PNL a depus la Cameră o moţiune simplă având ca temă fondurile europene în guvernarea PSD

PNL a depus, miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", semnată şi de deputaţi neafiliaţi, a anunţat, în plenul acestui for legislativ, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

203 afişări
Imaginea articolului PNL a depus la Cameră o moţiune simplă având ca temă fondurile europene în guvernarea PSD

PNL a depus la Cameră o moţiune simplă având ca temă fondurile europene în guvernarea PSD

"Aş dori să anunţ depunerea unei moţiuni simple, este semnată de 109 deputaţi ai PNL şi ai grupului Democrat şi Popular şi de mai mulţi deputaţi neafiliaţi. Titlul moţiunii este «Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana»", a declarat Orban.

Potrivit unui comunicat al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, moţiunea face o trecere în revistă a principalelor Programe Operaţionale şi situaţia lor în acest moment, "în condiţiile existenţei unui risc foarte mare de pierdere a fondurilor europene din cauza guvernării lui Victor Ponta".

"Cea mai gravă situaţie se înregistrează la POS Transport, unde proiectele înregistrează întârzieri faţă de termenele contractuale (proiectele de reabilitare a căii ferate Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria) sau au termene de finalizare după 31 decembrie 2015 (autostrăzile Sebeş-Turda loturile 3 şi 4, Lugoj-Deva loturile 2,3,4). În aceste cazuri, România ar putea fi nevoită să acopere de la bugetul de stat întreaga valoare", susţin liberalii.

Potrivit semnatarilor moţiunii, "POS Mediu utilizează aceeaşi strategie riscantă ca la POS Transport, respectiv negocierea de posibile fazări cu Comisia Europeană prin identificarea unor proiecte retrospective, deja începute de autorităţile locale, care să se încadreze în obiectivele programului şi în normele europene în ceea ce priveşte oportunitatea investiţiei şi realizarea achiziţiei publice".

"În ceea ce priveşte POSDRU, programul funcţionează după legi proprii, altfel nu ne putem explica apariţia celor peste 100 de instrucţiuni publicate până acum. Mai mult, linia de finanţare pentru proiecte în domeniul economiei sociale a fost lansată cu întârziere, iar românii din Diaspora sunt amăgiţi cu fonduri pentru proiecte cu durata de 7 luni, dar apelul nu a fost nici acum lansat. Pe POSCCE există în continuare o pre-suspendare de la Comisia Europeană pentru axa proiectelor IT în urma unui audit în urma căruia au fost descoperite probleme la achiziţiile publice. În plus, Programul Operaţional Competitivitate, urmaşul POSCCE, este aprobat de anul trecut şi ar fi trebuit să fie deja lansate apelurile de proiecte. PO Asistenţă Tehnică, programul cu cea mai mică alocare totală, de doar 170 de milioane de euro, şi care trebuia să asigure asistenţă tehnică pentru autorităţile de management, organismele intermediare şi beneficiari, are una din cele mai mici rate de absorbţie, de doar 45%. În cazul POR se observă, în primul rând, calitatea slabă a proiectelor depuse, un număr mare de proiecte fiind respinse - 4.061 (o rată mare, de 40%) şi un ritm redus de evaluare al acestora, din cauza lipsei de specialişti în evaluarea de proiecte", mai susţin liberalii.

Potrivit comunicatului grupului parlamentar PNL, "cea mai mare problemă este la Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM, care are cea mai mare alocare şi reuneşte finanţarea pentru infrastructura de transport, energie şi mediu. Acest program depinde şi de validarea de către Comisia Europeană a Master - Planului general de transport, document aflat în consultare public, fără a fi însoţit însă şi de strategia de implementare".

Deputaţii PNL, prin intermediul moţiunii simple pe tema fondurilor europene, îi solicită ministrului Eugen Teodorovici să vină în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la situaţia ratei de absorbţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici