Proiect pentru acţionarii păgubiţi: Să aibă dreptul de a se retrage dintr-o societate pe acţiuni

Deputatul PNL, Ioan Cupşa, a iniţiat un proiect legislativ prin care doreşte să înlesnească legislaţia, astfel încât acţionarii păgubiţi să aibă dreptul de a se retrage mai uşor dintr-o societate pe acţiuni.

595 afișări
Imaginea articolului Proiect pentru acţionarii păgubiţi: Să aibă dreptul de a se retrage dintr-o societate pe acţiuni

Proiect pentru acţionarii păgubiţi: Să aibă dreptul de a se retrage dintr-o societate pe acţiuni

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.134 din Legea 31/1990 privind Societăţile Comerciale a fost depusă la Senat şi este susţinută de mai mulţi parlamentari liberali.

În expunerea de motive se arată că „Necesitatea modificării art. 134 din Legea nr. 31/1990 provine din faptul că legislaţia în vigoare este una rigidă, lacunară şi interpretabilă. Prin urmare ne aflăm în situaţia în care mulţi acţionari au devenit sau devin captivi în societăţile pe acţiuni în care au intrat ca acţionari, capitalul investit le-a fost blocat şi prin „artificii” economice, acţionarii sunt lipsiţi şi de dividendele pe care ar trebui să le primească în funcţie de aportul financiar adus în cadrul societăţii sub formă de capital social, concretizat în acţiuni”.

TITLURILE ZILEI

Iniţiatorul susţine că acţionarii majoritari dintr-o societate ajung să deţină „monopolul”, iar acţionarii minoritari nu se pot retrage din societate.

„În aceste condiţii, majoritatea acţionarilor rămân cu capitalul investit blocat, nu primesc nici dividende, societatea este condusă doar în interesul economic al unui singur acţionar majoritar sau al unui grup restrâns de acţionari care formează majoritatea şi, din păcate, art. 134 din Legea 31/1990 nu le permite acestor acţionari păgubiţi să se retragă din societate”.

Astfel, potrivit textului legislativ iniţiat de liberal, „acţionarii unei societăţi pe acţiuni se pot retrage, pentru motive temeinice, în temeiul unei hotărâri a tribunalului”.

De asemenea, acţionarii s-ar putea retrage dintr-o societate pe acţiuni şi dacă aceasta ar fi în proces de fuziune sau divizare, „atât dacă este vorba de iniţierea, modificarea sau încetarea procedurii”.

În cazul acestui proiect, Senatul este prima cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici