Orban: Proiect de lege iniţiat de Guvern pentru starea de alertă/ Măsurile care vor fi intra în vigoare după 15 mai, discutate astăzi

  • Şedinţa Guvernului a început cu întârziere. Executivul discută măsurile care urmează să intre în vigoare după 15 mai, când România trece de la starea de urgenţă la starea de alertă.
  • Premierul Orban a anunţat că Guvernul va iniţia un proiect de lege pentru măsurile care se vor lua în timpul stării de alertă, pentru a corespunde „limitărilor” CCR.
30578 afișări
Imaginea articolului Orban: Proiect de lege iniţiat de Guvern pentru starea de alertă/ Măsurile care vor fi intra în vigoare după 15 mai, discutate astăzi

Guvernul anunţă noi măsuri

Guvernul propune un proiect de lege şi nu ordonanţă de urgenţă pentru starea de alertă, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa privind starea de urgenţă, prima măsură în timpul epidemiei.

Astfel, Guvernul discută, luni, un proiect de lege care să reglementeze starea de alertă. După adoptare, acesta va fi trimis la Parlament, iar premierul Ludovic Orban a anunţat că va cere dezbaterea lui în regim de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedintele de Guvern de luni, că Executivul a elaborat un proiect de lege pentru starea de urgenţă.

„Suntem în situaţia în care Curtea Constituţională a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă. Trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea conitnua activitatea desfăşurată în ultimele trei luni. Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgenţă. E clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte mult marja de mişcare şi, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a spus Ludovic Orban.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că scopul proiectului este protejarea sănătăţii populaţiei.

„Scopul acestei legi e protejarea sănătăţii cetăţenilor. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri, măsuri care sa organizeze efectuarea unor actrivităţi economice astfel încât sănătatea cetăţenilor să fie protejată. Proiectul are o parte generală. E vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. E un proiect flexibil. Partea substanţiala a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI. Proiectul, dacă va fi aprobat de Guvern, va merge către Parlament”, a psu ministrul Justiţiei.

Premierul Orban a anunţat că a solicitat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului în Parlament.

 

LIVE TEXT Declaraţii Ludovic Orban:

- Suntem in situatia in care Curtea Constitutionala a lipsit autoritatile de parghiile necesare pentru lupta impotriva acestui virus.

- Pe data de 15 se va incheia starea de urgenta. Trebuie sa avem garantia ca vom avea la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a putea desfasura activitatea. Lupta impotriva epidemiei a inceput inaintea declararii starii de urgenta. E clar ca decizia Curtii Constitutionale limiteaza foarte mult marja de miscare. Am decis sa elaboram acest proiect de lege.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu:

- Scopul acestei legi e protejarea sanatatii cetatenilor.

- Proiectul de lege cuprinde o serie de masuri, masuri care sa organizeze efectuarea unor actrivitati economice astfel incat sanatatea cetatenilor sa fie protejata.

- Proiectul are o parte generala. E vorba de un proiect de lege care se adreseaza duratei de stare de alerta. E un proiect flexibil. Partea substantiala a proiectului vizeaza masurile sectoriale pe fiecare domeniu in parte. Sunt masuri care se cunosc de catre opinia publica.

 

Dialog între premier şi ministrul de Interne legat de sesizarea CCR

Orban: Domnule Vela, Avocatul Poporuui a sesizat CCR in privinta reglementarilor care afecteaza starea de alerta. Termenul de judecare la CCR e miercuri.

Vela: Suntem pregatiti si joi o sa va prezentam formula de aplicare.


Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că lista finală de măsuri care urmează să fie aplicate de la 15 mai va fi aprobată săptămâna aceasta.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat sâmbătă setul de măsuri care urmează să fie adoptate de la 15 mai, o dată cu intrarea în vigoare a stării de alertă.

Conform documentului publicat pe site-ul instituţiei, se menţine carantina în localităţile unde măsura a fost impusă pe perioada stării de urgenţă. În acelaşi timp, vor fi permise activităţile de ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare pescuit şi alte activităţi care au loc în afara localităţilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ştiri,
mediafax,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici