Pe câte voturi se bazează Viorica Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid

Conform ultimelor date, Viorica Dăncilă nu mai are susţinere în Parlament, nici în cazul unei remanieri şi nici în cazul unei moţiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odată cu plecarea ALDE de la guvernare.Totuşi jocurile sunt făcute până în ultima clipă, în ziua votului şi depind de negocierile dintre partide.

6532 afișări
Imaginea articolului Pe câte voturi se bazează Viorica Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid

Pe ce se bazează Viorica Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament. Partidul Social Democrat deţine, după modificările apărute pe parcursul verii, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari iar Opoziţia are 236 de voturi, fără a lua în calcul parlamentarii neafiliaţi şi grupul minorităţilor.

Plenul reunit (Camera Deputaţilor şi Senat) este format din 465 de parlamentari. Conform datelor oficiale de pe site-ul celor două foruri, dar care nu au fost actualizate după ultimele plecări din partide, situaţia arată astfel:

TITLURILE ZILEI

Camera Deputaţilor: PSD-136, PNL-69, USR-27, Pro Europa (grupul Pro Romania)-26, UDMR-21, ALDE-19, Minorităţi-17, PMP-12, Neafiliaţi-2.

Grupurile Senatului: PSD-69, PNL-25, USR-13, ALDE-12, UDMR-9, Independenţi-8.

Configuraţia parlamentară a suferit modificări pe parcursul vacanţei parlamentare, astfel încât, PSD a pierdut 3 deputaţi (care au plecat la Pro Romania) şi un senator (deocamdată independent) iar ALDE a pierdut un senator în favoarea PSD.

Conform ultimelor modificări, PSD deţine 202 voturi, în timp ce restul partidelor au 235 de parlamentari.

La aceştia se adaugă 17 parlamentari din partea minorităţilor naţionale. Tradiţional, parlamentarii minorităţilor naţionale votează cu partidul de la putere, în acest caz cu PSD. Totuşi, unul dintre aleşi, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat intenţia de a depune o moţiune de cenzură în sesiunea parlamentară ordinară.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, la rândul său, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului la moţiunea de cenzură.

Totodată, USR a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură dar nu este gata pentru a prelua guvernarea, ci aşteaptă reconfigurarea Parlamentului prin votul popular pentru a putea să aplice un program propriu.

Scenariul în care UDMR ar vota împotriva Guvernului este posibil în contextul în care Kelemen Hunor a precizat că partidul său nu va susţine guvernarea PSD. În cazul unor negocieri între PSD şi UDMR pentru susţinerea Guvernului, cel mai probabil partidul lui Kelemen Hunor ar impune condiţii greu de acceptat pentru social-democraţi.

UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD pe 23 martie 2019, din cauza lipsei de acţiune a PSD privind situaţia cimitirului din Valea Uzului.

În ultimii 29 de ani, doar trei moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament, în 2009, 2012 şi 2017.

Conform articolului 113 din Constituţia României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Taguri:
moţiune,
psd,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici