Ponta: O să fiu la începutul discursului lui Băsescu din Parlament, apoi trebuie să merg la Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în calitate de prim-ministru, va participa la începutul discursului preşedintelui Traian Băsescu din Parlament, după care va pleca la Guvern şi a arătat că fiecare parlamentar are o opţiune de a fi prezent sau nu.

445 afișări
Imaginea articolului Ponta: O să fiu la începutul discursului lui Băsescu din Parlament, apoi trebuie să merg la Guvern

Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Eu sunt primul-ministru şi, pe baza unei relaţii instituţionale normale, o să fiu la început, după care trebuie să merg înapoi la Guvern, pentru că trebuie să mă întâlnesc cu ministrul britanic pentru relaţii europene. Fiecare grup, fiecare parlamentar are o opţiune, cei de la PSD fac ce cred ei mai bine", a precizat Ponta, întrebat despre participarea la discursul preşedintelui Băsescu din Parlament.

Ponta a adăugat că "e în regulă" că parlamentarii liberali nu au o poziţie comună cu cei de la PSD şi nu vor participa la discursul şefului statului şi a arătat că "numai la PCR şi PDL erau toate părerile la fel". "La noi, mai gândeşte fiecare cu mintea lui", a adăugat el.

TITLURILE ZILEI

Victor Ponta a mai spus că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să se adreseze Parlamentului şi nu l-a împiedicat nimeni, dar că niciun parlamentar nu are vreo obligaţie să participe.

"Nici nu cred că e vreo obligaţie a vreunui parlamnetar să asiste, e democraţie în România, este stat de drept", a adăugat Ponta.

El a explicat ce a vrut să spună prin declaraţia că se aşteaptă ca preşedintele să spună adevărul în Parlament cu privire la aderarea la Schengen, arătând că doar preşedintele ţării, primul-ministru şi ministrul de Externe au acces la toate documentele.

"Eu am cerut public un singur lucru, ca acea campanie mincinoasă şi ticăloasă declanşată în România, că se opune Franţa, Danemarca, Austria, că sunt 7 ţări, că sunt 10 ţări, la un moment dat erau 30 de ţări care se opuneau intrării României în Schengen, trebuie dezminţită de către cei 3 oameni care au acces la toate documentele", a mai spus el.

Ponta a menţionat că în Consiliul JAI au fost 3 ţări, Germania cu o poziţie foarte tranşantă, Olanda şi Finlanda cu anumite nuanţe, care s-au opus intrării României acum. El a adăugat că Olanda şi Finanda au vorbit despre decembrie, iar toate celelalte ţări au fost în favoarea intrării României.

"Cred că este datoria mea, ca prim-ministru să fiu corect în informarea media şi a publicului român asupra poziţiilor partenerilor europeni", a mai spus Ponta.

"Când văd asemenea demers ticălos de dezinformare şi de ponegrire a acestor ţări şi guverne care ne susţin şi ne-au sprijinit tot timpul, eu cred că e de datoria mea să spun adevărul pe baza acelor documente la care am acces", a adăugat Ponta.

Premierul Ponta a declarat duminică, la Antena 3, că aşteaptă ca preşedintele Băsescu să prezinte, marţi, în Parlament adevărul despre discuţiile din Consiliul JAI privind aderarea României la Schengen, şi anume să explice că doar Germania a fost împotrivă, iar Olanda şi Finlanda au propus o nouă discuţie în decembrie. "Domnia sa, ca şi mine, după şedinţa JAI am avut acces, prin natura funcţiilor, la ce s-a întâmplat exact acolo, avem din interior toate discuţiile, şi mă aştept ca preşedintele Băsescu să spună adevărul despre ce a fost la JAI. În Consliul JAI a fost Germania împotrivă, şi au fost două ţări, Olanda şi Finlanda, care au spus să se mai discute în decembrie. În schimb, au fost 13 ţări, şi toate celelalte după aceea, care au luat cuvântul şi au spus că este incorect ce i se întâmplă României, că nu e normal să se folosească de România şi Bulgaria pentru probleme interne", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, marţi, de ora 15.00, au decis, luni, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele Băsescu a solicitat conducerii Parlamentului să se adreseze, marţi, 12 martie, plenului reunit al celor două Camere, pe probleme actuale de politică europeană. "Domnul preşedinte al României, Traian Băsescu, a transmis joi, 7 martie, o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care solicită, în temeiul Art.88 şi Art.65 din Constituţie să se adreseze, în data de 12 martie, plenului reunit cu privire la probleme actuale de politică europeană", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat, luni, că parlamentarii PNL nu vor lua parte la şedinţa în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul în plenul celor două Camere ale Parlamentului, precizând că în USL grupurile parlamentare au dreptul la independenţă.

"În nume personal fiecare a declarat că nu doreşte să participe la mesajul pe care domnul preşedinte Băsescu îl transmite mâine Parlamentului. (...) Este decizia exclusiv, sută la sută, a grupului parlamentar", a susţinut Haşotti, precizând că nu a existat o indicaţie din partea lui Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu va fi prezent la mesajul pe care preşedintele Traian Băsescu îl va adresa marţi Parlamentului, considerând că Băsescu e un preşedinte ilegitim, motiv pentru care nu i se pare de cuviinţă să-l întâmpine şi să-l asculte, ca parlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici