Prioritatea noului ministru al Fondurilor Europene: lansarea apelurilor pentru 2014-2020

Închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007-2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014-2020 sunt priorităţile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a anunţat că va propune şi introducerea costurilor simplificate.

1076 afișări
Imaginea articolului Prioritatea noului ministru al Fondurilor Europene: lansarea apelurilor pentru 2014-2020

Prioritatea noului ministru al Fondurilor Europene: lansarea apelurilor pentru 2014-2020 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Priorităţile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung, informează ministerul Fondurilor Europene prin intermediul unui comunicat remis MEDIAFAX.

Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007-2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014-2020.

Eficientizarea unor proceduri în abordarea şi gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Fondurilor Europene, va include mai mulţi paşi, primul fiind introducerea costurilor simplificate.

''Voi aplica principiul debirocratizării şi simplificării procedurilor şi în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin iniţiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societăţii şi beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conştient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri şi ne vom ţine de acel calendar'', a declarat ministrul Cristian Ghinea, potrivit sursei citate.

Totdată, el a anunţat că în perioada imediat următoare va pune bazele unui mecanism de transparenţă şi monitorizare prin care societatea civilă şi mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare implementat de instituţiile publice.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a depus miercuri după-amiază jurământul la Palatul Cotroceni.

''Am avut o experienţă nu neapărat nefericită, dar o experienţă care ne-a arătat în perioada 2007-2013, că anumite lucruri trebuie rezolvate foarte repede, alte trebuie gândite mult mai profund decât se vede la prima vedere. Eu cred că toata lumea a învăţat ceva din acea etapă bugetară şi toţi cei care ştiu despre ce e vorba se aşteaptă să ne apucăm un pic mai repede de implementat proiectele pentru perioada bugetară în care ne aflăm acum. O parte din munca care trebuia făcută s-a făcut, însă lucrurile, după părerea mea, nu s-au mişcat suficient de repede. Este mai mult decât evident că aceeaşi părere a avut-o şi prim-ministrul, care a dorit să aibă o echipă cu un suflu nou prin propunerea dumneavoastră'', i-a transmis Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici