Ministrul Economiei: Achiziţia uzinei de la Craiova de către Ford Otosan, investiţie de 490 de mil. de euro

Prin achiziţia uzinei Ford de la Craiova de către Ford Otosan din Turcia se crează oportunitatea unei investiţii de 490 de milioane de euro în dezvoltarea industriei auto din ţara noastră, a declarat marţi ministrul Economiei, Florin Spătaru.

1330 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei: Achiziţia uzinei de la Craiova de către Ford Otosan, investiţie de 490 de mil. de euro

Ministrul Economiei: Achiziţia uzinei de la Craiova de către Ford Otosan, investiţie de 490 de mil. de euro

„România doreşte să folosească potenţialul existent în industria auto, pentru a răspunde nevoilor actuale în sectoarele afectate de criza semiconductorilor. Această industrie este printre cele mai importante sectoare economice contributoare la PIB şi poate sectorul cel mai mult vizat de tranzitia verde. În acest sens, salut modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice şi resursele existente”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, ministrul Florin Spătaru.

Florin Spătaru, ministrul economiei, împreună cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă au participat marţi la evenimentul organizat la Craiova cu ocazia finalizării achiziţiei uzinei Ford de la Craiova de către Ford Otosan din Turcia. Premierul şi ministrul economiei au avut întâlniri cu Stuart Rowley, preşedintele Ford Europa, Güven Özyurt, manager general Ford Otosan, Josephine Payne, preşedinte Ford România.

„Ştiu că planul de bussines pe care îl promovaţi pentru a sprijini lansarea următoarei generaţii a modelului Courier este o investiţie de 490 de milioane de euro. În aceste condiţii, aveţi atât susţinerea mea, dar şi promisiunea că voi fi foarte aproape de acest subiect, pentru că îmi doresc să fie îndeplinite toate aceste angajamente”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Ford Otosan este un joint venture în care Ford Motor Company şi Koç Holding deţin pachetele majoritare acţiuni (câte 41% fiecare, diferenţa fiind disponibilă pe piaţa liberă de tranzacţii). Pentru transferul proprietăţii fabricii, Ford Otosan va plăti 575 de milioane de euro la care se adaugă alte 140 de milioane de euro, definite drept plată condiţionată. Odată cu acordul semnat de Ford Motor Company şi Ford Otosan, uzina de la Craiova intră sub conducerea joint venture-ului din Turcia. Fabrica din România va beneficia de o reţea largă de competenţe şi de transfer de know-how datorită experienţei echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea şi construirea de vehicule comerciale şi electrice.

Ministerul Economiei arată că fabrica Ford Otosan din Craiova joacă un rol cheie în planurile de electrificare ale Ford în Europa, iar prin această preluare, unitatea de producţie din România va beneficia de experienţa şi expertiza vastă a Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie şi producţie. Expertiza şi know-how-ul Ford Otosan în electrificare, aşa cum se vede la emblematicul model E-Transit recent lansat, se vor regăsi şi în vehiculele electrice pe care compania le va produce în fabrica de la Craiova.

„Până în 2035 trebuie să ne concentram pe eliminarea în mare parte a emisiilor de carbon generate de automobile din zonele urbane. Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Economiei îl reprezintă crearea de politici şi de strategii care să încurajeze industria naţională şi mediul de afaceri şi să dezvolte întregul ecosistem din România. Acest ecosistem trebuie să urmărească traseul economic, de la exploatarea de resurse, la valorificarea materiilor prime critice şi până la producţia propriu-zisă”, a concluzionat ministrul Spătaru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici