Proiect de lege: Cădirile organizaţiilor care se ocupă de minorităţile istorice româneşti, scutite de impozit

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, a iniţiat o lege prin care propune scutirea de la obligaţia plăţii impozitului pe venit a clădirilor organizaţiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice şi culturale a minorităţilor istorice româneşti din afara ţării.

283 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Cădirile organizaţiilor care se ocupă de minorităţile istorice româneşti, scutite de impozit

Proiect de lege: Cădirile organizaţiilor care se ocupă de minorităţile istorice româneşti, scutite de impozit

„În baza Codului fiscal, pe lista de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, sunt incluse clădirile aflate în proprietatea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, cu statut de utilitate publică, precum şi cele închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosinţă de acestea de la o instituţie sau o autoritate publică. Conform Constituţiei, statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase. În Româna există organizaţii care acţionează în acest scop în mod complementar autorităţilor administraţiei publice, pe care statul este obligat să le sprijine prin măsuri concrete”, se arată în expunerea de motive.

TITLURILE ZILEI

Iniţiatorul consideră că o astfel de măsură constă în introducerea egalităţii de tratament fiscal între organizaţiile aparţinând minorităţilor etnice din România şi organizaţiile care au ca scop păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor istorice româneşti înrudite din afara graniţelor ţării.

În acest sens, deputatul PMP susţine că una dintre cele mai vechi organizaţii este Societatea de Cultură Macedo-Română, cu un sediu istoric, care a fost demolat în 1980 şi că pentru aceste fapte nu s-au acordat despăgubiri nici până astăzi.

„În acest sens, exonerarea acestor organizaţii de la obligaţia plăţii impozitului pe clădiri ar constitui în plus o facilitate cu valoare de reparaţie morală. Prin urmare, propunem amendarea Codului fiscal, şi anume completarea listei de scutiri de la impozitul pe clădiri cu clădirile aflate în proprietatea organizaţiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor istorice româneşti înrudite din afara graniţelor ţării, cu statut de utiliate publică, precum şi clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosinţă de acestea de la o instituţie publică”, precizează Codreanu.

Potrivit textului legislativ, vor fi scutite de impozit clădirile aflate în proprietatea organizaţiilor care au ca scop păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor istorice româneşti înrudite din afara graniţelor ţării, cu statut de utilitate publică, precum şi clădirile închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosinţă de acestea de la o instituţie sau o autoritate publică, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice.

Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi este susţinută de deputaţi PSD, ALDE şi PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici