Video Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Ideea că am susţine orice guvern, în orice condiţii, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale a declarat duminică, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că una dintre variantele posibile după adoptarea moţiunii de cenzură este instalarea unui guvern minoritar PNL.

5176 afișări

Problema pe care o are România dincolo de corupţie, care are o pondere şi e importantă şi trebuie luptat în continuare, este incompetenţa înfiorătoare în foarte multe domenii

Dan Barna: Două criterii: oameni oneşti şi competenţi. Asta înseamnă meritocraţie, înseamnă concursuri pe bune, înseamnă reformă în administraţia publică, înseamnă digitalizare, toate acestea sunt lucruri fireşti pe care le ştim, cu care suntem de acord, dar care nu se întâmplă. Înseamnă să şi facem acele autostrăzi despre care doar vorbim, asta înseamnă că nu doar îl schimbi pe Neaga o dată la şase luni şi-l aduci înapoi şi îl concediezi apoi ci pur şi simplu angajezi din Europa pe concurs deschis nişte profesionişti care au făcut autostrăzi şi în Polonia şi Ungaria şi în Portugalia, îi angajezi, le dai buget, le dai interval de timp şi niciun guvern nu mai vine după aia să îi dea afară să-şi aducă alţi băieţi, tovarăşi de prin grădină, şoferi. Asta înseamnă chiar să faci managementul ţării pentru că ce s-a întâmplat acum a fost nepotismul cumetria ţării, dar în niciun caz managementul ţării. Problema pe care o are România dincolo de corupţie, care are o pondere şi e importantă şi trebuie luptat în continuare, problema este incompetenţa înfiorătoare în foarte multe domenii. Şi vă spun asta exact din experienţa de şase luni pe care am avut-o la ministerul Fondurilor unde am întâlnit directori care erau stupefiaţi că eu în calitate de secretar de stat cât am stat acolo şase luni îi chemam cu dosare şi începeam să semnez decizii şi să deblochez lucruri şi erau ”cum, dar dumneavoastră semnaţi? Secretarii de stat dinainte nu semnau nimica să nu greşească”. Nu poţi să conduci ţara punând doar oamenii care zic că nu fac nimica, am luat pixul şi am plecat acasă.

Ion Cristoiu: Vedeţi schimbarea în raport cu guvernarea PSD care totuşi e de şapte ani sau cu treizeci de ani? Vreau să văd proporţiile schimbării.

Dan Barna: Schimbarea este una în raport cu treizeci de ani nu doar cu guvernarea PSD este o schimbare de raportarea noastră la stat şi raportarea noastră ca societate şi ca forţă care vine să conducă, vorbesc de alianţa USR-PLUS care vine să conducă şi care propune României un altfel de abordare a viitorului. Pentru că altfel dacă stăm în continuare să ne plângem... pe mine mă omoară exact genul ăsta de mesaj, domnule în România nu se poate face nimic, e ca la noi, că afară e altfel poate să fie bine şi la noi şi sunt exemple în turul ăsta pe care l-am făcut ţară, am vizitat fabrici care sunt la nivel egal cu orice companie de top din lume, cu antreprenori care nu au mai stat după stat şi mi-au spus măcar să ne respecte sau să nu ne încurce. Adică avem poveşti de succes foarte multe la noi în România, am întâlnit în Târgu Mureş în parc o familie de tineri de cred că aveau 32-33 de ani care se întorseseră după opt ani de muncă din Anglia şi care au spus ”ne-am întors în ţară, îşi deschiseseră o afacere din aia cu cafea în rulote, din aceea cu diverse tipuri de cafea, şi noi ne-am întors în ţară pentru că toţi prietenii noştri ne-au spus că în România nu se poate face nimic şi ne-am enervat şi am venit să dovedim că se poate” şi aveau sclipiri în ochi când vorbeau despre afacerea lor şi obţinuseră chiar o finanţare pe diaspora start-up pe care o lansasem când am fost la Ministerul Fondurilor a fost o întâmplare simpatică. Dar dincolo de asta există astfel de oameni energici care vor să trăim civilizat şi aici şi pentru că putem să o facem, avem şi resurse România nu e o ţară săracă şi ştiţi foarte bine asta, nu-i o ţară unde risipa e înfiorătoare şi prostul management sau incompetenţa în poziţii importante tot aşa e foarte mare. Cu oameni oneşti şi competenţi poţi într-adevăr să faci lucrurile să se mişte şi dacă faci lucrurile să se mişte de la vârful statului, de asta spun că vreau să fiu un preşedinte implicat şi activ dacă faci lucrurile astea de la vârful statului oamenii ăia buni şi competenţi din instituţii, din firme capătă sânge în obraji şi energie că putem să facem lucrurile mai departe. Asta e diferenţa, e nevoie de un aer proaspăt, în actualul sistem cu actualul leadership stagnăm. Ne mai permitem încă cinci ani de stagnare? Asta e întrebarea.

Ion Cristoiu: O ultimă întrebare din partea asta. Sunteţi conştient, că eu ştiu ce înseamnă tema schimbării în România...

Dan Barna: Nu, nu e un lucru simplu.

Ion Cristoiu: Că această temă a dumneavoastră a schimbării poate să, dacă nu deja stârneşte, ostilitatea, reacţia celor care nu vor schimbare? Care nu se rezumă numai la PSD. Asta vă întrebam, sunteţi conştient?

Dan Barna: N-am spus niciun moment că e un lucru uşor. Va fi foarte greu, va fi foarte greu şi cum vom reuşi noi să fim la standardele pe care propunem societăţii, nici noi nu suntem perfecţi, e foarte probabil... vom câştiga nişte sute de primării cu siguranţă la alegerile locale, poate, statistic vorbind, poate vor fi oameni care vor greşi şi la noi. Reacţia trebuie să fie aceeaşi, orizontală pentru toată lumea şi asta e o altă provocare. Eu sunt foarte conştient că establishment-ul, sistemul nu o să aplaude bine, ce frumos că o să dăm afară jumătatea aceea de... sau fiecare instituţie diferă, sunt unele instituţii confiscate de clanuri familiale, ştiţi foarte bine lucrul acesta în care sunt persoane şi primesc astfel de mesaje constant vin câte unii semnează o dată pe lună îşi iau banii şi nu trec de loc pe acolo, la stat.

Ion Cristoiu: Da, ştiu lucrul ăsta.

Dan Barna: Lucrul ăsta trebuie să înceteze, am menţionat de multe ori, lucrul acesta vom lupta cu el cât vom putea. Evident că asta va genera reacţii şi respingere tocmai de asta e nevoie de sprijinul societăţii şi mesajul constant pe care îl dăm dinspre alianţa USR-PLUS este e nevoie ca oamenii oneşti şi competenţi să se implice. Dacă ne implicăm mai mulţi reuşim. Gândiţi-vă la povestea USR, un partid pornit de nicăieri şi alianţa USR-PLUS, pornind de nicăieri, acum trei ani nu exista, era o asociaţie civică în Bucureşti şi acum suntem priviţi de oameni în stradă ca fiind alternativa de încredere pentru viitor. Deci se poate. Dacă oameni pe bune pentru că povestea cu securişti cu... astea sunt nişte baliverne, deci vă spun privindu-vă în ochi pentru că nu am nicio legătură cu niciun serviciu vreodată, nu l-am văzut pe Coldea în viaţa mea pe Soros nici atât, deci alea sunt invenţii, bun, înţeleg, de atac, de campanie, mizeriile tradiţionale dar de fapt alianţa USR-PLUS este compusă din oameni care au decis să se implice nu pentru că îşi doreau. Pe mine familia şi prietenii mă întreabă ”Ce ţi-a trebuit?”, eu aveam o viaţă bună în România, nu pot să mă plâng că nu puteam să-mi plătesc factura la curent, dar dacă nu ne implicăm niciunii ca să facem o ţară în care să fie bine şi când ieşi din casa ta şi mergi la firma ta, pe stradă, în autobuz la piaţă, să ai sentimentul ăla că poţi să mergi cu capul sus mulţumit. Pentru asta trebuie să muncim şi unii dintre noi trebuie să se implice. Eu sunt unul dintre ei.

Ion Cristoiu: Pe măsură ce înaintăm în campanie simţiţi rezistenţa?

Dan Barna: Da, văd diversele mizerii care se sunt aruncate în spaţiul public, diversele speculaţii.

Ion Cristoiu: Nu sunteţi surprins că totuşi presa ar trebui să vă sprijine dar o mare parte nu vă sprijină? E o întrebare, eu ştiu despre ce e vorba.

Dan Barna: Dacă ne uităm la fiecare jurnalist în parte eu sunt totuşi optimist.

Ion Cristoiu: Am înţeles, vă rog.

Monica Mihai: Cum vi se pare campania politică înainte de prezidenţiale, că am tot discutat cu domnul Cristoiu în emisiunile pe care le aveam că este o campanie destul de uşoară în care nu există atacuri de nicio parte sau de alta a baricadei?

Dan Barna: Din punctul meu de vedere cel puţin şi asta este strategia pe care o s-o menţin pe toată durata campaniei, eu nu cred că discuţia mai este despre ce a greşit preşedintele Iohannis sau de ce doamna Dăncilă nu este o opţiune din niciun punct de vedere, nu mai e despre un punct sau altul, că puteam fi trimise la Veneţia mai repede legile justiţiei... discuţia în momentul de faţă este despre ce tip de Românie vrem să avem în următorii cinci ani şi următorii 10 ani. Continuăm pe aceeaşi linie de supravieţuire, de stagnare? Sau îndrăznim să privim pur şi simplu mai departe şi îndrăznim să acceptăm provocarea viitorului pentru că lumea se schimbă într-o viteză teribilă iar noi cumva stăm gură cască la gard şi e nevoie de mai multă energie, e nevoie de o mai multă schimbare şi asta e ceea ce aduce alianţa USR-PLUS şi asta este ceea ce aduc eu Dan Barna în calitate de candidat la preşedinţia României pentru că n Suedia se printează cu imprimante 3D cu celule, bucăţi de ureche sau bucăţi de organe şi noi ne certăm pe ce năzbâtii mai zice doamna Dăncilă. E o diferenţă de nivel de... Eh, putem să mergem spre zona aceea în care să discutăm despre cercetare, în care să discutăm despre educaţie, în care în educaţie să investim nu doar în accesul la educaţie, ceea ce e foarte bine, masa caldă, transport sunt lucruri excelente, dar poate investim şi în calitatea educaţiei, poate copiii primesc şi tablete, poate învăţătorii primesc o educaţie continuă să nu mai folosească metode de acum 20 de ani, poate facem învăţământul nu doar cu repetenţii şi cei care iau sub 4, adică sunt o grămadă de lucruri de care avem nevoie astăzi şi nu peste 5 ani şi care trebuie să se întâmple.

Dacă astăzi nu investim în educaţie şi toţi au spus până acum 6%., susţinem educaţie, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne aşteptăm să progresăm

Monica Mihai: Aţi încuraja varianta de 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum preconizează legea?

Dan Barna: Categoric, este un lucru pe care îl susţin şi să vă spun şi de ce cea mai bună perioadă a României a fost în interbelic, da, din punct de vedere al resurselor umane. Asta nu s-a întâmplat în mod magic pentru că au fost nişte zodii norocoase. La 1900 Spiru Haret face o reformă în care 17% din buget merge pe educaţie. Profesorii şi învăţătorii erau publicaţi în monitorul oficial de atunci, aveau venituri foarte bune, erau un prestigiu să fii dascăl în România la momentul acela. Asta a atras oameni de foarte bună calitate în învăţământ. Efectul a fost că acei copii de la 1900, după război, în 1920 au făcut ca România să aibă excelenţi arhitecţi, economişti, artişti, pictori, scriitori nu mai vorbesc, zona financiară, astfel încât am avut leul convertibil în aur comparabil cu dolarul şi cu marca germană în perioada bună, adică lucrul ăsta s-a întâmplat pentru că cu 20 de ani înainte s-a investit în educaţie. Şi atunci exista corupţie, perioada interbelică nu a fost vreuna... Carol al II şi camarila lui nu sunt exemple de bună guvernanţă, dar faptul că ai avut o clasă medie numeros calitativă care ţi-a dus ţara mai sus vine dintr-o investiţie în educaţie. Dacă astăzi nu investim în educaţie şi toţi au spus până acum 6%., susţinem educaţie, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne aşteptăm să progresăm pentru că problema ţine foarte multe de media resurselor umane pe care o generează sistemul de educaţie, că şi astăzi avem tineri care câştigă olimpiade internaţionale la robotică, la informatică, la limbi străine, adică vârfuri ai întotdeauna, e normal, într-o societate românii sunt chiar oameni hăruiţi, vedem în industria IT că suntem bine, deci înseamnă că avem o resursă genetică bună, dar dacă mergi la nivelul mediu suntem printre cei mai sus şi la analfabetism funcţionali şi asta arată că e o problemă cu educaţia medie nu cu elitele care oricum se descurcă.

În 15-20 de ani o să devenim pur şi simplu o gară de tranzit ca ţară, o să devenim o ţară care nu mai contează

Monica Mihai: Să luăm următorul scenariu, dumneavoastră dădeaţi ca sigură intrarea dumneavoastră în turul al doilea, în cazul în care nu aţi intra în turul al doilea, ce s-ar întâmpla cu alianţa având în vedere că acum mergeţi pe varianta dumneavoastră preşedinte domnul Cioloş ca premier, aţi lua în considerare să treceţi dumneavoastră în faţă pentru funcţia de premier?

Dan Barna: E un scenariu care pentru noi nu există. Deci toată energie şi tot ceea ce fac eu şi colegii mei din USR şi din PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul al doilea şi apoi voi fi preşedintele României. Este practic oportunitatea pe care România o are şi pe care o regăsesc în stradă în discuţiile cu cetăţenii. Noi, în momentul în care am făcut această alianţă şi ăsta a fost mesajul din primul moment, a fost o alianţă în care vom avea în vedere patru paşi, europarlamentare, ne-am atins obiectivul, prezidenţiale, astfel încât având un rezultatul foarte bun la prezidenţiale să avem un rezultat grozav şi la locale şi apoi să putem face o guvernare... de fapt asta e miza pentru România, o guvernare USR-PLUS în 2020 sau mai repede, dar oricum în 2020 pentru că si dacă sunt anticipate tot atunci sunt, o guvernare în 2020 care să ducă România pe direcţia aceasta pro-europeană de deschidere de care avem fundamental nevoie. Anul trecut am pierdut 230.000 de oameni. Deci imaginaţi-vă un oraş mai mare decât Braşovul mutându-se cu totul în străinătate, asta s-a întâmplat anul trecut. Cu un an înainte s-a întâmplat la fel. Dacă rămânem în aceeaşi logică de acum aşa cum suntem acum, încă cinci ani mai pierdem încă un milion şi ceva de oameni. Ne mai putem permite asta? Eu zic că nu.

Ion Cristoiu: Am urmărit cu atenţie tot ce spuneţi dumneavoastră cu această plecare din ţară, am văzut şi mărturia cu... despre tatăl dumneavoastră, ca să înţeleg acum, există interpretarea că dumneavoastră bociţi pe cei care pleacă, eu nu cred că trebuie bociţi pentru că suntem în lumea modernă. Dumneavoastră susţineţi că e un dezastru plecare pentru România.

Dan Barna: Categoric.

Ion Cristoiu: De ce?

Dan Barna: Eu nu vorbesc de destinul individual al oamenilor care îşi găsesc succesul la Londra, Paris, Roma sau la New York, nici pe departe pentru că mulţi dintre ei sunt deja acolo în poziţii şi situaţii remarcabile. Asta le-am şi spus, am fost săptămâna trecută în Statele Unite, m-am văzut cu diaspora din New York care au fost foarte încântaţi, îmi spuneau că e pentru prima dată când un candidat pentru prezidenţiale stă de vorbă cu ei şi mi-am notat cu carneţelul ca un student aşteptările lor, ce şi-ar dori ca unii să se întoarcă, mi-au zis ”da, mă gândesc să mă întorc”, alţii mi-au spus ”eu nu o să mă mai întorc niciodată pentru că am aici familie, destin, carieră, dar aş veni să susţin România şi aş veni să susţin afaceri acolo şi mâine dacă ţara mi-ar da încrederea că merge într-o direcţie bună”. Şi eu spun că e un dezastru pentru România pentru că pierderea demografică pe care o avem noi e a doua după Siria, deci nicăieri în lume nu există o ţară care să aibă creştere economică, cum încă avem, pentru că vă spun există economie şi industrie funcţionale şi totuşi populaţia să-ţi plece. Deci asta nu se întâmplă decât dacă modul de este unul ridicol şi iresponsabil şi aici suntem din păcate.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră vreţi să spuneţi că nu din motive economice se pleacă ci din motive de încredere, nu-i aşa?

Monica Mihai: Şi de siguranţă.

Dan Barna: Sunt ambele cauze. Există şi o categorie de oameni care pleacă din motive economice, nu spun că doar elitele pleacă, dar pleacă o componentă prea mare a societăţii, de pe toate palierele, pleacă anual din ţară. Or în ritmul ăsta, în 15-20 de ani o să devenim pur şi simplu o gară de tranzit ca ţară, o să devenim o ţară care nu mai contează. Pentru că foarte multe companii acum că nu mai găsesc forţă de muncă exact din motivul ăsta pentru că forţa de muncă e plecată în străinătate. De aceea propunem nişte măsuri, investiţiile directe ale statului mai mari, adică să începem să facem autostrăzile, să începem să facem spitale regionale pentru că în momentul în care începi să faci aceste investiţii, nu vorbeşti doar de nişte mii sau zeci de mii de locuri de muncă pentru cei care toarnă asfaltul pe autostradă, dar e o întreagă economie şi industrie colaterală care se dezvoltă, servicii, tot ce presupune o investiţie majoră, plus o oportunităţile de investiţii. M-am văzut acum trei zile la New York şi cu 20 de fonduri de investiţii mari unele dintre ele cu portofolii mai mari decât bugetul României care mi-au spus foarte clar chestiunea nu e de lipsă de bani pentru România, chestiunea din punctul lor de vedere ţine de credibilitatea noastră ca stat că putem fi stabili şi predictibili. Ei sunt dispuşi să investească şi mâine într-o economie cum e România care are credibilitatea, poziţia în zona Europei, calitatea de membru NATO, sunt multe puncte care contează în momentul în care îţi plasezi banii într-o economie, dar spuneau voi aveţi de nişte ani de zile nişte guverne în care nu poate nimeni să aibă încredere care schimbă legile peste noapte 114 era un exemplu pe care mi l-au menţionat şi care ne afectează companiile cu care avem participaţii. Ca lucrul ăsta să se schimbe trebuie să aveţi o guvernare predictibilă şi credibilă. Asta este ceea ce va furniza alianţa USR-PLUS.

Monica Mihai: Pentru scenariul în care aţi ajunge la Cotroceni, în care veţi câştiga alegerile aşa menţionat mai devreme, aveţi echipa pregătită pentru funcţiile cheie consilieri pe apărare, pe politică externă?

Dan Barna: O parte dintre consilieri îi am deja în vedere, o altă parte, discut în această perioadă cu mai multe opţiuni. Nu am nicio îndoială că în momentul în care voi fi ales preşedintele României echipa va fi completă şi va fi una într-adevăr de elită cum fundamental necesar. De fapt aceasta este... că am fost întrebat deseori de către cetăţeni pe stradă, e preocuparea mea principală, cum reuşesc să conving suficienţi oameni oneşti, competenţi şi cu energie să vrea să facă lucruri pentru România, să renunţe cumva la confortul vieţii din mediul privat care fără îndoială există şi să vină alături de mine. Asta este provocarea reală, nu e vorba de Dan Barna ca persoană, e vorba de cum convingem, vorbesc acum de alianţa USR-PLUS, mai mulţi oameni să vină în acest demers care într-adevăr poate să deblocheze şi să pună din nou România pe direcţie europeană.

Monica Mihai: Şi cum îi convingeţi?

Dan Barna: Întâlnindu-mă cu ei, prin exemplul personal, prin povestea personală, sunt demersuri pe care le fac şi care în general dau rezultate pentru că sunt foarte mulţi care simt că e nevoie de o schimbare semnificativă în România.

Ion Cristoiu: Apropo de vizita în Statele Unite ale Americii, aţi fost acuzat, nu suspectat chiar acuzat, că v-aţi înscris şi dumneavoastră într-un fel de mers la înalta poartă la licurici, marele licurici, cum răspundeţi acestei acuzaţii?

Dan Barna: E ridicolă acuzaţia.

Ion Cristoiu: Era o acuzaţie. Spuneţi cum, adică de ce v-aţi dus în Statele Unite ale Americii pentru că ceilalţi doi au fost suspectaţi că s-au dus că trebuie să fie şi ei pe acolo.

Dan Barna: Este o vizită, din punctul meu de vedere cel puţin, clasică de candidat, am participat la forumul SIPA care este principalul forum de analiză strategică pentru estul Europei, e deja pot să zic tradiţională, am fost şi anul trecut, am participat şi anul acesta şi în contextul acelei vizite unde practic la forumul SIPA participă toată elita de strategie şi militară a NATO, generalii NATO, am stat de vorbă cu ei o zi întreagă. Miza pentru mine a fost una foarte simplă am avut întâlniri şi la departamentul de stat, am avut întâlniri şi în congres, am avut întâlniri şi la Atlantic Council, care e  unul dintre principalele think-tank-uri de analiză, la SIPA cum spuneam, la German Marshall Found, dar m-am întâlnit şi cu românii din diaspora şi vă spuneam surpriza lor, am şi mesaje, în care întrebările, primele întrebări erau dar de ce vine Dan Barna, păi niciun candidat la prezidenţiale n-a venit să vorbească cu noi, că toţi vin să vorbească cu şefii, cu liderii americani, cu preşedintele...

Ion Cristoiu: Interesant, da.

Dan Barna: Şi spuneau, pe noi nu ne-a întrebat nimeni niciodată...

Ion Cristoiu: N-a mai fost niciun candidat până acum?

Dan Barna: Aşa mi-au spus, eu transmit mesajul, nu pot să pun mâna în foc dacă a fost sau nu, ziceau n-a venit nimeni să ne întrebe şi am avut o întâlnire şi în Washington şi mai ales în New York unde am fost mai mulţi, vreo 50 de persoane, întâlnirea care trebuia să fie o oră şi jumătate s-a întins pe aproape patru ore, trei ore şi ceva, în care pur şi simplu am discutat, v-am spus, preocupările lor, ce şi-ar dori, ce-ar vedea necesar la România, cum se vede România de acolo, a fost cumva o experienţă foarte bună şi ăsta era unul dintre obiective şi din nou e o vizită firească de candidat, n-a fost o vizită de make a photo, dar am atins practic şi zona de diplomaţie şi zona de congres, visa waiver de exemplu este o temă care îi preocupă foarte mult pe românii de acolo, din America, una dintre problemele pe care le-am văzut şi asupra cărora intenţionez ca viitor preşedinte să acţionez este inexistenţa lobby-ului românesc în Statele Unite, comparativ cu celelalte state din jurul nostru, Ungaria, Polinia, Cehia unde comunitatea... există activitate de lobby asumată de către stat, bugetată de către stat, comunitatea contribuie şi foloseşte congresmeni americani transmiţându-le mesaje, transmiţându-le puncte de vedere care să îmbunătăţească poziţia Statelor Unite faţă de ţările lor. În România avem remarcabilul efort al ambasadei de acolo care este mică comparativ cu orice stat european în relaţia cu Statele Unite.

Ion Cristoiu: Unde românii ar putea avea prin aceste mesaje... aveţi dreptate.

Dan Barna: Am întâlnit români din diaspora care lucrează la Rezerva de Stat, la Fondul Monetar, la ONU, adică avem o diaspora care ar putea să ne ajute, dar mi-au spus domnule nimeni nu ne-a întrebat niciodată nimic şi linia pe care am reţinut-o ca sinteză era  daţi-ne mesajul că suntem vruţi, citez acum, intervenţia unui domn de acolo. Discutam cu ei ce v-ar face să vă întoarceţi în România sau aţi dori să contribuiţi, daţi-ne mesajul că suntem vruţi, pentru că noi ca să votăm trebuie să depunem dublu de acte dacă nu mia avem buletin decât un român, cetăţean român, suntem cumva trataţi ca români care trebuie să aducă mai multe hârtii la consulat, zice de ce asta? Şi într-adevăr de ce asta?

Ion Cristoiu: Aţi fost ironizat că v-aţi întâlnit acolo, în timp ce domnul preşedinte, în timp ce doamna Dăncilă era cât pe aci să se întâlnească cu vicepreşedintele, că dumneavoastră v-aţi întâlnit cu adjunctul adjunctului. Spuneţi-mi şi mie cu cine v-aţi întâlnit şi ce aţi discutat? Şi dacă era important.

Dan Barna: Este exact reprezentantul, cum ar veni ministrul de externe adjunct, să spunem aşa, la ei sunt structuraţi pe zone... e secretar de stat după care sunt aceşti deputy care sunt direcţionaţi pe zone şi eu m-am întâlnit cu domnul Boyse care este responsabilul Statelor Unite pe Europa de Est şi România, un om care cunoştea foarte bine situaţia de aici, practic preşedintele Statelor Unite când discută despre România discută exact cu acest... cu responsabilul, ştiţi cum funcţionează ca aşa merge  peste tot.

Ion Cristoiu: Dacă nu e secret de stat, ce discuţii aţi avut?

Monica Mihai: Şi cum aţi fost primit?

 

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici