Proiectul de OUG privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra în şedinţa de Guvern/ Ciolacu: Sper să dea Ordonanţa. Dacă nu, legea să intre miercuri la vot

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra joi în primă lectură în şedinţa de Guvern, urmând ca, după ce primeşte avizul din partea Consiliului Economic şi Social (CES) să fie adoptat, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor.

2017 afișări
Imaginea articolului Proiectul de OUG privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra în şedinţa de Guvern/ Ciolacu: Sper să dea Ordonanţa. Dacă nu, legea să intre miercuri la vot

Proiectul de OUG privind reglementarea platformelor de ridesharing, în primă lectură, joi, în Guvern

„Am gândit această reglementare prin Ordonanţă de Urgenţă şi nu prin proiect de lege având în vedere cerinţele românilor care folosesc această platformă. În cadrul şedinţei de Guvern de mâine (joi -n.r.) proiectul ordonanţei de urgenţă va intra în primă lectură şi după obţinerea avizului CES (Consiliul Economic şi Social -n.r.) de marţi, va intra pentru a fi adoptat”, a declarat Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă la Ministerul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor a mai spus că Parlamentul nu poate să legifereze un proiect la fel de rapid precum Guvernul, mai ales că în curând vine vacanţa parlamentară.

„Am constatat că unii doresc să confişte legiferarea unui domeniu nou în ţară, anume cel al transportului alternativ. Cei de la USR au declarat iniţial să lăsăm Parlamentul să legifereze. Acest proiect este de urgenţă şi trebuie adoptat de îndată. Am avut în Parlament 6 luni pe masă legile respective şi nu s-a făcut absolut nimic”, a mai explicat Răzvan Cuc.

Ministrul a precizat paşii prin care acest proiect a fost construit şi a insistat pe transparenţa procedurii: „S-au format puncte de lucru cu toţi factorii implicaţi: Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor şi Primăria Capitalei. S-au cerut puncte de vedere de la Consiliul Concurenţei. (...) Am convocat şi o dezbatere publică pe acest proiect.”

„Guvernul îşi doreşte să legifereze acest domeniu important. (...) Actul normativ a parcurs circuitul interministerial de avizare. A primit aviz de la Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe şi, astăzi (miercuri -n.r.) de la Ministerul Justiţiei şi a fost transmis Consiliului Economic şi Social. Cei de la CES vor transmite acest aviz săptămâna viitoare”, a mai spus Răzvan Cuc.

Aproximativ 300 de taximetrişti au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de ordonanţă privind activitatea de ridesharing, despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

"Practic, aceeaşi activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi - se doreşte a fi reglementată prin două legi diferite: una pentru cei cu maşini galbene, inscripţionate, care-i obligă pe taximetrişti să respecte foarte multe reguli şi să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeaşi activitate, dar fără niciun fel de restricţie, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării. Cam aşa s-ar traduce legea pentru „ridesharing” - adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), remis luni MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go şi Taxify (Bolt) nu mai prevede ca maşinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută la 15 ani. Se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verficată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri, arată transportatorii, care precizează că se va admite tariful dinamic, ceea ce înseammnă că la orele de maximă aglomeraţie ar putea depăşi 30 lei/km, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii Uber.

În continuare, transportatorii acuză că profitul direct al companiilor care pretind că fac „ridesharing” va fi de 25 % în conturi din afara ţării, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9 % , cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României.

Ciolacu: Sper ca Guvernul să dea OUG pe ride-sharing. Dacă nu, legea să intre miercuri la vot

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că speră ca Guvernul să dea ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea activităţilor de ride-sharing. În caz contrar, PSD va face toate eforturile ca legea privind acest domeniu să intre miercuri la votul final, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Mai avem ride-sharingul. Să vedem dacă Guvernul o să dea ordonanţa. Proiectul de lege este la comisiile de specialitate, mi se pare că sunt cinci comisii avizatoare. Am vorbit deja cu liderul grupului PSD, domnul (Alfred-n.red.) Simonis, şi, dacă ordonanţa nu o să fie dată, am vrea să urgentăm acest proiect de lege, să intre o dată în legalitate. Pe urmă, dacă mai sunt discuţii şi cu celălalt sistem, cu taximetria, de asemenea, suntem deschişi să stăm de vorbă şi cu dânşii să o reglementăm. Eu sper să se dea ordonanţa. Dacă nu, o să facem toate eforturile ca miercuri să intre la votul final", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament.

Comisiile pentru transporturi şi tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor au amânat, miercuri, decizia referitoare la proiectul de lege privind transportul alternativ din lipsă de cvorum.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra joi în primă lectură în şedinţa de Guvern, urmând ca, după ce primeşte avizul din partea Consiliului Economic şi Social (CES) să fie adoptat, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor.

Aproximativ 300 de taximetrişti au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de ordonanţă privind activitatea de ridesharing, despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici