Ponta: Să sperăm că bugetul intră în vigoare. Altfel înţeleg de la miniştri că sunt probleme mari

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că îşi doreşte ca social-democraţii să îşi pregătească strategia parlamentară pentru adoptarea bugetulului, el arătând că speră ca acesta să şi intre în vigoare pentru că, altfel "sunt probleme".

877 afișări
Imaginea articolului Ponta: Să sperăm că bugetul intră în vigoare. Altfel înţeleg de la miniştri că sunt probleme mari

Ponta: Să sperăm că bugetul intră în vigoare. Altfel înţeleg de la miniştri că sunt probleme mari (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Vreau astăzi să pregătim strategia noastră parlamentară pentru următoarele zile, în primul rând pentru adoptarea bugetului. (...) Am vorbit şi cu domnul Zgonea, vă rog să discutaţi şi cu conducerea Senatului. Noi suntem pregătiţi, ori azi, ori mâine dimineaţă să începem dezbaterile în plen cât mai repede, să adoptăm bugetul şi să sperăm că intră în vigoare pentru că altfel înţeleg de la fiecare dintre miniştri că sunt probleme destul de mari", a spus Ponta.

El a precizat că în lipsa intrării în vigoare a bugetului nu se vor putea da pensiile mărite, nu se vor putea da hotărârile judecătoreşti la profesori şi nu vor exista banii de cofinanţare pentru fondurile europene.

"Ministrul Agriculturii mi-a spus că nu putem să dăm subvenţiile în agricultură decât pe baza noii legi a bugetului. Deci cred că foarte multe milioane de români au nevoie de buget ca să simtă încă de anul acesta sau de la 1 ianuarie lucrurile bune care s-au întâmplat şi care trebuie să se întâmple", a spus Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că speră ca dezbaterea la proiectul bugetului să înceapă luni de la ora 18.00 în plenul Parlamentului şi în zilele următoare parlamentarii să lucreze de la 10.00 la miezul nopţii, astfel încât să finalizeze dezbaterea până de Sf. Nicolae.

Zgonea a arătat că deputaţii vor dezbate luni, de la ora 16.00, moţiunea înaintată de opoziţie pe tema descentralizării, în timp ce la Senat, în paralel, va fi discursul preşedintelui Senatului Italian.

"Sperăm să terminăm la Camera Deputaţilor până la ora 17.45 şi la ora 18.00 dorim să începem dezbaterea pe buget. Ştiţi foarte bine că în primele două ore sunt dezbateri făcute de către toate grupurile politice, cel puţin două ore şi jumătate, sper ca până la ora 24:00 să terminăm dezbaterea aceasta. Şi de poimâine (marţi - n.r.), de la ora 10.00, să începem dezbaterea, până la 12 noaptea, pe buget, astfel încât până de Sf. Nicolae să putem trimite bugetul spre promulgare", a explicat Zgonea.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu 23 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu amendamente.

De asemenea, proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014 a fost adoptat, vineri seară, în comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu 26 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", fiind introduse o serie de amendamente fără impact bugetar, dar care clarifică prevederile în vigoare pentru 2014 în cazul pensiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de Guvern.

"Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă, invocând şi posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constituţională.

"O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat, iar apoi îl voi ataca şi la CC", a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că este vorba de un "avertisment".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici