Ponta: Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi poate cere comisie de anchetă

Guvernul va analiza în şedinţa de săptămâna viitoare situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi va solicita implicarea fie a Parlamentului, dacă poate fi formată o comisie de anchetă, fie a Corpului de Control sau a altor instituţii ale statului, a anunţat premierul Victor Ponta.

618 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi poate cere comisie de anchetă

Ponta: Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi poate cere comisie de anchetă

"Miercuri, în şedinţa de guvern, vom avea o notă din partea Ministerului de Externe referitoare la situaţia actuală, iar ministrul va prezenta şi publicului această notă. În baza celor constatate, fie vom solicita Parlamentului dacă poate să facă o comisie de anchetă, fie Corpul de Control sau alte instituţii ale statului", a spus Ponta la Antena 3.

El a susţinut declaraţia în contextul prezentării unui material în care se susţinea că prin ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi adoptată de Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare "Gojdu" cu sediul la Budapesta, s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

TITLURILE ZILEI

Senatul României a respins, la începutul lunii martie 2008, Ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului prin care era înfiinţată Fundaţia Publică Româno-Ungară "Gojdu", cu sediul la Budapesta, al cărei patrimoniu ar fi urmat să includă moştenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins şi de Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la mijlocul lunii martie 2008, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind înfiinţarea Fundaţiei "Gojdu".

Acordul, semnat la Bucureşti, la 20 octombrie 2005, între Guvernul României şi Guvernul Ungariei, prevedea înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare "Gojdu", cu sediul la Budapesta, a cărei înfiinţare şi funcţionare ar fi trebuit să se facă potrivit legislaţiei maghiare.

Potrivit textului acordului, fundaţia ar fi avut ca scop cinstirea memoriei lui Emanuil Gojdu şi sprijinirea cooperării între cele două ţări, urmând să acorde burse, să se ocupe de organizarea de expoziţii, de programe ştiinţifice şi conferinţe şi să sprijine funcţionarea muzeului şi a bibliotecii "Emanuil Gojdu".

Conform înţelegerii între statul român şi cel maghiar, patrimoniul fundaţiei urma să fie alcătuit din moştenirea Gojdu, la care să se adauge, anual, o contribuţie de câte 200.000 de euro din partea României şi Ungariei.

Executivul menţiona, sub semnătura premierului Călin Popescu Tăriceanu, că, astfel, erau "armonizate prevederile testamentare ale marelui mecena Emanuil Gojdu cu realităţile contemporane şi cu dorinţa împărtăşită a celor două guverne ca demersul să fie unul comun româno-ungar, similar reconcilierii franco-germane".

Guvernul ungar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de hotărârea Senatului român de respingere a Ordonanţei de urgenţă pentru ratificarea Acordului care prevedea înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare "Gojdu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici