Modificarea legii anti-fumat: USR a făcut apel la dreptul la sănătate, PNL la dreptul la fericire

Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului au avizat, miercuri, negativ proiectul care modifică legea anti-fumat pentru a permite fumatul în camere special amenajate şi constituirea de asociaţii, după ce USR au făcut apel la dreptul la sănătate, iar PNL la dreptul la fericire.

6038 afișări
Imaginea articolului Modificarea legii anti-fumat: USR a făcut apel la dreptul la sănătate, PNL la dreptul la fericire

Modificarea legii anti-fumat: USR a făcut apel la dreptul la sănătate, PNL la dreptul la fericire (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Arhiva Foto)

Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului nu au vrut să îşi asume public votul dat pe iniţiativele înscrise pe ordinea de zi, făcând posibil accesul presei doar pe parcursul dezbaterilor.

Surse din cadrul comisie au declarat, pentru MEDIAFAX, că deputaţii au dat aviz negativ proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, aprobată tacit de Senat şi criticată de Guvern în punctul de vedere transmis Parlamentului.

Raportul asupra acestui proiect de lege care urmază să fie supus votului plenului va fi întocmit de Comisia de sănătate, sesizată pe fond.

În dezbaterea proiectului de lege, deputatul PNL Adriana Săftoiu a susţinut că legea ar trebui să rămână mai mult timp în dezbatere, afirmând că este „o lege cu impact”.

„Este o lege cu impact. Eu sunt fumătoare, dar sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum. Nu ştiu dacă toate aceste legi nu ar trebui să rămână pe site-ul Camerei, în dezbatere publică pentru că legea cealaltă a fost destul de discutată, s-au creat tabere pro, contra. (…) Aş lăsa-o în dezbatere pe site, aş atrage atenţia opiniei publice asupra ei şi poate după aceea să încercăm (să luăm o decizie-n.r.)”, a susţinut Săftoiu.

USR şi PNL au făcut apel la dreptul la sănătate, respectiv la dreptul la fericire de care ar trebui să se ţină cont în procesul decizional al Parlamentului.

„Nu există un drept fundamental de a fuma. Ceea ce există este dreptul fundamental al omului la sănătate”, a declarat deputatul USR Cristina Madalina Prună.

În replică, deputatul PNL Adriana Săftoiu i-a răspus colegei sale că Parlamentul trebuie să garanteze şi dreptul la fericire.

„Pentru frumuseţea dialecticii lasa-mă să îţi spun că trebuie să le garantăm dreptul la fericire (…)”, a susţinut Săftoiu.

Presedintele comisiei, Ibram Husein, a afirmat că susţine legea în forma actuală, precizând însă că sunt ţări care au permis apariţia unor cluburi în care se fumează în ciuda legislaţiei restrictive, oferind exemplul Germaniei şi al Turciei.

La dezbaterea iniţiativei legilative a fost prezent şi un reprezentant al Asociaţiei organizatorilor de sloturi care a cerut ca spaţiile destinate jocurilor de noroc să fie execeptate rigoriilor legii anti-fumat.

„Jucătorii ies în faţa sălii pentru a fuma. Aceasta nu reprezintă un exemplu social, pot trece copii”, a susţinut reprezentantul al Asociaţiei organizatorilor de sloturi în sprijinul solicitării adresate.

Iniţiativa legislativă redefineşte noţiune de spaţiu public înschis. Asfel prin acest concept „se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi în jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar său permanent, cu execpţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.

De asemenea, proiectul prevede că spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care esre încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.

Proiectul pentru modificare a legii anti-fumat permite fumatul „numai în camere special amenjate” care servesc exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi, consumul de cafea, băuturi cale sau băuturi răcoritoare.

Potrivit proiectului de lege menţionat, „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinare exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a acuzat marţi seara faptul că în Comisia pentru Drepturile Omului „se cere aviz pentru amputarea legii de interdicţie a fumatului în spaţiile publice închise”.

„La umbra respingerii premierului, oarece domni din Parlament au trecut deja la treabă. Nicăieri nu este consacrat în vreo lege sau în Constituţie dreptul de a fuma, dar propunerea de modificare a legii tratează fumatul în spaţiile publice închise exact aşa. Formă actuală a legii antifumat este doar unul dintre punctele care merită şi trebuie aparate de întreagă societate, împotriva intereselor industriei tutunului şi împotriva intereselor unor anumiţi membri ai Parlamentului”, a scris el pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici