Senat: Propunere ca parlamentarii să fie supliniţi, cu drept de vot, de colegi de grup, la comisii

Majoritatea senatorilor s-a declarat de acord, marţi, în plen, cu propunerea Comisiei pentru Regulament ca un senator care absentează de la lucrările unei comisii să poată fi înlocuit de un alt senator din acelaşi grup, cu drept de vot.

69 afișări
Imaginea articolului Senat: Propunere ca parlamentarii să fie supliniţi, cu drept de vot, de colegi de grup, la comisii

Senat: Propunere ca parlamentarii să fie supliniţi, cu drept de vot, de colegi de grup, la comisii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Comisia pentru Regulament a mai propus ca înlocuirea să se facă doar pe baza împuternicirii semnate de liderul grupului parlamentar.

Amendamentul de modificare a Regulamentului a fost propus comisiei de senatorul PNL Vasilica Miron.

La dezbateri, senatorul PNL Puiu Haşotti a atras atenţia că majoritatea senatorilor activează în două comisii permanente şi, dacă se va alege varianta supleanţilor, atunci ar trebui ca un senator să fie supleant într-o singură comisie şi nu "liderul de grup să trimită acelaşi senator, eventual cinci săptămâni, la cinci comisii".

TITLURILE ZILEI

"De ce s-a ajuns aici? Pentru că adesea în cadrul comisiilor nu se îndeplineşte cvorumul, pentru că se lipseşte mai mult sau, mai degrabă, mai puţin justificat", a opinat liberalul.

Preşedintele Comisiei pentru Regulament a Senatului, Sebastian Grapa (PNL), a susţinut că este normal ca atunci când un senator nu poate participa la lucrările comisiei din care face parte, acesta să fie înlocuit de către un coleg din grupul parlamentar şi că aceasta a fost filozofia pentru care s-a cerut amendarea acestui articol".

În intervenţia sa, liderul grupului senatorial al UDMR, Marko Bela, a susţinut că această modificare a Regulamentului ar favoriza grupurile mai mici din Senat şi reprezentarea acestora în comisii. ”Noi, de exemplu, avem un singur membru în comisiile unde suntem prezenţi, ceea ce înseamnă că, dacă avem un absent, atunci nu suntem reprezentaţi în activitatea comisiei respective", a declarat senatorul UDMR.

Senatorul Uniunii a spus că grupul UDMR poate accepta acest amendament, declarându-se convins că fiecare grup are o conducere cu simţul răspunderii şi nu va abuza de această regulă. De asemenea, Marko Bela a spus că, în opinia sa, liderii de grup vor trimite ca înlocuitor colegi care ”au într-adevăr au o opinie pertinentă în problema respectivă”.

Parlamentarul a adăugat că, în opinia sa, şi votul dat în comisiile de specialitate propunerilor şi proiectelor de lege este tot un vot politic, aşa cum este şi votul dat în plenul Senatului.

"Eu nu sunt de acord că votul din comisie este în exclusivitate un vot de specialitate şi numai votul din plenul Senatului este un vot politic. Şi votul din comisie este un vot politic şi este extrem de important să asigurăm prezenţa fiecărui grup parlamentar în comisia respectivă atunci când se votează vreo problemă importantă", a declarat Marko Bela.

Pentru posibilitatea ca membrul unei comisii de specialitate să poată fi înlocuit la şedinţă s-a pronunţat şi senatorul PSD Gabriela Crețu. Acesta a subliniat că propunerea "nu este nicio invenţie specifică Parlamentului român", deoarece în Parlamentul European există atât instituţia supleantului, cât şi cea a înlocuitorului.

"Nouă trebuie să ne fie clar ce vrem să introducem. Dacă e vorba de membri supleanţi ai unei comisii, atunci se face exact după algoritmul politic, în acelaşi număr ca în comisiile politice. În acest caz există facilitatea că, atunci când la un vot important membrul plin lipseşte din motive obiective, membrul supleant al comisiei poate vota fără niciun altă împuternicire. Există şi varianta înlocuitorului, dar trebuie să fie clar despre ce e vorba”, a afirmat senatorul social-democrat.

Şi vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a susţinut că o astfel de măsură "se impune şi este corectă", iar neadoptarea acestei modificări a Regulamentului ar aduce "un prejudiciu bunei funcţionări în comisii".

"În Senat sunt membri în două comisii. Avem această permisiune, ceea ce nu există la Cameră. Dacă luăm în discuţie şi comisiile care sunt la nivelul Parlamentului, comisiile mixte, de control, pot să apară perturbări, nu neapărat de natură de cvorum, cât de natura raportului opoziţie-majoritate ", a apreciat el.

După ce mai mulţi senatori au venit în plen cu argumente pro şi contra, plenul a decis, la solicitarea liderului grupului PNL din Senat, Ion Popa, ca propunerea de modificare a Regulamentului să fie retrimisă la comisie, pentru o dezbatere mai amplă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici