Orban: Rectificarea bugetară nu are niciun temei. E vorba de o rectificare negativă, nu una pozitivă

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, marţi, că rectificarea bugetară prezentată de premierul Victor Ponta "nu are niciun fel de temei", menţionând că ar fi vorba de o rectificare negativă şi nu una pozitivă cum a prezentat premierul şi acuzând "o minciună" a Executivului.

430 afișări
Imaginea articolului Orban: Rectificarea bugetară nu are niciun temei. E vorba de o rectificare negativă, nu una pozitivă

Orban: Rectificarea bugetară nu are niciun temei; E vorba o rectificare negativă, nu una pozitivă (Imagine: Shutterstock)

Orban a susţinut, într-o conferinţă de presă, că rectificarea bugetară nu are nicio justificare, iar singurul temei legitim şi valid ar fi fost reducerea CAS.

"Rectificarea de astăzi este o rectificare care este făcută numai pentru a-i sluji candidaturii lui Victor Ponta. Nu are niciun fel de temei juridic, economic, fiscal sau financiar. Nu e nevoie decât de o singură rectificare bugetară. Nu este o rectificare pozitivă, este minciună care este servită poporului român că avem de a face cu o rectificare pozitivă", a afirmat vicepreşedintele PNL.

Orban a susţinut că nu poate fi vorba de o rectificare pozitivă atâta vreme cât colectarea la bugetul de stat a veniturilor faţă de nivelul programat este cu aproape 5 miliarde de lei mai scăzută.

Ministerele Sănătăţii, Apărării, Economiei, Educaţiei, Transporturilor, Muncii, Culturii şi Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorală Permanentă, vor primi bani în plus la rectificarea bugetară, iar fonduri vor fi tăiate printre altele de la Ministerul Finanţelor şi cel al Mediului.

Astfel, Sănătatea va primi 489 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor naţionale şi sistemului de intervenţii de urgenţă, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate - 166 milioane lei, Apărarea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei din care 100 milioane lei pentru schema de ajutor de minimis pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi 200 milioane lei pentru investiţii de retehnologizare, Educaţia - 150 milioane lei pentru plata drepturilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti, Transporturile - 356 milioane lei în special pentru restanţele şi subvenţiile CFR, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei.

Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru plata arieratelor autorităţilor locale către furnizori, care la rândul lor au datorii către bugetul de stat, în cadrul unei operaţiuni de compensare.

"Ministerul Apărării are prevăzute fonduri pentru posibile cheltuieli în perioada următoare, acestea urmează să fie angajate şi, din acest motiv, le-am trecut în Fondul de rezervă şi, pe măsură ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apărării în această dimineaţă şi, până la sfârşitul anului, intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru Apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie de 0,2% din PIB", a declarat premierul Victor Ponta.

De la Ministerul Finanţelor vor fi tăiate 750 milioane lei de la capitolul privind acţiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi tăiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizând că acestea sunt "principalele" instituţii de la care vor fi diminuate fonduri şi că asupra bugetului Preşedinţiei şi al Parlamentului "nu se intervine".

Veniturile estimate la bugetul general consolidat vor creşte cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite în creştere cu 1,34 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar urmând însă să fie menţinută la 2,2% din PIB.

"Cheltuielile pentru Apărare sunt deocamdată incluse în deficitul de 2,2 însă până la sfârşitul anului probabil că se vor putea materializa şi într-o creştere a deficitului cu această sumă, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internaţionali este menţinerea în această ţintă. Tratatul de Stabilitate şi Creştere, care include şi ţinta de deficit la care România trebuie să ajungă în 2015, de 1% structural, 1,4 pe ESA şi 1,6-1,7 pe cash, prevede foarte clar că anumite cheltuieli determinate de circumstanţe excepţionale nu sunt luate în calculul deficitului structural. Rămâne ca în perioada următoare Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE să decidă ce înseamnă «circumstanţe excepţionale», pentru toate statele, şi dacă situaţia din Ucraina şi cheltuielile de apărare determinate de această situaţie se încadrează în prevederile din Tratatul Fiscal, caz în care deficitul poate fi crescut", a arătat Voinea.

În luna iunie, premierul Ponta anunţa că deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu suma de 700 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli pentru Ministerul Apărării, adăugând că această situaţie a fost negociată de către ministrul Bugetului, Liviu Voinea cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Ministrul Voinea a explicat că rectificarea bugetară este una pozitivă deoarece au fost încasate venituri suplimentare din alte surse faţă de estimări, precum 350 milioane lei din taxa claw-back şi 700 milioane lei din vânzarea de certificate verzi.

El a susţinut totodată că nu au fost tăiate fonduri de la investiţii.

Prima rectificare bugetară va fi aprobată de Guvern într-o şedinţă specială programată pentru vineri, fiind convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, iar a doua rectificare va fi efectuată spre sfârşitul lunii septembrie, după noi consultări cu partenerii financiari internaţionali şi pe baza noilor acte normative care vor intra în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici