Noi atribuţii pentru SRI, extinse la propunerea Comisiei de control din Parlament - Mediafax

Noi atribuţii pentru SRI, extinse la propunerea Comisiei de control din Parlament

Atribuţiile SRI în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului sunt stipulate expres într-o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului, elaborată de parlamentarii din Comisia SRI şi aflată în dezbatere publică.

509 afişări

Imaginea articolului Noi atribuţii pentru SRI, extinse la propunerea Comisiei de control din Parlament

Noi atribuţii pentru SRI, extinse la propunerea Comisiei de control din Parlament

Propunerea legislativă are ca obiect modificarea articolului 6 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI în sensul stipulării exprese a atribuţiilor SRI în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi în sensul instituirii unor noi atribuţii.

Astfel, potrivit propunerii legislative, SRI are atribuţiile de a executa intervenţia antiteroristă, precum şi intervenţia contrateroristă, în condiţiile Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului, în scopul eliberării ostaticilor, capturării ori anihilării teroriştilor, neutralizării dispozitivelor utilizate de aceştia, eliberării obiectivelor atacate sau ocupate şi restabilirii ordinii legale.

 

O altă atribuţie a SRI, potrivit propunerii legislative, vizează executarea, la solicitare, a intervenţiei pirotehnice la dispozitivile explozive amplasate în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrităţii corporale, sănătăţii persoanelor, punerii în pericol a vieţii sau provocării de daune proprietăţii publice ori private.

Printre atribuţiile Serviciului în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului a fost propusă şi efectuarea de „interviuri de securitate”, în condiţiile Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Intenţia de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a SRI în sensul prevederii exprese a acestor atribuţii a fost anunţată de fostul preşedinte al Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă susţinută în luna iulie, acesta dând la acel moment şi detalii despre conţinutul propunerii legislative de modificare.

În acest moment, propunerea legislativă se află pe circuitul legislativ la Camera Deputaţilor, în dezbatere publică, şi are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, fiind aşteptat şi punctul de vedere al Guvernului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SRI ,
TERORISM ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.