Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial CE propunerea actualizată de Acord de parteneriat 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene informează că luni a trimis oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC).

264 afişări

Imaginea articolului Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial CE propunerea actualizată de Acord de parteneriat 2014-2020

MFE a trimis oficial CE propunerea actualizată de Acord de parteneriat 2014-2020 (Imagine: Shutterstock)

“România a trimis oficial propunerea actualizată de Acord, care răspunde tuturor propunerilor şi comentariilor făcute de Comisie pe marginea versiunii oficiale din 31 martie 2014. Trimiterea oficială a documentului actualizat înseamnă că România se apropie de momentul semnării Acordului, în condiţiile în care nu anticipăm primirea de noi recomandări din partea Comisiei pe marginea acestuia. În consecinţă, estimez că România va avea Acordul de Parteneriat aprobat la sfârşitul verii - începutul toamnei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat într-un comunicat al MFE remis martţi agenţiei MEDIAFAX.

În 3 iulie, Eugen Teodorovici declara că a agreat ultimele detalii referitoare la Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu reprezentanţii Comisiei Europene înainte de trimiterea formei actualizate a documentului, menţionând că nu anticipează primirea de noi recomandări din partea CE.

Ministrul Teodorovici s-a aflat, în perioada 3-4 iulie, într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Programele operaţionale pentru cadrul financiar 2014-2020 vor fi trimise Comisiei Europene la începutul lunii iulie, a declarat, în 20 iunie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizând că în privinţa Acordului de Parteneriat nu este vorba de un dezastru, ci de sugestii primite de la CE.

"Programele operaţionale sunt oarecum într-o formă finală, la începutul lunii iulie vor fi trimise formal CE spre adoptare şi sperăm ca în a doua parte a acestui an să fie aprobate aceste documente pentru România", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, la Conferinţa MEDIAFAX Talks About SMEs.

Referitor la Acordul de Parteneriat, transmis CE în mod formal la 31 martie, Teodorovici a susţinut că CE a trimis comentarii, sugestii, nu critici. "Am discutat săptămâna aceasta în guvern asupra modului în care noi răspundem la aceste sugestii din partea CE. În aceste zile vom transmite oficial versiunea revizuită, astfel încât documentul va putea fi semnat cu România la final de august sau început de septembrie. Deci, iată, nu e niciun dezastru, nu am întârziat cu absolut nimic", a declarat Teodorovici, dând ca exemplu Polonia, al cărei Acord de Parteneriat a fost aprobat după cinci luni.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că Acordul de Parteneriat va fi semnat la Bucureşti, "în prezenţa a cel puţin trei comisari".

Cu o săptămână înainte, agenţia MEDIAFAX a anunţat, prezentând un document al Comisiei Europene, că oficialii de la Bruxelles au trimis Guvernului român mai multe observaţii la Acordul de Parteneriat, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

Ca reacţie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, după o vizită de lucru la Bruxelles, că propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 va fi trimisă Comisiei Europene până la sfârşitul lunii iunie, estimând că documentul va fi semnat în această vară.

Ministerul Fondurilor Europene a trimis, la 31 martie, oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispoziţie trei luni pentru a analiza documentul, perioadă de timp care poate fi întreruptă dacă statului membru îi sunt transmise comentarii pe marginea acestui document.

Conform informaţiilor prezentate de MEDIAFAX, Comisia Europeană a criticat şi prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent şi fără priorităţi clare".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ROMÂNIA ,
UE ,
ACORDUL DE PARTENERIAT
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.