Referendumul pentru familie pe 7 octombrie. Cum vor vota grupurile politice

Senatul dezbate, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

16514 afișări
Imaginea articolului Referendumul pentru familie pe 7 octombrie. Cum vor vota grupurile politice

Referendumul pentru familie pe 7 octombrie. Cum vor vota grupurile politice

„Pentru aia trebuie o hotărâre de Guvern, iar înainte de aia mai e un pas în Senat. Nu ştiu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred. Astăzi suntem în 3 septembrie şi până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile. Până când nu se va stabili prin Hotărâre de Guvern aşa cum trebuie procedural data referendumului, nu putem discuta”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că în partid fiecare va decide „cum simte” şi că nu ar trebui să se confunde termenul de „căsătorie” cu cel de „familie.

„Noi în grupurile noastre nu am reuşit să stabilim şi nici nu trebuie să stabilim o poziţie fixă şi foarte rigidă. E o chestiune de conştiinţă a fiecăruia şi votul nostru la Cameră a fost foarte conform conştiinţei. Fiecare a votat cum a simţit că trebuie să voteze. Lucrurile sunt clare şi în acest moment. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate: familia e un lucru şi căsătoria e cu totul şi cu totul altceva. Nu poţi să legi familia de căsătorie, fiincă există familii în care există doar un părinte din varii motive şi nu poţi să spun că aia nu este familie. Sunt familii unde nu există căsătorie şi nu poţi să spui copilului nici când este în grădiniţă, nici când se duce la şcoală că tu nu ai familie, fiincă părinţii tăi nu s-au căsătorit. Căsătoria e o altă chestiune unde eu sunt mai conservator, mai spre a accepta că roice căsătorie se face între un barbat şi o femeie, dar aici avem iar o problemă. Există deja o decizie la nivel european şi România indiferent ce votează va fi obligată în continuare să accepte căsătorii făcute în afară, în ţările unde lucrurile sunt de altă natură şi altfel reglementate”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Barna: Suntem împotriva modificării Constituţiei. E o temă falsă, care nu aduce nimic nou

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva modificării Constituţiei pentru redefinirea noţiunii de familie, considerând că este o temă falsă, iar a doua zi după referendum viaţa niciunei familii nu va fi mai bună cu absolut nimic.

”Suntem împotriva modificării Constituţiei. Este o temă falsă, o problemă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societăţii - consulţi societatea pentru a rezolva o problemă. Aceste referendum nu e decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viaţa nicunei familii, viaţa niciunei femei abuzate, nuciunui copil nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă. E o temă folosită a patra oară de Liviu Dragnea pentru a muta atenţia societăţii de la temele cu adevărat importante. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot <împotrivă>”, a declarat Dan Barna.

Fondatorul USR Nicuşor Dan a demisionat în  iunie 2017 din funcţia de preşedinte al partidului, arătând că pleacă din USR întrucât nu a putut respecta promisiunea făcută celor pe care i-a convins să între în partid, potrivit căreia USR nu va lua decizii care să contravină sentimentelor intime, identitare ale membrilor săi.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici