune extraordinară.

”Dacă e nevoie şi va fi nevoie toţi colegii parlamentari să vină pentru o sesiune extraordinară, sigur că nu ne va opri nimic să facem acest lucru pentru că în cele din urmă este important să avem modificările necesare pentru a înlătura toate deficienţele pe care le-am văzut în 26 mai”, a mai adăugat Mihai Fifor.

Mihai Fifor: Săptămâna viitoare va fi discutat în Guvern un proiect de OUG pe legislaţia electorală

Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a afirmat că săptămâna viitoare urmează să fie discutat, în Guvern, un proiect de OUG de modificare a legislaţiei electorale, realizat pe baza propunerii AEP, care conţine modificările menţionate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.

"Domnul preşedinte Iohannis bate la uşi deschise. Guvernul lucrează deja la un set de măsuri privind îmbunătăţirea procesului electoral astfel încât toţi cetăţenii români să îşi poată exercita dreptul la vot. De asemenea, s-a constituit şi o comisie parlamentară pentru modificarea legislaţiei electorale. Săptămâna viitoare urmează să fie discutat în Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă, realizat pe baza propunerii Autorităţii Electorale Permanente, care conţine deja modificările la care s-a referit astăzi (miercuri-n.red.) preşedintele Iohannis, respectiv votul organizat pe mai multe zile şi votul prin corespondenţă. Avem o Lege a votului prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare, dar din păcate, în 2016, s-au înscris doar 8.889 de români din toate colţurile lumii, iar dintre ei au trimis votul în ţară doar 4.561. Deci doar aceste metode nu sunt suficiente", a afirmat Mihai Fifor, printr-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Acesta a mai spus că PSD este de acord cu modificările propuse de preşedinte, deşi textul scrisorii are multe ambiguităţi ce vor trebui clarificate. Fifor mai spune că printre soluţii, Guvernul poate suplimenta şi numărul secţiilor de vot în diaspora.

"Pe fond suntem de acord cu modificările propuse de preşedinte, deşi textul trimis de dânsul către Guvern are multe ambiguităţi şi va trebui clarificat. Cu siguranţă, atât Guvernul, cât şi majoritatea parlamentară vor face tot ce le stă în putinţă pentru a îmbunătăţi legislaţia electorală. Avem în vedere mai multe soluţii, inclusiv o suplimentare corespunzătoare a secţiilor de votare în diaspora. Dacă tot a trimis acele propuneri, ne aşteptăm că domnul Iohannis, în calitate de şef al diplomaţiei, îşi va asuma de această dată răspunderea de a determina pentru alegerile prezidenţiale numărul suplimentar de secţii de votare şi locaţiile în care să fie organizate. Doamna prim-ministru a anunţat chiar de ieri că Guvernul va finanţa toate secţiile suplimentare solicitate fie de Opoziţie, fie de domnul Iohannis. În acest fel, se elimină orice îndoială că Guvernul sau PSD nu ar dori o organizare cât mai bună a votului în diaspora", a conchis Fifor.

Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale. În acest sens, preşedintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Taguri:
fifor,
iohannis,
alegeri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici