Modificarea Regulamentului Camerei, adoptată în ciuda criticilor vehemente ale opoziţiei/ PNL şi USR au încercat să împiedice şedinţa de plen. Un deputat PNL şi-a lipit bandă adezivă pe gură

Plenul Camerei a votat, miercuri, modificarea Regulamentului Camerei, care prevede că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte amendamente se consideră respinse, în condiţiile în care PNL, USR şi PMP s-au opus vehement.

459 afișări
Imaginea articolului Modificarea Regulamentului Camerei, adoptată în ciuda criticilor vehemente ale opoziţiei/ PNL şi USR au încercat să împiedice şedinţa de plen. Un deputat PNL şi-a lipit bandă adezivă pe gură

PNL şi USR încearcă să tergiverseze plenul Camerei. Un deputat PNL şi-a lipit bandă adezivă pe gură

Proiectul de hotărâre care modifică Regulamentul a fost adoptat cu 176 de voturi "pentru" şi 88 de voturi "împotrivă".

După vot, deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu şi-a pus o cruce roşie pe gură şi a acuzat PSD de comportament dictatorial.

Deputatul PNL Raluca Turcan a acuzat, după vot, faptul că această modificare "pune capăt" democraţiei. "Azi, PSD, ALDE şi UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă după bunul plan pentru a-şi salva pielea de propriile dosare în faţa justiţiei".

TITLURILE ZILEI

"Nu aţi închis gura parlamentarilor, aţi închis gura românilor",a acuzat şi deputatul PMP Ionuţ Simionca.

Textul adoptat de plen are următorul conţinut: ”După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la dezbateri generale, faptul că plenul nu ştie ce votează, întrucât Raportul Comisiei de Regulament care se referă la acest amendament nu este accesibil la caseta deputaţilor.

„Pe site nu e raportul. Ridicaţi mâna care ştiţi ce votaţi. E bătaie de joc, faceţi de râs o ţară întreagă, arucaţi Parlamentul în derizoriu”, a spus Stelian Ion.

„Nu are acest amendament legătură cu proiectu de hotărâre. E doar un artificiu pe care l-aţi identificat pentru că v-aţi dat seama că dacă retrimiteţi la comisie proiectul anterior nu îl mai puteaţi dezbate azi, ori necesitatea dvs. era de a rezolva problema azi”, a acuzat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat faptul că deputaţii nu au în faţă textul Raportului.

„Nu aveţi textul în faţă, l-am cerut domnului Nicolicea, domnului Marton, mi-au spus că amendamentul a fost formulat verbal şi că nu avem o formă scrisă. Textul e ţinut sub cheie de domnul Nicolicea. Textul vorbeşte de timp aplicat în funcţie de complexitatea proiectului dezbătut. Cine stabileşte cât e de complexă dezbaterea? În funcţie de numărul de pagini, mi s-a spus”, a spus Turcescu.
Un alt amendament care modifică Regulamentul şi care a fost adoptat miercuri prevede că „Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”.

Şi acest amendament a fost criticat vehement de opoziţie.

PNL şi USR au încercat să tergiverseze şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor

PNL şi USR încearcă, miercuri, să tergiverseze şedinţa de plen a Camerei, invocând încălcarea Regulamentului de către majoritatea PSD-ALDE şi luând cuvântul în mod repetat pe procedură, un deputat PNL lipindu-şi chiar bandă adezivă pe gură, în semn de protest.

Liderul grupului PNL Raluca Turcan a invocat încălcarea Regulamentului şi a cerut sistarea şedinţei de plen, chiar în debutul şedinţei.

„Să nu acceptăm nicio propunere de modificare a ordinii de zi făcute de liderul grupului PSD, pentru că nu respectă Regulamentul. În ziua votului orice propunere de modificare trebuie luată cu unanimitatea liderilor de grup, ori PNL, USR şi PMP au votat împotrivă. Ce faceţi azi e cu încălcarea Regulamentului”, a spus Turcan.

„E o nouă inovaţie procedurală cu două şedinţe de vot final în aceeaşi zi. Ne închipuim ce se va întâmpla de săptămâna viitoare”, a spus deputatul PNL Florin Roman, care, pentru a critica intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul, şi-a lipit efectiv bandă adeziva pentru tip Scotch, transparentă, pe gură.

Liderul grupului PSD, Ioan Munteanu, a precizat că liderul de grup are dreptul să ceară modificarea programului şi a ordinii de zi şi a propus introducerea pe ordinea de zi modificării Regulamentului Camerei deputaţilor, precum şi a propunerilor de modificarea a legilor justiţiei – privind organziarea judiciară şi CSM, cu două sesiuni de vot final.

La momentul difuzării acestei ştiri, dezbaterile pe procedură continuă, Opoziţia criticând intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul pentru a putea trece "pe repede înainte" şi modificările la legile justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici