Ponta despre uniunea bancară UE: Trebuie mai multă Europă, dar la modul onest, nu ipocrit

România nu trebuie să rămână în afara evoluţiilor din UE care conduc la crearea Mecanismului de Supraveghere Bancară pentru zona euro, dar într-un sistem onest, nu "ipocrit", şi în care să fie tratată ca partener egal, alături de celelalte ţări europene, a declarat premierul Victor Ponta.

106 afișări
Imaginea articolului Ponta despre uniunea bancară UE: Trebuie mai multă Europă, dar la modul onest, nu ipocrit

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă România trebuie să adere la Mecanismul de Supraveghere Bancară pentru zona euro.

"Este clar că România nu trebuie să rămână pe dinafara evoluţiilor şi schimbărilor. Deşi sunt social-democrat, şi eu cred că trebuie mai multă Europă, dar la modul onest, nu la modul ipocrit. Important este ca noi să fim alături de celelalte ţări europene, dar şi să fim trataţi ca egali, pentru că prima propunere, în care cei din zona din afara euro participam, dar nu aveam niciun drept, nu era foarte bună şi a fost respinsă şi de Polonia, şi de România. Acum înţeleg că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună", a spus Ponta.

El a precizat că va avea o nouă discuţie pe această temă cu guvernatorul Băncii Nţionale a României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Consiliul European, că partea română şi-a propus să aibă acces la Uniunea bancară şi acest lucru a fost reuşit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el menţionând şi că a fost stabilit că Zona euro va avea un buget propriu.

România şi celelalte state membre UE non-euro pot adera la Mecanismul de Supraveghere Bancară pentru zona euro, compromisul privind condiţiile şi calendarul de implementare a acestuia fiind realizat joi noapte de Consiliul European.

Cei 27 de şefi de state şi de guverne au decis că mecanismul va fi introdus din 2013.

Premierul Victor Ponta declara, în septembrie, că România va decide în privinţa aderării la uniunea bancară după ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte ţări, precum Polonia, şi pornind de la ideea că oficialii români trebuie să fie "la masă", proiectul actual nepermiţând României să îşi exprime opinia în uniune.

Potrivit premierului, uniunea bancară este o idee bună, dar România, ca să fie parte la ceva, trebuie să fie şi "primită la masă", iar în propunerea actuală, nefiind membră a zonei euro, România nu poate nici să participe, nici să îşi spună părerea în cadrul uniunii bancare.

El a precizat că Guvernul, în consultare cu Parlamentul şi cu Banca Naţională a României, va definitive poziţia naţională cu privire la subiect pe măsură ce sunt lămurite unele aspecte ridicate de alte ţări, în special de Polonia.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara marţi, 16 octombrie, că exista riscul să se creeze o categorie secundară de state UE, în care să fie incluse cele din afara zonei euro. Orban afirma că România era interesată de clarificarea modului în care statele UE din afara Zonei euro vor putea participa la noile structuri aparţinând Uniunii bancare, precum şi de menţinerea unităţii şi integrităţii Pieţei Unice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici