OUG 79/2017, de modificare a Codului Fiscal, a fost aprobată în plenul Senatului

Senatul a aprobat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017, care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, în condiţiile în care Opoziţia a acuzat că amendamentele depuse nu apar în raportul proiectului.

8920 afișări
Imaginea articolului OUG 79/2017, de modificare a Codului Fiscal, a fost aprobată în plenul Senatului

OUG 79/2017, de modificare a Codului Fiscal, a fost aprobată în plenul Senatului

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 a fost adoptat cu 71 de voturi favorabile şi 37 împotrivă.

Grupul parlamentar al USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisie pentru raport suplimentar, însă plenul a respins această cerere. Senatorul USR Nicoleta Dinu a acuzat faptul că cele 60 de amendamente nu au fost supuse la vot în comisia raportoare.

Singurul amendament admis de plen a fost al senatorului PSD Ecaterina Andronescu, potrivit căruia ”finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare nu este purtătoare de TVA. Documentul justificativ pe baza căruia se face decontarea proiectelor este situaţia de lucrări”.

TITLURILE ZILEI

Senatorii Opoziţiei au încercat să dezbată şi amendamentele lor, dar plenul Senatului a respins solicitările acestora.

”Ordonanţa 79 este cea care a reuşit să-i unească pe cei din opoziţie cu sindicatele care au susţinut acest guvern să ajungă la putere. Din păcate, OUG aşa cum arată ea azi încurcă mai mult lucrurile decât le descurcă în economie. Singura soluţie este ca guvernul să ia o decizie de prorogare. PNL va vota împotrivă”, a declarat liberalul Forin Cîţu.

Şi liderul senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, a anunţat că senatorii acestei formaţiuni vor vota împotrivă.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a dat, miercuri, raport de admitere cu amendamente a proiectului de lege pentru aprobarea OUG79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, raportul fiind adoptat cu şase voturi ”pentru” şi două abţineri.

Anterior adoptării raportului, Comisia senatorială de buget-finanţe a trimis o scrisoare către ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pentru a analiza posibilitatea de a modifica OUG privind Codul Fiscal printr-o altă ordonanţă de urgenţă.

„Am trimis, săptămâna aceasta, către ministrul de Finanţe (Ionuţ Mişa – n.r) şi, în copie, primului ministru, o scrisoare la care am anexat toate acele amendamente pe care le-am discutat în cadrul comisiei, săptămâna trecută, şi un set de amendamente care n-au fost discutate, propuse de cei de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României, şi rugămintea a fost aceea de a dispune de urgenţă analiza acestor amendamente, la care Ministerul de Finanţe a fost reprezentat prin doamna secretar de stat şi colegii domniei sale, inclusiv să analizeze posibilitatea modificării OUG 79 (privind modificarea Codului Fiscal – n.r) printr-o altă ordonanţă şi să nu se aştepte în Parlament legiferarea respectivă, tocmai pentru a da un semnal foarte clar în piaţă vizavi de forma finală a acestui set de modificări ale Codului Fiscal”, a declarat Teodorovici, la începutul şedinţei Comisiei.

Senatorul PSD a motivat demersul Comisiei, susţinând că atât Ministerul de Finanţe, cât şi contribuabilii trebuie să ştie care este varianta finală a modificărilor.

„Dacă stăm să dăm raportul azi, să votăm în Senat, apoi trimis la Camera Deputaţilor, probabil că durează mult mai mult (…) Eu mă tot întreb de ce încurcăm aici, în şedinţa Comisiei de buget-finanţe, bunul mers. Azi am văzut, la fel, la începutul şedinţei de Guvern, că sunt foarte multe veşti bune, totul merge foarte bine, şi mă întrebam, sincer, şi ieri m-am gândit, dacă să modificăm sau nu OUG 79 şi să o lăsăm în forma pe care Guvernul a decis să o adopte. Cred că poate ar fi mai bine aşa, ca cei din economie să înţeleagă foarte clar şi să acţioneze în consecinţă, într-un fel sau altul”, a susţinut Teodorovici.

Unul dintre amendamentele adoptate de comisia de buget a Senatului prevede că firmele care realizează venituri până la un milion de euro, cele care au un capital social de minimum 45.000 de lei şi cu cel puţin doi angajaţi pot opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.

“Am considerat în Comisie că este corect să lăsăm la decizia companiilor, să opteze pentru una dintre cele două variante: impozit pe cifra de afaceri sau pe profit, cu anumite condiţii – să aibă capital social de minim 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi. Ştim foarte bine că sunt companii care nu au niciun angajat declarat şi prin această măsură scoate la lumină undeva la, am spus eu, 200.000 de locuri de muncă”, a declarat preşedintele comisiei de buget, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Alte amendamente adoptate în comisie prevăd majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Guvernul, la 3 milioane de euro şi reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc.

“A fost o propunere venită din ambele părţi – şi cei care sunt din zona jocurilor de noroc, şi cei de la Finanţe. Este o chestiune mai veche care reglează un lucru normal, ca cei care sunt organizatori să facă acele reţineri şi le virează statului fără să stea Fiscul după fiecare pentru fiecare sumă infimă”, a mai spus Teodorovici.

Senatul a fost prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

OUG 79 a fost adoptată de Guvern pe 8 noiembrie, una dintre principalele prevederi fiind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură contestată de sindicate, de mediul de afaceri şi de partidele de opoziţie. O altă prevedere este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură criticată de primari, care afirmă că vor rămâne fără bani de investiţii, iar unele administraţii locale ar putea intra în incapacitate de plată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici