Conferinţa de presă, Klaus Iohannis. „Vom avea alegeri cu riscuri minime” / „Bugetul de stat este sub presiune uriaşă”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.

565 afișări
Imaginea articolului Conferinţa de presă, Klaus Iohannis. „Vom avea alegeri cu riscuri minime” / „Bugetul de stat este sub presiune uriaşă”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine conferinţa de presă la ora 18.00

„Vom merge la urne să vedem cui îi încredinţăm responsabilitatea. Stă în puterea noastră să alegem viitori primari. Cei care vor câştiga, depinde de ei ca şcoala să fie modernizată, drumurile reparate. Întregul proces electoral a fost perturbat.”

„Alegerile locale au fost amânate din cauza pandemiei, iar organizarea în acele circumstanţe ar fi putut duce la creşterea de infectări. Pandemia nu s-a încheiat. Spre deosebire, acum ştim care sunt măsurile de siguranţă pentru toţi votanţii. Vom avea alegeri cu riscuri minime.”

„Dacă toată lumea va respecta regulile de bază, care în esenţă se rezumă la purtarea măştii, distanţare, spălarea mâinilor, atunci riscul infectării în secţiile de votare va fi minim. Campania electorală a fost una bună.”

„Aceşti politicieni se folosesc şi vor să promoveze legi populiste şi electoraliste ştiind foarte bine că sunt inaplicabile, bugetul de stat este pus sub o mare presiune. PSD condamnă generaţii întregi.”

„România trebuie să progreseze şi votul este foarte important. Avem multe administraţii locale de succes care au cunoscut trasformări în bine. De aceea, vă încurajez dragi români, mergeţi la vot şi alegeţi pe cei care pot face ceva în comuna în care trăiţi.”

CITEŞTE AICI: Iohannis atacă PSD-ul cu 4 zile înainte de alegeri şi face un nou apel pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară

  • Vă aşteptaţi la o nouă stare de urgenţă cu izolare la domiciliu?

„Nu văd motive în care cetăţenii să stea închişi la domicilu. Dar vedem la noi şi la alţii că numărul este în cerştere. Dacă respectăm regulile putem să stăvilim răspândirea epidemiei.”

  • La liceul sportiv din Oradea, un profesor s-a filmat cu o mască de carnaval. I-a îndemnat pe copii să nu poarte masca.

„Este un caz singular, nu putem tolera aşa ceva şi cei de la Inspectoratul Şcolar vor lua măsurile de rigoare. Este jalnic.”

  • Despre majorarea salariilor cu 25%?

„Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care ni le dorim, pensiile au fost crescute cu 14% şi alocaţiile cu 21%. Suntem în pandemie, bugetul de stat este sub presiune uriaşă.”

„Acest spaţiu fiscal nu există. Trebuie să luăm bani din altă parte. Banii au fost reduşi la minim. Trebuie să aşteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este.”

  • Încălzesc apă la aragaz pentru a mă spăla. Nu este doar cazul meu. Vom avea apă şi căldură?

„Avem exemple unde administaţiile locale au eşuat. Dumneavoastră, ca şi votant. veţi putea să vă daţi seama că localitatea în care trăiţi este bine sau este cazul schimbării în administraţie.”

  • Marcel Ciolacu a spus că, după alegeri, Guvernul doreşte să inchidă şcolile şi să se facă totul online. Este posibil?

„Nu este posibil. Dacă liderul PSD recurge la aşa ceva, este un semnal îngrijorător. Şcolile nu se închid, se trece la învăţămât online înainte de votare şi după, pentru treburi practice. Se trece online unde sunt secţii de votare. Constat că PSD nu este numai iresponsabil, ci se ocupă de împrăştierea minciunii în public.”

  • Rectificarea bugetară a trecut de Parlament. Riscăm ca România să aibă fonduri europene suspendate. Credite mai scumpe.

„Ambele scenarii sunt valabile .Există discuţii cu Comisia Europeană care ne-a spus că, dacă această rectificare intră în vigoare, o să ne taie din bani. Nu există banii, ratingul de ţară va fi retrogradat.”

  • Dacă în această situaţie CSM a dat un aviz negativ, cum veţi proceda?

„Dacă apare o condamnare nu va rămâne fără urmări.”

  • În ultima perioadă vedem multe infecatări, în opinia dumneavoastră există un prag de număr de infectări?

„Este foarte puţin probabil să revenim la starea de urgenţă. Am învăţat multe despre această pandemie, ştim cum să o gestionăm, să impunem restricţii. Am speranţa că vom reuşi să stăpânim acestă pandemie cu măsurile pe care le folosim acum. Starea de urgenţă să rămână ultima atunci când nu mai avem ce face. Sper să nu mai ajungem acolo.”

  • Condiseraţi că aceste măsuri au fost repectate în campanie?

„În mare, da. Lucrurile au evoluat destul de bine. Sper foarte mult că aceasată prezenţă să fie comparată cu altă prezenţă, de alt vot. Vrem să evităm creşterea taxelor, a impozitelor, să avem o creştere economică, să creştem pensiile şi salariile. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI. Vă muţumesc, mergeţi la vot!”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici