Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional

Premierul Nicolae Ciucă a primit joi, la Palatul Victoria, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare.

284 afișări
Imaginea articolului Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional

Sursa foto: Facebook, Guvernul României

„Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulţumi reprezentanţilor Fondului pentru asistenţa tehnică şi financiară de care a beneficiat ţara noastră în toţi aceşti ani”, transmite Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Ciucă a apreciat evaluările pozitive ale misiunii Fondului Monetar Internaţional, precum şi îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor şi asigurării unei creşteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european şi internaţional de efectele crizelor recente.

„M-am bucurat să văd că evaluările evidenţiază creşterea economică obţinută de România în condiţiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte şi ne oferă încrederea pentru a continua reformele şi politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă şi eficientă", a subliniat premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat eforturile autorităţilor, în conjunctura geo-politică şi economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiaţii din Ucraina şi de a creşte rezilienţa economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naţionale şi regionale. În acest context, şeful Executivului a evidenţiat importanţa pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securităţii alimentare şi investiţiilor destinate creşterii capacităţii de a produce energie electrică din resurse regenerabile şi exploatării gazului din Marea Neagră.

„România are capacitatea şi dorinţa de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investiţiile în noi capacităţi de producţie energetică, precum şi exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independenţa energetică a României şi ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei", a declarat premierul.

El a prezentat măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar şi al cetăţenilor vulnerabili, afectaţi de creşterea preţurilor şi de problemele din lanţul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investiţiilor, cât şi pentru sprijinirea categoriile afectate de creşterile de preţuri la energie şi alimente.

„Ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării, atât pentru dezvoltarea şi modernizarea economiei, cât şi pentru obţinerea unei mai bune performanţe fiscale. În acest sens, premierul României a prezentat principalele măsuri implementate şi efectele care se resimt deja în funcţionarea sistemelor de linie.
În cadrul dialogului, reprezentanţii FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creşterii inflaţiei, dar şi a respectării angajamentelor asumate în privinţa deficitului. În acest sens, premierul a menţionat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale”, se menţionează în comunicat.

„Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situaţia economică a ţării, dar şi un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale, care cunoaşte îndeaproape evoluţia noastră din ultimii zeci de ani", a încheiat Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici