Pocora (PNL): Nu susţinem niciun fel de "derogare cu dedicaţie" în alte legi pentru Roşia Montană

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că parlamentarii liberali nu vor susţine niciun fel de derogări, introduse în alte legi aflate în Parlament, care să favorizeze proiectul Roşia Montană, cum ar fi cele propuse în cazul Codului silvic.

216 afişări
Imaginea articolului Pocora (PNL): Nu susţinem niciun fel de "derogare cu dedicaţie" în alte legi pentru Roşia Montană

Pocora (PNL): Nu susţinem niciun fel de "derogare cu dedicaţie" în alte legi pentru Roşia Montană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pocora a fost întrebată dacă parlamentarii PNL vor susţine amendamentele propuse la Codul silvic şi adoptate în unanimitate de Comisia de administraţie din Senat, texte care sunt aproape identice cu cele din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană.

"PNL nu susţine şi nu votează proiectul de lege în forma trimisă de Guvern către Parlament, iar unul dintre argumentele împotriva acestei legi este faptul că ea institutie o serie de derogări de la legile din România în favoarea unei firme. Cu acest lucru nu putem şi nu suntem de acord. Dacă aceste derogări sunt scoase din proiectul de lege şi introduse sub formă de amendamente la legile de bază problema rămâne şi de asemenea PNL este consecvent şi nu susţine astfel de amendamente", a declarat Pocora.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că nu este nevoie de legi speciale şi de derogări în cazul exploatărilor miniere precum Roşia Montană, motiv pentru care Comisia specială privind Roşia Montană va trebui să respingă proiectul Guvernului.

"Parlamentarii să nu voteze amendamentele care instituie derogări cu dedicaţie nici în Legea minelor, nici în Codul silvic, nici în alte legi. Cel mai potrivit este ca în Parlament să stabilim un cadru general valabil pentru exploatările miniere din România, iar în acest cadru Guvernul să poarte negocierile", a mai afirmat Pocora.

Ea a mai susţinut că proiectul de modificare a Legii minelor aflat în Senat "este cea mai potrivită platformă de dezbatere şi amendare", act normativ care trebuie să reprezinte cadrul general pentru exploatarea minieră.

Comisia de administraţie din Senat a aprobat o serie de amendamente la Codul Silvic, fiind propuse introducerea unor prevederi derogatorii pentru exploatările miniere identice cu cele din proiectul Guvernului privind Roşia Montană, urmând să fie modificate şi alte legi în acelaşi sens.

Comisia de administraţie a aprobat în unanimitate marţi amendamentele propuse de senatorul PSD, Mihai Vifor, secretar al comisiei. Acestea stabilesc derogări de la prevederile Codului Silvic, dar şi a altor legi, care sunt identice cu cele stabilite de Guvern în proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană transmis Parlamentului.

Astfel, se precizează că "prin excepţie de la prevederile alin. (4) (ale articolului 7 din Codul silvic, n.r.) terenurile forestiere aflate în perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publică şi de interes public deosebit pot fi incluse, după caz, în intravilanul unităţilor administrative teritoriale".

De asemenea, al doilea amendament aprobat menţionează că prin excepţie de la prevederile Codului silvic "în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul Legii 1/2000".

Singura diferenţă a amendamentelor adoptat în comisia de administraţie din Senat, faţă de proiectul de lege transmis de Guvern, este că sintagma "interes public naţional deosebit" este înlocuită de sintagma "interes public deosebit".

Amendamentele adoptate în comisia pentru administraţie urmează să fie discutate în comisia pentru agricultură din Senat, care va întocmi raportul asupra proiectului de lege.

De asemenea, preşedintele Comsiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, are la nivelul comisiei de administraţie din Senat, pe care o conduce, o iniţiativă legislativă semnată personal pentru modificarea Codului fiscal. Obiectul propunerii legislative nu vizează, în forma înregistrată în procesul legislativ, prevederi care ar avea impact asupra proiectului de la Roşia Montană, dar ar urma să facă obiectul unor amendamente în acest sens, potrivit unor surse parlamentare.

Totodată, un proiect de lege al Guvernului care priveşte modificarea Legii minelor a fost întors de la vot la şedinţa de plen a Senatului de marţi pentru a fi operate o serie de noi corecţii.

Solicitarea de retrimitere la comisia de administraţie din Senat a venit din partea lui Vâlcov, în numele grupului PSD, cu termen pentru depunere a raportului pentru 13 noiembrie, la trei zile după ce Comisia Roşia Montană îşi va finaliza lucrările conform noului termen.

Solicitarea lui Vâlcov a fost aprobată cu 101 voturi pentru, 8 împotrivă şi 6 abţineri.

Totuşi, în cadrul dezbaterilor a fost ridicată problema unor modificări ale proiectului Guvernului care ar viza inclusiv proiectul Roşia Montană. La lucrările plenului, din partea Guvernului, secretarul de stat din ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, a precizat că această idee nu ar fi una "profitabilă".

"Punctul nostru de vedere este că legea aşa cum e construită, aşa cum a fost acordată în Comisia economică, acceptând toate amendamentele pe care comisia le-a făcut, şi ţinând cont de importanţa acestei legi din punct de vedere economic, noi... sigur, punctul nostru de vedere este să o susţinem în continuare, chiar şi astăzi. O întârziere a acestei legi, o comasare cu legea respectivă… care priveşte Roşia Montană nu este profitabilă", preciza Ciocănea.

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, susţinea că proiectul de lege necesită aprobare de urgenţă, având în vedere că stabileşte cadrul legal pentru redeschiderea unor exploatări miniere.

"Să ştiţi că în România nu există numai aur. În România există şi alte metale. Vă previn că, din cauza faptului că Parlamentul, de ani de zile, nu a dat nicio soluţie pe Legea minelor, suntem blocaţi cu operaţiunile de redeschidere a minelor. Sunt în România 600 de perimetre miniere care stau cu ochii la Parlament şi aşteaptă Legea minelor. Vă dau doar două exemple: Remin Baia Mare şi Moldomin Moldova Nouă care, împreună, au 40% din rezervele de cupru ale ţării şi de care nu ne putem apropia pentru că Legea minelor din 2002 interzice redeschiderea minelor aflate în conservare sau deja închise (...) Dacă dăm această amânare, să dăm sarcină comisiei să prezinte Senatului toate actele normative care sunt în Parlament. Avem un Proiect de lege a minelor care bălteşte în Camera Deputaţilor de ani de zile. Avem acest Proiect de lege a minelor, pe care eu l-am iniţiat tocmai ca să reactualizăm toată dezbaterea şi să urgentăm votarea şi redeschiderea perimetrelor, care înseamnă locuri de muncă în zone foarte sărace şi în care există un impact social pe piaţa muncii, şi legislaţia pe Roşia Montană. Adică, atunci când votăm, indiferent de legea de care e vorba, să avem acelaşi punct de vedere care să aibă o corespondenţă în toate actele normative", a afirmat Vosganian.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici