Orban, după discuţia cu UDMR privind alegerea primarilor în două tururi: Nu am ajuns la un consens / Hunor: Nu va trece de Parlament

Ludovic Orban a declarat, joi, că nu a ajuns la un consens cu UDMR în privinţa alegerii primarilor în două tururi de scrutin, UDMR fiind împotriva acestei iniţiative legislative. Orban a mai spus că susţine în continuare proiectul depus de PNL pentru alegerile în două tururi.

444 afișări
Imaginea articolului Orban, după discuţia cu UDMR privind alegerea primarilor în două tururi: Nu am ajuns la un consens / Hunor: Nu va trece de Parlament

Orban, despre discuţia cu UDMR privind alegerea primarilor în două tururi: Nu am ajuns la un consens

„N-am ajuns la un consens. Aici mi-au spus că nu putem să le modificăm punctul de vedere. PNL a înaintat un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi nu poate să renunţe la acest el", a spus Orban, întrebat dacă a discutat cu liderii UDMR despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban a purtat, joi, discuţii cu liderul UDMR Kelemen Hunor, privind susţinerea unui nou guvern şi desemnarea sa în funcţia de premier.

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă" şi 33 de voturi „pentru".

Senatorii UDMR, alături de cei social-democraţi au votat împotriva iniţiativei legislative.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidaţi nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

Hunor, despre proiectul privind alegerea primarilor în două tururi: Nu va trece de Parlament

Kelemen Hunor, preşedintele UDRM, a declarat, joi, că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin nu este o acţiune antidemocratică, ba chiar, este mai corect, deoarece în cel de-al doilea tur, ar putea exista negocieri. Liderul a afirmat că proiectul de lege nu va trece.

„În Parlament, există două proiecte, un proiect PMP, un proiect USR. Săptămâna aceasta, s-a dat un vot, în Senat a picat. Noi, de ani de zile spunem că nu este ceva nou şi nu este antidemocratic. Să alegi primarii în primul tur de scrutin este la fel de legitim, de democratic cum ai alege în două tururi, cu o singură diferenţă, omul dacă a fost ales în priul tur, ştii cine e, nu există înţelegeri obscure şi netransparente. Când alegi în turul doi, apar fel de fel de alianţe,s-ar putea să piardă cel care a avut un vot mult mai consistent în primul tur, şi te trezeşti cu alianţe netransparente şi fără niciun fel de legătură cu interesele comunităţii locale.”, a afirmat liderul UDMR, joi.

Acesta a mai spus că în spatele iniţiativei organizării celui de-al doilea tur de scrutin, se află alte intenţii decât cele afişate.

„De aceea, eu cred că mult mai sincer, mai corect e să alegi un primar cu 40-45% decât să te faci că te interesează, de fapt nu te interesează nicii principiile, nici valorile, ci să faci înţelegeri pe plan local.”, a motivat Hunor.

Chestionat dacă UDMR va susţine un guvern liberal dacă iniţiativa legislativă trece de Parlament, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu va trece.”

 

Taguri:
udmr,
tururi,
alegeri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici