Video CONFRUNTAREA din PSD, în condiţii de securitate, fără telefoane mobile/ NIMENI nu a cerut demisia lui Dragnea/ S-a discutat despre amnistie şi graţiere/ Şeful social-democrat a primit votul de încredere | LIVE TEXT

Conducerea lărgită a PSD s-a reunit vineri, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional care s-a desfăşurat în Parlament, începând cu ora 13.30, pentru a dezbate "Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat". Documentul propunea 19 măsuri, printre care demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi asigurarea interimatului conducerii partidului de către premierul Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Declaraţia este semnată de un „Comitet de iniţiativă” format din Paul Stănescu, vicepreşedinte al PSD, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD şi primar general al Capitalei şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

17445 afișări

22.24 Negoiţă: E pentru prima dată în ultimii ani când avem o dezbatere reală în partid

Vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, a declarat, la finalul CExN al partidului, că a existat pentru prima dată o dezbatere reală în cadrul formaţiunii, lucru care este pozitiv. Primarul Sectorului 3 a adăugat că discuţiile libere trebuie să continue în interiorul PSD.

"Faptul că e un act democratic (impresia despre CExN al PSD - n.r.). E bine că avem dezbatere în partid. Este pentru prima dată în ultimii ani când avem o dezbatere reală în partid, ceea ce nu poate să fie decât pozitiv. Pe cale de consecinţă, cred că acest demers trebuie să continue, discuţiile trebuie să continue în interior, chiar dacă ne convine, chiar dacă nu. Evident că nu gândim cu toţii la fel, avem experienţă de viaţă, avem viziuni diferite, ceea ce mi se pare cel mai bun lucru câştigat astăzi", a afirmat Robert Negoiţă vineri la Parlament.

Întrebat despre conflictul din interiorul partidului, ediliul sectorului 3 a spus că "e cam forţat conflict. O dezbatere de opinii şi de păreri nu e neapărat un conflict. Este o diferenţă de păreri".

Chestionat dacă a fost cerută demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, în cadrul şedinţei CExN al formaţiunii, Negoiţă a replicat: "În cadrul Cex nu neapărat. Am fost într-un cadrul colegial. Am discutat. E pentru prima dată când am discutat deschis, când a fost o dezbatere reală".

Înaintea începerii şedinţei CExN al PSD, Robert Negoiţă, vicepreşedinte PSD, spunea că nu este momentul de excluderi în partid şi că au fost făcute multe greşeli, dar acestea trebuie discutate în interiorul formaţiunii.

Negoiţă s-a poziţionat de partea contestatarilor lui Liviu Dragnea, declarând, înainte de şedinţa Comitetului Executiv de vineri, că alegerea unei noi conduceri a partidului este o idee care trebuie luată în calcul.

UPDATE 22.05 Dragnea, prima reacţie după CExN: Nu sunt de acord că e prima şedinţă în care se discută serios în partid/ Liderul social-democrat: Nu mă mai interesează OUG privind amnistia

UPDATE 21.55 Deputat PSD, după CEx: Am convingerea că Firea va rămâne în partid

Deputatul PSD de Bacău, Theordora Şotcan, a declarat, vineri seara, corespondentului MEDIAFAX, că după discuţiile din CEx are convingerea că primarul Capitalei, Gabriela Firea, va rămâne în PSD. Preşedintele PSD Iaşi a spus că în PSD e nevoie de unitate.

"Cred că partidul a trecut printr-un impas, pare că situaţia va reveni la normal începând de mâine (sâmbătă – n.r.). Eu sunt încrezătoare. Referitor la doamna Gabriela Firea, nu cred că se va întâmpla nimic, doamna va continua. Am convingerea că doamna va rămâne în partid", a declarat, vineri seara, deputatul PSD de Bacău Theodora Şotcan.

UPDATE 21.37 Ştefănescu, alt vot decât Firea: 8 voturi contra lui Liviu Dragnea, 55 pentru şi o abţinere

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD au fost prezenţi 64 de membri, înregistrându-se 8 voturi împotrivă, 55 de voturi pentru şi o abţinere, cifre diferite faţă de cele ale Gabrielei Firea.

"Azi au fost prezenţi 64 de membri ai CEX, considerând că ministrul Apărării. Au votat 8 împotriva lui Liviu Dragnea, o abţinere şi 55 pentru. Doi dintre colegi au plecat lăsându-şi mandatul, de la sector 4. Aproape toţi au avut mandat. La final primarul sectorului 5 Daniel Florea a propus excluderea Gabrielei Firea pentru declaraţiile făcute, foarte mulţi dintre colegi au cerut un vot şi e de la sine de înţeles care ar fi fost votul", a declarat Codrin Ştefănescu.

Secretarul general adjunct al PSD a precizat că aceste cifre prezentate de el sunt cele reale, spre deosebire de cele date de Gabriela Firea, şi că votul a fost la vedere.

"Nu ştiu (de ce sunt alte cifre -n.r.). Noi avem un proces verbal. Sunt colegii noştri care participă la şedinţe. E secretariatul tehnic care se ocupă de această chestiune (de procesul verbal -n.r.). Veţi primi în 20 de minute o copie după procesul verbal. Votul a fost la vedere, prin ridicare de mâini. Eu cred că la următorul Cex vor trebui mai multe voturi de luat. Aici au fost nişte chestiuni interesante, inclusiv că ar trebui să ne asumăm politic nişte chestiuni. Aş fi vrut să plecăm de aici cu unanimitate. Nu s-a putut. Asta este votul democratic", a completat Codrin Ştefănescu.

UPDATE 21.35 Ţuţuianu: E începutul unei normalităţi, scrisoarea şi-a atins scopul. Contează că ne-am putut exprima

Fostul secretar executiv al PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat, vineri, după şedinţa CEX, că a fost prima dezbatere consistentă în Comitetul Executiv Naţional PSD, precizând că scrisoarea privind starea partidului semnată de el, Gabriela Firea şi Paul Stănescu şi-a atins scopul.

"Apreciez că e prima dezbatere consistentă în CexN al PSD, cred că e începutul unei normalităţi şi cred că scrisoarea şi-a atins scopul, din punctul nostru de vedere. Nu contează numărul de voturi, ci contează că ne-am putut exprima şi contează că Cex devine un organ lucrativ care va fi capabil să ia cele mai bune decizii în viitor", a declarat Adrian Ţuţuianu, după şedinţa CexN.

Marian Neacşu a reiterat ideea potrivit căreia marele câştig este dezbaterea din partid.

"Cel mai important mesaj al organizaţiilor au invitat la menţinerea unităţii partidului. Acest lucru e incontestabil. Faptul că demersul nostru s-a bucurat de atenţia colegilor noştri aproape 8 ore, asta înseamnă că a fost un demers serios. Aceştia vor veni la muncă şi îşi vor vedea de treabă (parlamentarii care au zis că ar intra în grevă – n.r.)", a declarat Marian Neacşu.

UPDATE 21: 30 Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid. Noi ce susţinem acel document, îl susţinem până la capăt

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv PSD, că nu va pleca nimeni din partid, iar contestatarii, printre care se numără, vor susţine până la capăt scrisoarea asumată în urmă cu câteva zile.

"Ce spunea doamna prima general, nimeni nu pleacă din partid, toţi rămânem în partid, indiferent dacă se încearcă o excludere sau ceva. Cred că este prima discuţie serioasă pe care o avem şi cu mult curaj. Noi ce susţinem acel document, îl susţinem până la capăt. Adică fără discuţii, nu ne-am schimbat poziţia", a declarat Paul Stănescu, vicepremier.

UPDATE 21.20 Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid. Noi susţinem acel document până la capăt

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv PSD, că nu va pleca nimeni din partid, iar contestatarii, printre care se numără, vor susţine până la capăt scrisoarea asumată în urmă cu câteva zile.

"Ce spunea doamna prima general, nimeni nu pleacă din partid, toţi rămânem în partid, indiferent dacă se încearcă o excludere sau ceva. Cred că este prima discuţie serioasă pe care o avem şi cu mult curaj. Noi ce susţinem acel document, îl susţinem până la capăt. Adică fără discuţii, nu ne-am schimbat poziţia", a declarat Paul Stănescu, vicepremier.

Update 21.17 Lider PSD Arad: Acest vot covârşitor în favoarea lui Dragnea, o normalitate

Liderul PSD Arad, Dorel Căprar, a declarat, vineri seara, după şedinţa CEx a PSD că votul covârşitor în favoarea lui Liviu Dragnea reprezintă „o normalitate”.

„Mi se pare absolut normal (n. r. faptul că Liviu Dragnea a primit un vot de încredere), e un vot absolut normal. Noi l-am susţinut şi-l vom susţine, pentru că ştim că poate să facă multe pentru partid şi pentru România. Nouă ni s-a părut o normalitate acest vot covârşitor în favoarea domnului Dragnea. Personal, pot să mai zic că îi voi da acelaşi vot dacă va mai fi cazul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar.

Anterior, organizaţia judeţeană PSD Arad a transmis că îl susţine în continuare pe Liviu Dragnea, „preşedintele ales legitim de către toţi membrii partidului”, după publicarea scrisorii în care se solicită demisia liderului social-democrat.

UPDATE 21.10 Firea: Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 să continue şi o abţinere

Gabriela Firea a declarat vineri, după opt ore de şedinţă a Consiliului Executiv PSD, că s-a supus la vot doar un punct din scrisoarea nemulţumiţilor, iar votul a fost: 10 voturi ca Liviu Dragnea să facă un pas lateral, 39 să continue şi o abţinere.

UPDATE 20:51 Vot zdrobitor pentru Liviu Dragnea în CEx PSD: 60 pro Dragnea şi 8 împotrivă

60 de voturi au fost pentru susţinerea lui Liviu Dragnea, faţă de 8 împotrivă, în şedinţa Comitetului Executiv de vineri, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 20.33 Dragnea primeşte, majoritar, vot de încredere la CExN al PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit vineri, la şedinţa CExN al partidului vot majoritar de încredere la şefia formaţiunii, au relatat surse politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 20.11 Dragnea face analiza scrisorii disidenţilor, punct cu punct

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a luat cuvântul în şedinţa Cex al partidului, după ce a ascultat punctele de vedere ale liderilor social-democraţi. La momentul transmiterii acestei ştiri, acesta face referire la fiecare punct în parte al scrisorii, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

După o şedinţa de şapte ore, în care au fost asculte multe opinii ale membrilor CEx, Liviu Dragnea a luat cuvântul, vorbind, punct cu punct, despre scrisoarea disidenţilor, însă până la transmiterea acestei ştiri, punctul care face referire la demisia sa de la şefia PSD nu a fost atins. Potrivit surselor citate, este posibil ca şedinţa să se încheie cu un vot de încredere pentru Liviu Dragnea.

Pereşedintele PSD, Liviu Dragnea îşi doreşte ca discuţiile din şedinţa de vineri a Comitetului Executiv al PSD să se încheie cu un vot, au declarat sursele politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 18.46 Liviu Dragnea îşi doreşte, la finalul CExN al PSD, un vot

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea îşi doreşte ca discuţiile din şedinţa de vineri a Comitetului Executiv al PSD să se încheie cu un vot, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Cu toate acestea, nu se ştie ce va viza acest vot.

După cinci ore de discuţii, până la ora transmiterii aceştei ştiri, nimeni nu a cerut explicit demisia liderului PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 18.15 Paul Stănescu a ridicat problema riscurilor juridice ale ordonanţelor de urgenţă

Vicepremierul Paul Stănescu a vorbit vineri, în CExN al PSD de la Parlament, despre riscurile juridice pe care şi le-ar asuma Guvernul prin emiterea oricărei odonanţe de urgenţă (OUG), au declarat pentru MEDIAFAX mai multe surse din partid.

Potrivit surselor citate, Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, a spus, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, care se desfăşoară în Parlament, că orice Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvern comportă riscuri pentru că poate aduce critici juridice legate de ordinea avizelor şi a semnăturilor necesare elaborării actului normativ.

Stănescu le-a mai spus liderilor PSD, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, că partidul trebuie să se gândească la o soluţie astfel încât ordonanţelele de urgenţă să nu poată fi atacate pe astfel de motive, au precizat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, Stănescu a vorbit despre riscurile ordonanţelor de urgenţă la modul general şi discuţia nu a avut loc în contextul amnistiei şi graţierii.

UPDATE 17.00 Tudose a criticat lipsa de comunicare, iar Ţuţuianu a prezentat un sondaj

Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din partid, în timp ce Adrian Ţuţuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea nemulţumiţilor, fără a spune cine a realizat sondajul, au declarat surse politice.

Sursele spun că ceilalţi membri i-au sugerat lui Ţuţuianu că trebuie să îl confrunte şi cu alte sondaje de opinie.

UPDATE 16.48 Paul Stănescu a propus, în CExN al PSD, ca amnistia şi graţierea să se facă în Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă

UPDATE 16.00 Nimeni nu a cerut demisia lui Dragnea sau vreo excludere, la peste două ore de la începerea şedinţei CEx

Cu toate că au luat cuvântul atât Gabriela Firea, cât şi Paul Stănescu, doi dintre semnatarii scrisorii prin care au cerut demisia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, niciun social-democrat nu a solicitat, până la momentul transmiterii acestei ştiri, ca Dragnea să facă un pas în spate de la şefia partidului, potrivit surselor politice. Deocamdată se discută pe punctele din scrisoare, vorbind în cadrul reuniunii aproape jumătate din membrii CEx.

UPDATE 15.00 Dăncilă a spus în şedinţă că nu pleacă din funcţia de premier- surse

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, în şedinţa Comitetului Executoiv PSD, că nu va pleca din funcţia de premier, în timp ce Liviu Dragnea a afirmat că nu renunţă la legile din Parlament, potrivit unor surse politice.

Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă a declarat că nu va renunţa la funcţia de premier.

Aceleaşi surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este exclusă o nouă şedinţă a Comitetului Executiv săptămâna viitoare. Cu această ocazie ar urma să se discute şi despre activitatea din Guvern şi Parlamentant.

Totodată, în şedinţa de vineri, Liviu Dragnea ar fi spus că nu renunţă la legile din Parlament.

UPDATE 14.40 Posibilă şedinţă CEx săptămâna viitoare/Vasilescu, către Firea: PSD nu a blocat proiectele Capitalei

O nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD ar putea avea loc săptămâna viitoare, aşa cum au propus unii membri în şedinţa CEx de vineri, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. În şedinţă, Lia Olguţa Vasilescu, i-a spus Gabrielei Firea că nu PSD şi Guvernul au blocat proiectele primăriei.

„Nu conducerea partidului şi nu Guvernul au blocat proiectele Capitalei”, i-a spus Gabrielei Firea ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în debutul şedinţei CExN al PSD de la Parlament, potrivit unor surse din partid.

De asemenea, Firea nu a cerut în şedinţa CExN, până la ora transmiterii acestei ştiri, demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

Firea, Vasilescu şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au fost printre primii lideri PSD care au luat cuvântul în şedinţa în care se dezbate scrisoarea anti-Dragnea.

Surse din partid au spus MEDIAFAX că este posibil ca în şedinţă să se dea un „vot de încredere” pentru Liviu Dragnea.

Potrivit surselor citate, liderii PSD care nu se poziţionează clar pro sau anti Dragnea, doresc să nu existe un vot în şedinţa de vineri a CExN şi să fie convocată o nouă şedinţă săptămâna viitoare.

UPDATE 14.00 Liderii PSD au intrat în şedinţa CExN fără telefoane - surse

Membrii CExN al PSD au intrat, vineri, în şedinţa de la Parlament pe tema scrisorii anti-Dragnea, fără telefoanele personale, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, liderii PSD şi-au lăsat telefoanele personale la intrarea în sala de şedinţă în care se desfăşoară Comitetul Executiv Naţional al partidului, la Parlament.

De asemenea, înainte de începerea şedinţei PSD, tot personalul tehnic care îi însoţea pe membrii CExN a fost anunţat că nu poate să asiste la discuţii, au mai declarat pentru MEDIAFAX surse politice. În sală au rămas doar doi angajaţi din stafful preşedintelui Camerei Deputaţilor, unul dintre ei fiind Paul Ionescu, consilierului lui Liviu Dragnea, potrivit surselor menţionate.

Conducerea lărgită a PSD a început discuţiile, la Parlament, cu aproape o oră întârziere, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, pe marginea scrisorii anti-Dragnea, la şedinţă fiind prezent şi premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE 13.30 Şedinţa CExN PSD a început la Parlament după discuţii separate ale taberelor pro şi contra Dragnea

Conducerea lărgită a PSD a început discuţiile, la ora transmiterii acestei ştiri, la Parlament, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, pe marginea scrisorii anti-Dragnea, la şedinţă fiind prezent şi premierul Viorica Dăncilă.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM

  • Înaintea şedinţei CExN au avut loc două întâlniri separate ale liderilor PSD care sunt pro şi contra Dragnea. Liderii PSD care îl susţin în continuare la şefia partidului pe Liviu Dragnea s-au reunit în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, în timp ce liderii PSD care cer demisia lui Dragnea au avut o discuţie în biroul senatorial al lui Adrian Ţuţuianu.
  • La şedinţa CExN participă şi premierul Viorica Dăncilă, care a participat anterior la discuţiile din biroul lui Liviu Dragnea. Dăncilă nu a vrut să spună cum se poziţionează faţă de scrisoarea anti-Dragnea.
  • Întrebat înaintea începerii şedinţei CExN al PSD dacă va propune excluderea iniţiatorilor scrisorii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a replicat tranşant: „Categoric nu".
  • Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, unul din contestatarii lui Dragnea, a declarat, înainte de şedinţă, că probabil se va cere excluderea sa din partid şi este de părere că Liviu Dragnea va încerca şi îndepărtarea a doi miniştri incomozi, Paul Stănescu şi Tudorel Toader.
  • Vicepreşedintele PSD pe regiunea de Nord-Vest, Doina Pană, a declarat vineri, înaintea şedinţei CExN, că 18 din 22 de voturi aferente zonei Transilvaniei vor merge către Liviu Dragnea în şedinţa conducerii PSD.
  • Conducerea lărgită a PSD dezbate "Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat".
  • Documentul propune 19 măsuri, printre care demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi asigurarea interimatului conducerii partidului de către premierul Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
  • Declaraţia este semnată de un „Comitet de iniţiativă” format din Paul Stănescu, vicepreşedinte al PSD, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD şi primar general al Capitalei şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

UPDATE 13.10 Dragnea, despre excluderea disidenţilor: Categoric nu

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în legătură cu o posibilă propunere de excludere din partid a semnatarilor scrisorii, Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, prin care îi cer demisia, că nu va face acest lucru.

Întrebat vineri înaintea începerii şedinţei CExN al PSD dacă va propune excluderea iniţiatorilor scrisorii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a replicat tranşant: "Categoric nu".

UPDATE 13.00

Teodorescu, lider PSD Tulcea: Nu voi vota pentru excluderea cuiva din partid

Preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat, înaintea şedinţei CExN al PSD de vineri, că nu va vota pentru excluderea niciunui coleg din partid, adăugând că a venit la reuniunea social-democraţilor cu un mandat de continuitate.

"Eu am venit din partea organizaţiei cu un mandat de continuitate, cu un mandat privind organizarea obiectivelor care s-au propus prin programul de guvernare, focalizarea guvernului pe ceea ce înseamnă preluarea preşedinţie Consiliului UE. (...) Eu cred că e greşit pusă această întrebare pentru că nici nu ai cum să ceri plecarea preşedintelui partidului. Ar fi un act de voinţă personală pentru că, ştim cu toţii, statutul PSD arată că preşedintele partidului este ales dintre membri şi o validare a Congresului. Dacă se va merge către excluderi, eu unul care nu voi vota pentru excluderea vreunei persoane din partid", a afirmat Horia Teodorescu, vineri la Parlament.

UPDATE 12.50 Susţinătorii lui Dragnea vorbesc DESCHIS despre posibile excluderi din PSD: Dacă ar fi după mine, aş cere excluderea

UPDATE 12.30

Paul Stănescu: Nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că nu va pleca nimeni din partid, chiar dacă se vor cere excluderi, iar problema principală este legată de managementul politic al lui Liviu Dragnea.

"Dacă eu aş face parte din statul paralel, cred că trebuie să mergem în altă parte. Nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Problema este ce spunea doamna primar general de management al partidului. Nu discutăm de aritmetică. Noi suntem nemulţumiţi de managementul politic pe care domnul Dragnea îl face în acest partid",a spus Paul Stănescu, vicepremier.

În completare, Gabriela Firea a spus: "Credeţi că am mai fi fost apropiaţii lui, dacă am fi fost membri statului paralel? (...) Eu am fost ca şi vicepremierul Stănescu, ca şi domul Ţuţuianu susţinători ai tuturor proiectelor de ţară"

UPDATE 12.00

Gabriela Firea, înainte de şedinţa PSD: Cred că se va propune excluderea mea

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat vineri, înainte de şedinţa PSD, că probabil se va cere excluderea sa din partid şi este de părere că Liviu Dragnea va încerca şi îndepărtarea a doi miniştri incomozi, Paul Stănescu şi Tudorel Toader.

"Suntem persoane paşnice. Cred că miza este excluderea mea pentru că am avut curajul, după ce am epuizat toate etapele, să spun că domnul Dragnea nu îşi mai repsectă angajamentele făcute faţă de români. Cred că se va propune excluderea mea", a declarat Gabriela Firea.

"Miza e să fie daţi afară din Guvern doi miniştri care îl incomodează: ministrul Stănescu şi Tudorel Toader (...) Angajamentul nostru este în primul rând faţă de cetăţeni. Noi avem angajament faţă de ţară, de echipă şi în ultimul rând faţă de un om. Oricum s-a câştigat ceva. Faptul că am ajuns la concluzia că lucrurile nu merg în direcţia bună în ceea ce priveşte managementul politic al lui Dragnea şi poate înţelege şi dumnealui asta. Dacă nu înţelege, atunci lucrurile vor merge din ce în ce mai rău, din păcate. E prematur să vorbim acum în aceşti termeni de forţă. Nu s-a pus problema să fie o astfel de acţiune. Lucrurile s-au acutizat în ultimele 6-8 luni în ceea ce priveşte blocajul între noi şi Liviu Dragnea. 100% suntem pentru menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi a guvernului condus de doamna Dăncilă. Sub nicio formă nu vom întreprinde o acţiune care să pună în pericol guvernarea", a mai spus Firea.

UPDATE 11.30

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Interne Carmen Dan, printre ultimii veniţi la biroul lui Liviu Dragnea

UPDATE 11.00

Peste 10 lideri PSD discută, vineri, în biroul lui Liviu Dragnea, înaintea şedinţei CExN

Doina Pană, vicepreşedintele pe regiunea de Nord-Vest: Exceptând trei voturi din zona Transilvaniei, restul sunt pro Dragnea 

Vicepreşedintele PSD pe regiunea de Nord-Vest, Doina Pană, a declarat că, 18 din 22 de voturi, aferente zonei Transilvaniei vor merge către Liviu Dragnea în şedinţa CExN de vineri.

"Sunt vicepreşedinte ales pe o regiunea de Nord-Vest. Oameni acestia nu m-au ales pentru că sunt frumoasă şi deşteptă, ci pentru că reprezint o regiune. Aseară ne-am întâlnit nu numai regiunea de Nord-Vest, ne-am întâlnit cu Transilvania, şi cu trei excepţii, cu trei voturi vreau să spun din 22 toate sunt pentru a ne continua treaba cu domnul Dragnea la conducerea PSD. Mă refer la legea offshore, la investiţii. Exceptând trei voturi din Transilvania, restul sunt pentru a ne continua. Este domnul Mocioalcă de la Caraş Severin, de la Timiş şi parcă Alba. Atâta timp cât guvernul merge bine, parlamentul merge bine, de ce să ieşi public?", a afirmat Doina Pană, vineri la Parlament.

Întrebată cum va ieşi PSD din acest conflict intern, Pană a răspuns: "Eu zic că ce nu te omoară te întăreşte şi cred că partidul va ieşi întărit, chiar dacă unii vor avea nemulţumiri. Credeţi că eu 14 de ani de când sunt în partid nu am avut nemulţumiri? Nu e uşor de lucrat cu Liviu Dragnea, dar în acelaşi timp nu poţi să derulezi tot ceea ce s-a întâmplat cu PSD de când el în conduce. Deci noi am câştigat cu un scor zdrobitor. Vă daţi seama ce frustrări are Dragnea când câştigă alegerile cu un program pe care la coordonat şi nu poate fi prim-ministru. Toate segmentele au fost atinse, mă refer la pensii, la măsurile pentru oamenii de afaceri,etc".

Oprişan: Nu mor de dragul lui Liviu Dragnea, dar nu poţi să vii peste noapte cu o scrisoare

Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea, a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că ceea ce se întâmplă este un atac grav la adresa partidului şi că "nu poţi să vii dintr-o dată, peste noapte, după ce nu ai deschis gura niciodată, cu o scrisoare".

"Cred că nu s-a aşteptat nimeni la mine să adminsitrez o lovitură partidului care reprezintă cu siguranţă doar interesele oamenilor din România şi ale României. Repet. Miza nu este rămânerea sau plecarea lui Liviu Dragnea. Miza o reprezintă România, programul de guvernare, stabilitatea ţării şi faptul că odată şi odată trebuie să ne ridicăm din genunchi, iar resursele ţării să nu mai fie ale străinilor. Normal este să vorbeşti în interiorul partidului. Ştiti foarte bine că nu mor de dragul lui Liviu Dragnea şi că atunci când am avut ceva de spus, am spus-o în interiorul partidului", a declarat Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea.

Acesta i-a criticat dur pe contestatarii din partid.

"Nu poţi să vii dintr-o data peste noapte, după ce nu ai deschis gura niciodată în organismele statutuare ale PSD, în CExN, nu poţi să vii dintr-o data şi să scrii o scrisoare, să te adresezi membrilor PSD şi cetăţenilor României cu probleme strict interne ale PSD. (...) Colegii care nu înţeleg că problemele se discută întâi în interiorul partidului, pentru că PSD e cel mai mare partid al ţării, trebuie să te gândeşti că dacă introduce o criză în partidul de guvernământ, atunci trebuie să te gândeşti şi la cursul euro-dolar, la bursă, la români. Este cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului nostru", a mai spus Oprişan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici