Numirea şefilor la DNA şi Parchetul General. Momentul în care Ponta şi Băsescu au fost de acord pentru succesorul lui Morar

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Mona Pivniceru au o dispută juridică privind numirile procurorului general şi a şefului DNA. Traian Băsescu susţine că, potrivit Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să îi propună cele două nume.

1407 afișări
Imaginea articolului Numirea şefilor la DNA şi Parchetul General. Momentul în care Ponta şi Băsescu au fost de acord pentru succesorul lui Morar

Numirea şefilor la DNA şi Parchetul General. Momentul în care Ponta şi Băsescu au fost de acord pentru succesorul lui Morar (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

În replică, Mona Pivniceru susţine că legislaţia este destul de clară şi nu lasă loc de interpretări: procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi de preşedinte la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Totodată, Victor Ponta îl acuză pe Traian Băsescu de inconsecvenţă pentru că cere schimbarea procedurii, dar chiar el declara public, în mai 2012, că procurorul general şi şeful DNA trebuie numiţi de CSM, iar în 2005 a atacat legea la Curtea Constituţională tocmai în acest sens.

În sedinţa CSM din 4 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a cerut CSM un punct de vedere neoficial privind numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA. În esenţă, preşedintel a cerut CSM să spună dacă propunerile pentru cele două funcţii trebuie să vină de la CSM sau de la Ministerul Justiţiei. "Avem un articol, 134, în Constituţia României, care spune aşa: <<Consiliul Superior al Magistraturii propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia...>>. Deci propunerea, la mine, conform Constituţiei, trebuie să vină de la CSM", a declarat preşedintele. La finalul şedinţei, într-un scurt dialog cu preşedintele, Mona Pivniceru a catalogat această idee drept un "dar grecesc".

Citeşte articolul integral despre numirea şefilor la Parchetul General şi DNA pe www.gandul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici