Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului a fost RESPINSĂ / PSD: Nu a întrunit nici măcar votul tuturor aleşilor Opoziţiei / Tăriceanu: E greu, băieţi, fără liste suplimentare? E greu!

Camera Deputaţilor şi Senatul au dezbătut şi votat, marţi, în plenul reunit, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie au cerut demiterea Guvernului Dăncilă.

17727 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului a fost RESPINSĂ / PSD: Nu a întrunit nici măcar votul tuturor aleşilor Opoziţiei / Tăriceanu: E greu, băieţi, fără liste suplimentare? E greu!

Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost RESPINSĂ

UPDATE ora 15.30 Dăncilă: Avem partide, semnatare ale moţiunii, care nu vor participa la formarea unui guvern. E grav

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că e grav că unele partide, semnatare ale moţiunii de cenzură, au anunţat că, dacă aceasta va trece, nu vor să facă parte din formarea unui nou guvern. Premierul îndeamnă parlamentarii să nu voteze moţiunea şi să refuze „intrarea României în haos”.

„Aş vrea să fac apel la raţiune şi la bun simţ. Această moţiune nu vine cu argumente valide şi nici nu oferă o soluţie pentru problemele ţării. Mai grav, avem partide, semnatare ale moţiunii, care au declarat deschis că, în cazul în care moţiunea trece, nu vor participa în viitoarea formulă de guvernare. Şi atunci vin şi întreb: care e soluţia politică a acestei moţiuni şi unde e responsabilitatea partidelor care o susţin? Ţara are nevoie de stabilitate şi de continuitate în lucrurile bune pe care le-am realizat până acum”, a declarat Viorica Dăncilă, în plen.

Premierul a făcut un apel ca parlamentarii să nu voteze moţiunea de cenzură pentru demiterea Cabientului său, pentru ca ţara „să nu intre în haos”.

„Am încrederea că şi majoritatea parlamentară pe care se bazează actuala guvernare, dar şi parlamentarii responsabili din Opoziţie, sunt conştienţi de acest lucru. Îi îndemn, deci, pe aceştia să nu voteze moţiunea şi să refuze intrarea României în haos”, a conchis Dăncilă.

UPDATE ora 15.20 Dăncilă, către opoziţie: Vă recomand să puneţi moţiunea într-un plic şi s-o trimiteţi la Cotroceni

Viorica Dăncilă le-a recomandat partidelor din opoziţie să pună moţiunea într-un plic şi s-o trimită direct la preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Afirmaţia premierului vine în contextul în care vorbea despre creşterea alocaţiilor pentru copii din cauza blocării bugetului de stat.

„Cea mai mare minciună pe care am putut să o citesc în această moţiune este că Guvernul ar fi întârziat majorarea alocaţiilor de stat pentru copii. Eu vă recomand să puneţi moţiunea într-un plic şi să i-o trimiteţi domnului preşedinte, direct la Cotroceni. Pentru că întârzierea majorării alocaţiilor a venit din blocarea bugetului de stat. Noi prevăzusem cadrul legal pentru plata alocaţiilor majorate de la 1 martie, dar din cauza blocării bugetului, prin sesizarea la Curtea Constituţională, majorarea a trebuit amânată cu o lună de zile. Asta e realitatea simplă, iar oricât vă faceţi că nu o vedeţi, oamenii o văd şi o înţeleg”, a afirmat Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Şeful Executivului a adăugat că o altă minciună pe care o promovează opoziţia este cea legată de creşterea pensiilor.

„Oaltă minciună pe care o răspândiţi şi pe care am văzut-o şi în textul moţiunii, este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetaţi cu această mare ipocrizie. Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans faţă de termenul legal. Înţeleg că vă e greu să pricepeţi. E normal, dumneavoastră sunteţi cei care aţi tăiat veniturile românilor, aşadar, nu puteţi să înţelegeţi creşterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în acelaşi an, în iulie 2017 le-am majorat a doua oară, în avans faţă de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans faţă de 1 ianuarie 2019. Iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere faţă de ianuarie 2019, ci o creştere în avans faţă de ianuarie 2020”, a declarat premierul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a precizat că opoziţia admite că e mai bine în actuala guvernare.

„Dincolo însă de aceste mistificări, metafore şi sloganuri pe care le folosiţi în lipsă de soluţii, proiecte şi programe, lăsaţi să se vadă un adevăr de necontestat: admiteţi faptul că noi am crescut pensii, salarii şi alocaţii. Atacurile nu sunt că nu ar fi crescut, ci că nu ar fi crescut suficient sau că nu ar fi crescut la timp. Dar până şi dumneavoastră admiteţi că veniturile românilor au crescut. Vă recomand să vă detaşaţi puţin de jocuri politice şi de partizanate. Faceţi comparaţie între moţiunile depuse împotriva guvernului nostru, în care se vorbeşte despre majorări de venituri şi moţiunile depuse împotriva guvernului PNL în care se vorbea de tăieri şi de strâns cureaua”, a explicat Dăncilă.

Premierul a mai spus că aceasta este diferenţa esenţială între partidele de la putere şi cele din opoziţie şi anume faptul că „noi creştem venituri, dumneavoastră le tăiaţi. Noi reducem şi eliminăm taxe, dumneavoastră le creşteţi şi puneţi taxe noi. Noi creăm locuri de muncă şi reducem şomajul, dumneavoastră desfiinţaţi locuri de muncă şi implicit creşteţi şomajul. Noi construim, dumneavoastră demolaţi”.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei ştiri, moţiunea de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. La finalul dezbaterii moţiunea va fi votată. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi din totalul de 465 parlamentari.

UPDATE ora 15.17 Dăncilă: Datoria publică a scăzut de la 37% la 34% din PIB

Viorica Dăncilă contrazice opoziţia: Datoria publică a scăzut de la 37% la 34% din PIB. „Mulţi români au reuşit să îşi cumpere o casă şi o maşină”

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că datoria publică a României nu a crescut, aşa cum admite Opoziţia. Premierul a afirmat că în realitate datoria publică a ţării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB.

„Mă voi referi în continuare şi la alte neadevăruri pe care le-aţi trecut în moţiunea de cenzură. Unul dintre ele este că am fi crescut pe datorie. Dacă datoria ar fi atât de mare pe cât spuneţi dumneavoastră, s-ar vedea în deficitul bugetar, care în guvernarea noastră nu a depăşit pragul de 3% admis la nivelul Uniunii. Apoi, ar trebui să admiteţi că această datorie, pe care o tot invocaţi, reprezintă în cea mai mare parte refinanţarea unor împrumuturi proaste, pe termen scurt, pe care le-aţi făcut când eraţi la guvernare. În realitate, datoria publică a scăzut de la 37,3% din PIB la 34,9% din PIB. Suntem la mai puţin de jumătate din nivelul de îndatorare din Uniunea Europeană. Avem în prezent o datorie de 34,9% din PIB, faţă de media europeană de 80% din PIB. Avem a patra cea mai mică datorie netă din PIB la nivelul Uniunii. Asta e realitatea. Aţi trecut în moţiune că prin modificările făcute de acest Guvern, au crescut facturile la energie. Total fals. Vă reamintesc că am luat măsuri pentru a le asigura românilor tarife corecte şi suportabile pentru energia electrică şi gaze naturale”, a declarat Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Premierul a afirmat că în doi ani şi jumătate de guvernare a PSD-ALDE „mulţi români au reuşit să îşi cumpere o casă şi o maşină”. Premierul a contrazis, de asemenea, Opoziţia, susţinând că investiţiile publice au fost majorate cu 10% în primele cinci luni ale anului.

„În doi ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile tuturor lucrătorilor români s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016, iar avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani. Această Guvernare nu lasă pe nimeni în urmă. În guvernarea PSD-ALDE, numărul românilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială a scăzut considerabil. Veniturile bugetare suplimentare din perioadă guvernării PSD-ALDE sunt mai mari decât în toată perioada 2008-2016. Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu. O spune Eurostat. Probabil veţi insista că sunt nişte date statistice. Dar să ştiţi că în spatele acestor cifre sunt oameni, cetăţeni care au reuşit în această guvernare să îşi cumpere o casă – o arată dezvoltarea sectorului imobiliar. Sunt mulţi români care au reuşit în aceşti doi ani şi jumătate să îşi cumpere o maşină. O dovedeşte creşterea explozivă a numărului de înmatriculări auto. Sunt multe familii care pot oferi o şansă mai bună copiilor lor. Sunt mulţi seniori care nu mai sunt nevoiţi să aleagă între alimente şi medicamente, pentru că le-au crescut pensiile, iar preţurile pentru multe medicamente au scăzut”, a declarat Viorica Dăncilă, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură din plen.

Ea a afirmat că Guvernul PSD-ALDE trebuie să îşi continue mandatul: „Sunt în continuare multe lucruri de făcut pentru dezvoltarea României, creşterea veniturilor românilor, pentru prosperitatea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă îndeosebi în mediul rural. Tocmai de aceea, acest Guvern are toată determinarea să îşi continue mandatul”.

Premierul a precizat că în doi ani şi jumătate de la preluarea guvernării PSD-ALDE investiţiile publice au crescut, iar în primele cinci luni s-au majorat cu peste 10%.

„Ne acuzaţi de lipsa investiţiilor. O vorbă goală, la care eu răspund cu date concrete. În primele cinci luni ale anului investiţiile publice s-au majorat cu peste 10%. Investiţiile totale în economie s-au majorat cu 5,7%, situând România printre primele ţări din Uniunea Europeană la acest capitol. Anul trecut am avut investiţii de 5,1 miliarde lei pentru obiective cu impact major în economie, iar în 2019 vă asigur că vom depăşi acest prag. În acest an, am prevăzut în buget peste 10 miliarde euro pentru investiţii publice, îndeosebi pentru infrastructură, educaţie, sănătate. Iar din fonduri europene avem la dispoziţie încă 800 milioane euro pentru investiţii prin patru programe operaţionale. Ne propunem ca în acest an să reabilităm şi să modernizăm 280 de unităţi medicale şi 35 de unităţi de primiri urgenţe”, le-a spus Dăncilă partidelor de opoziţie, semnatare ale moţiunii de cenzură.

Şeful Executivului a susţinut că pensiile au crescut din ianuarie 2017.

UPDATE ora 15.15 Dăncilă: Voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul parlamentarilor UDMR de astăzi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că Ministerul Apărării Naţionale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucrur în perioada 24-28 iunie privind incidentele de la Valea Uzului.

”Din start, resping orice formă de manifestare extremistă, orice acţiune radicală, orice act de violenţă pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni şi să instige la ură. O resping cu fermitate!”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a declarat că a căutat soluţii şi a arătat convingerea că prin dialog şi cooperare vor fi găsite cele mai bune soluţii, astfel încât situaţia să revină la normal.

”În această perioadă am căutat soluţii care să asigure tuturor cetăţenilor dreptul sfânt de a-şi cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluţii prin care Ministerul Apărării Naţionale să preia administrarea Cimitirului Valea Uzului şi să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internaţional, având în vedere că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Este o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. Ministerul Apărării Naţionale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24-28 iunie. Am convingerea că prin dialog şi cooperare vom găsi cele mai bune soluţii, acceptate de toate părţile implicate, astfel încât situaţia să revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni.”, a mai declarat premierul.

Viorica Dăncilă a adăugat că va respecta minoritatea maghiară ”indiferet de votul parlamentarilor UDMR de astăzi”.

”În ceea ce priveşte insinuarea că acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituţii controlate de guvern, o resping categoric. În ce mă priveşte, voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul parlamentarilor UDMR de astăzi. Îi respect pe reprezentanţii tuturor minorităţilor, pentru că sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor. Însă, nu voi tolera şi, cu atât mai puţin, nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Iar prin asta, cred că mi-am definit foarte clar poziţia.”, a conchis Viorica Dăncilă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat săptămâna trecută că va vota şi va aduce o contribuţie la textul moţiunii de cenzură privind situaţia creată în Valea Uzului şi legalitatea intervenţiilor Primăriei Dărmăneşti.

UPDATE ora 15.00 Dăncilă: Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu. Sunteţi Alianţa Austerităţii

Viorica Dăncilă a declarat că opoziţia nu îşi doreşte cu adevărat să vină la guvernare, precizând că partidele care susţin moţiunea de cenzură sunt „Alianţa Austerităţii”. Premierul a adăugat că opoziţia nu are idei sau program de guvernare, ci doar „mistifică adevărul”.

„Este a treia oară când vin în Parlament, în calitate de prim-ministru, cu ocazia unei moţiuni de cenzură, şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă o îmbunătăţire a actului guvernamental, în folosul societăţii. Nu am găsit. De fapt, întregul text al acestei moţiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare”, a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Şeful Executivului a adăugat că nu a văzut din partea opoziţiei decât idei de tăiere a subvenţiilor agricultorilor, taxareea IT-iştilor sau eliminara voucherelor de vacanţă.

„Vă întreb cu toată sinceritatea. Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu. Nu am văzut din partea dumneavoastră nicio propunere de program de guvernare, nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcţionarea economiei în interesul cetăţenilor. Am văzut însă declaraţiile publice ale liderilor dumneavoastră. Am văzut multe metafore şi sloganuri. Am văzut că vreţi să tăiaţi subvenţiile agricultorilor, consideraţi salariul minim nociv, vreţi să taxaţi profesioniştii din IT, vreţi să daţi oameni afară, să eliminaţi voucherele de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi.Aşadar, ce le propuneţi românilor?”, a completat Dăncilă.

Premierul s-a întrebat ce vor câştiga românii dacă opoziţia vine la guvernare, doar sloganuri sau metafore forţate.

„Ce vor câştiga dintr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri? Metafore forţate? Austeritate? Pentru că dacă este aşa, trebuie să vă asumaţi public şi să le spuneţi românilor să se pregătească. Să le spuneţi că sunteţi Alianţa Austerităţii. Dacă aţi fi ştiut cum vreţi să guvernaţi România, alături de moţiunea împotriva guvernului nostru, aţi fi făcut public şi programul dumneavoastră de guvernare. Este a treia oară când veniţi în faţa Parlamentului fără vreo viziune. A treia oară când propuneţi dărâmarea unui Guvern fără a veni cu ceva în loc. Amatorismul abordării dumneavoastră nu mă surprinde, însă am încredere că românii ştiu să facă diferenţa între demagogia electorală şi guvernarea responsabilă”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE ora 14.20 Au început dezbaterile privind moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie

Plenul reunit al Parlamentului a început, la ora transmiterii acestei ştiri, dezbaterile privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iniţiată de Opoziţie. Din 465 de parlamentari, sunt prezenţi 303 parlamentari.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersul. Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunţat că vor susţine moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă şi citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Textul moţiunii de cenzură face referire la eşecul organizării alegerilor, situaţia din Valea Uzului, dar şi încercările repetate de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe justiţie.

"Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!", se arată în textul moţiunii.

Moţiunea PNL, sub numele "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!", are un mesaj adresat direct premierului.

"Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră", arată partidele de opoziţie în textul moţiunii de cenzură.

Liderii Opoziţiei sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care îşi doresc în continuare ordonanţe favorabile pe justiţie.

UPDATE ora 13.30 Orban, apel către PSD-ALDE: Trebuie să înţeleagă că oamenii vor altă guvernare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că negocierile pentru moţiunea de cenzură vor continua până în momentul votului din plen. El a afirmat că parlamentarii PSD-ALDE trebuie să înţeleagă că oamenii vor un alt guvern.

”PNL, imediat după alegerile europarlamentare a decis să depună în fapt voinţa clară exprimată de cetăţenii români la votul din 26 mai pentru Parlamentul European şi la referendumul convocat de preşedintele României. Am demarat procedura moţiunii de cenzură încă din prima săptămână şi ne-am angajat în negocieri cu toate grupurile parlamentare, iar acolo unde nu am putut discuta cu grupuri parlamentare, am purtat negocieri individuale cu parlamentari din zona guvernamentală, respectiv din ALDE şi din PSD.

”Până la momentul votului, aceste voturi şi negocieri vor continua şi vom cuantifica, la vot, câte voturi efective va avea moţiunea de cenzură. Parlamamentarii PSD şi ALDE trebuie să înţeleagă că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliţie la putere şi că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voinţa românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moţiunea de cenzură va avea şansa să îşi repare imaginea publică să se debaraseze de ultimii doi ani jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos şi să îşi poată continua cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formaţiune politică. Depinde de conştiinţa individuală a fiecărui parlamentar dacă va ţine cont de ceea ce vor românii sau dacă va rămâne sluga unui regim care face rău acestei ţări”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

Liderul PNL le-a transmis, de asemenea, parlamentarilor din PSD-ALDE un îndemn:

”În ceea ce ne priveşte pe noi, avem conştiinţa datoriei îndeplinite, am făcut tot ce depinde de noi, pentru a determina ca moţiunea de cenzură să fie sprijinită de un număr cât mai mare de parlamentari şi le mai adresez - chiar dacă în timpul discuţiilor individuale lucruri parlamentarilor PSD şi ALDE cu care am vorbit - le adresez public încă un îndemn: Aveţi două variante. Să vă încetaţi cariera politică rămânând complicii acestui regim toxic pentru România sau aveţi şansa de a vă reabilita în faţa cetăţenilor români votând moţiunea de cenzură”, a mai spus Orban.

UPDATE ora 12.00 Valeriu Steriu, despre moţiune: Este opţiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva

Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat marţi, pentru RFI, că parlamentarii social-democraţi nu au primit nicio directivă care să îi oblige să rămână în bănci şi să nu voteze pentru moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie.

”Este opţiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva. Fiecare hotărăşte dacă participă sau nu la vot, în primul rând. Este mai degrabă sarcina Opoziţiei să asigure cele 233 de voturi şi probabil a găsi forma prin care să existe un cvorum. Tocmai de aceea, pentru cvorum, pentru a avea această moţiune discutată şi votată astăzi, suntem acolo cu toţii pentru a vedea cum îşi strânge Opoziţia voturile necesare”, a declarat Valeriu Steriu.

El a ironizat Opoziţia, înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

”Este o Opoziţie care a încercat să facă o moţiune chiar şi la băşcălie, dacă ne uităm cum a fost citită de un domn cu nişte ochelari de clovn în Parlamentul României”, a declarat deputatul PSD.

Întrebat dacă nu se teme de un eventual vot al unora dintre parlamentarii PSD, Valeriu Steriu a răspuns: ””Nu ne temem. Suntem convinşi că în clipa de faţă, întreaga echipă a PSD-ului şi alături de noi şi cei de la ALDE, aşa cum au arătat şi acum două săptămâni la votul pentru noul preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de această dată vor fi uniţi şi vor arăta o majoritate solidă în cele două Camere”.

Întrebat ce va face el, personal, deputatul PSD a răspuns: ”Am să fiu prezent la momentul cvorumului, la momentul citirii, apoi în funcţie de cum se derulează ziua, pentru că se conturează un vot la o oră destul de târzie, rămâne de văzut dacă voi în sală, pentru că sunt la cel puţin două emisiuni tv programate în această seară”.​

Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, declara săptămâna trecută că parlamentarii social-democraţi care vor vota moţiunea de cenzură riscă excluderea din partid.

UPDATE ora 10.00 Dăncilă, despre moţiunea de cenzură: Nu am emoţii, am încredere în colegi şi partenerii de alianţă

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că nu are emoţii cu privire la moţiunea de cenzură şi că are încredere în colegii din PSD şi ALDE. Premierul a afirmat că nu va discuta cu Călin Popescu Tăriceanu înainte de votul moţiunii de cenzură

„Nu am nicio emoţie, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebat dacă va discuta cu parlamentarii din PSD sau cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şeful Executivului a răspuns că nu mai este necesar.

„Nu cred că este nevoie. Sunt oameni încare am încredere. Oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate şi astăzi vom vedea rezultatul”, a răspuns Dăncilă.

Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă, votată astăzi în Parlament/ De câte voturi are nevoie Opoziţia

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersul. Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunţat că vor susţine moţiunea de cenzură.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a declarat, luni, că nu are emoţii şi că PSD va asigura cvorumul de şedinţă, însă nu va vota moţiunea de cenzură în plen.

În ceea ce priveşte ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură, a anunţat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir. El a adăugat, miercuri, că urmează să fie stabilită o strategie la vot a parlamentarilor formaţiunii.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD de săptămâna trecută, că le-a transmis colegilor că cei care vor vota la moţiunea de cenzură riscă să fie excluşi din partid de către organizaţiile din care provin.

Moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă şi citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Textul moţiunii de cenzură face referire la eşecul organizării alegerilor, situaţia din Valea Uzului, dar şi încercările repetate de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe justiţie.

"Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!", se arată în textul moţiunii.

Moţiunea PNL, sub numele "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!", are un mesaj adresat direct premierului.

"Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră", arată partidele de opoziţie în textul moţiunii de cenzură.

Liderii Opoziţiei sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care îşi doresc în continuare ordonanţe favorabile pe justiţie.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici