Proiectul privind Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, respins de Comisia de apărare

Senatorii din Comisia de Apărare au respins, marţi, propunerea legislativă a unor parlamentari PNL privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, dezbaterea având loc cu uşile închise, au precizat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

1260 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, respins de Comisia de apărare

Proiectul privind Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, respins de Comisia de apărare

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale a fost iniţiată de patru aleşi PNL şi avea aviz negativ din partea Guvernului.

Iniţiatorii propuneau ca Academia să colaboreze cu Ministerul Educaţiei, Academia Română, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, precum şi cu alte ministere, instituţii şi unităţi de profil, dar şi cu comisiile parlamentare de apărare şi învăţământ ale celor două Camere. Ei mai voiau ca academia să elaboreze cursuri de carieră în domeniile de interes pentru MApN, MAI şi SRI sau la solicitarea comisiilor de specialitate ale Legislativului.

Indemnizaţiile personalului Academiei urmau să fie asigurate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educaţiei şi din bugetul MApN, MAI şi SRI.

De asemenea, iniţiatorii propuneau ca ANSS să elaboreze rapoarte semestriale de informare către comisiile de specialitate ale Parlamentului şi membrilor Birourilor Permanente.

Prin modificările avute în vedere, iniţiatorii au propus “includerea organismelor Camerei Deputaţilor şi Senatului în rândul partenerilor şi beneficiarilor programelor oferite de ASSN”, potrivit expunerii de motive.

"În contextul geopolitic actual, când situaţia internaţională şi în special cea din Orientul Apropiat sau Europa Răsăriteană reprezintă semnale de prudenţă privind o serie de conflicte posibil militare, conlucrarea dintre Parlamentul României şi instituţiile publice de cercetare din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale trebuie să fie reală şi concretă prin organizarea unor programe de informare, de perfecţionare, cercetare şi formare necesare clasei politice parlamentare şi aparatului tehnic aferent", au susţinut iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul a fost criticat de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, care a susţinut că autonomia instituţiilor de învăţământ trebuie respectată.

"Cei care vor să dobândească competenţe şi expertiză în anumite domenii se pot înscrie la cursurile facultăţilor de profil. Din punctul meu de vedere, este inoportun să subordonezi printr-o lege instituţiile de învăţământ invocând doar nevoia anumitor parlamentari de a studia în acel domeniu", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.

Proiectul de lege a fost depus de senatorii PNL Dragoş Luchian, Octavian Motoc, Mariu Nicoară şi deputatul liberal Ştefan Băişanu.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici