Ponta către FMI: Liderii politici au dreptul să decidă subiectele fundamentale pentru România

Liderii partidelor parlamentare au dreptul să decidă asupra subiectelor fundamentale pentru România, a afirmat Victor Ponta, ca răspuns la criticile aduse Guvernului de către FMI, el precizând că există un dezacord între Guvern şi FMI, din cauza reducerii TVA şi a majorării salariilor.

2408 afișări
Imaginea articolului Ponta către FMI: Liderii politici au dreptul să decidă subiectele fundamentale pentru România

Ponta către FMI: Liderii politici au dreptul să decidă subiectele fundamentale pentru România (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Eu şi guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare aşa cum a reuşit în ultimii 4 ani. Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru ţara noastră", spune Victor Ponta pe contul său de Facebook, joi, ca răspuns la comunicatul FMI.

Premierul arată că dezacordul clar dintre Guvern şi FMI constă în faptul că instituţia financiară internaţională nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul ‪‎Fiscal‬ şi nici cota de 9% pentru alimente, intrată deja în vigoare de la 1 iunie, şi de asemenea FMI nu e de acord cu creşterea salariilor cu 25% în Sănătate şi Educaţie.

"După vizita tehnică a delegaţiei FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României şi aceştia - deficitul bugetar pentru anul 2016 şi 2017. FMI susţine că va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condiţiile în care multe ţări europene, cel mai recent Spania, şi-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)", explică Victor Ponta.

El consideră că ambele măsuri sunt necesare şi sustenabile, ele fiind o oportunitate de a păstra ritmul de creştere şi dezvoltare economică "cel mai rapid din UE", de creare a noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investiţiilor străine directe, dar şi un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice, Sănătatea şi Educaţia.

Victor Ponta mai spune că românii au două opţiuni care pot fi exprimate constituţional, prin intermediul Parlamentului, adică menţinerea politicilor actualului guvern referitoare la ‎TVA‬ şi salarii în ‪domeniile amintite sau venirea la putere a unui Guvern PNL.

"Instalarea unui nou guvern al PNL (susţinut bineînţeles de preşedintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) şi revenirea salariilor în Sănătate şi Educaţie la nivelul dinainte de creşterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare). În acest fel, deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinţe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă ‪‎România‬ înapoi la anul 2010", mai spune Ponta.

Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia joi Guvernului ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, cu toate că inflaţia se va menţine negativă până la jumătatea anului viitor, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici