Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor şi inundaţiile, pe agenda Guvernului miercuri

Guvernul va lua în discuţie în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, urmând ca de la 1 august să intre în vigoare atât corecţiile salariale pentru Sănătate, cât şi 50% din corecţiile salariale pentru Educaţie.

10865 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor şi inundaţiile, pe agenda Guvernului miercuri

Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor şi inundaţiile, pe agenda Guvernului miercuri (Imagine: Croitoru Maran/ Mediafax Foto)

Pe ordinea de zi oficială figurează proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal - bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Executivul va adopta şi o Hotărâre de Guvern pentru abrogarea art.5 din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.

TITLURILE ZILEI

Primele corecţii salariale din Educaţie (50%) vor intra în vigoare în august, a declarat luni ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Victoria. Acesta a spus că există mai degrabă o majoritate a celor care sunt de acord cu adoptarea acestui act normativ.

''Prin includerea Educaţiei ca familie ocupaţională de la 1 august 2016 discutăm de jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public care vor beneficia într-un fel sau altul de corecţiile disfuncţionalităşilor existente în sistem. Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie'', a explicat Pîslaru.

În ceea ce priveşte sumele de la buget acordate, el a explicat că pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 - 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sănătate.

''De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă'', a mai spus Pîslaru.

Contactat de MEDIAFAX, Simion Hănescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a explicat că aceste creşteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Petre Tobă ca în şedinţa de miercuri să prezinte o informare privind inundaţiile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici