Proiect: Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE

Doi deputaţi din PMP au depus, la Senat, un proiect legislativ prin care statul român ar putea deconta procedurile de repatriere pentru cetăţenii români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile iniţiativei se vor aplica cetăţenilor cu venituri care nu depăşesc un salariu mediu net.

467 afișări
Imaginea articolului Proiect: Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE

Proiect: Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE

„Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilro români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene, la cererea familiei Prevederile prezentei legi se aplică doar cetăţenilor români care înregistrează venituri care nu depăşesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul de Statistică la momentul decesului. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor redacta mormele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi, în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, arată propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE.

TITLURILE ZILEI

Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.

„Conform unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la finalul lui 2016 privind migraţia la nivel internaţional, România ocupă locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării. Cifrele ONU susţin că 3.4 milioanme de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populaţie, România fiind una din ţările cu cea mai mare emigraţie. Rata de migraţie este direct proporţională şi cu numprul de decese ale românilor în străinătate. MAE arată că anual se înregistrează câteva mii de decese la nivelul diasporei române.Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinptate, statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De regulă, acestea sunt estimate între 3.000 şi 6.000 de euro, cu mult peste posibilităţile materiale ale rudelor decedaţilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Aleşii PMP mai argumentează că proiectul îşi propune să sprijine românii, care nu au suport financiar în momente dificile: „Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40% din români, conform ultimului barometru Eurostat din 2017”.

Expunerea de motive cuprinde şi datele INS cu privire la românii care au salariul mimin pe economie şi salariul mediu.

„INS a prezentat la mijlocul anului 2018 faptul că 46 % dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 600 de euro, aproximatic echivalentul salariului mediu pe economie, reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă cele ale înmormântării în ţară”, mai indică proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici