Senator PNL, soluţii pentru un model european funcţional al fiscalităţii în România

Senatorul liberal, Florin Cîţu, vine cu propuneri prin care fiscalitatea în România să funcţioneze după model european. Soluţiile acestuia vizează întărirea clauzei "no bailout", astfel încât statele membre ale UE să îşi auto-limiteze datoria publică, precum şi creşterea rolului Consiliului Fiscal.

392 afișări
Imaginea articolului Senator PNL, soluţii pentru un model european funcţional al fiscalităţii în România

Senator PNL, soluţii pentru un model european funcţional al fiscalităţii în România

"Propunerea mea pentru modelul european funcţional în care România ar trebui să aibă un rol din ce în ce mai important, include întărirea clauzei de “no bailout” şi a rolului CF. Prin clauza de "no bilout" se elimină problemă de hazard moral (ţările membre îşi auto limitează datoria publică) iar un CF întărit are rolul de a semnala problemele de stabilitate macroeconomică din timp pentru a putea fi corectate. Astăzi doar două soluţii pentru un model europrean funcţional", a scris, duminică, senatorul PNL, Florin Cîţu pe Facebook.

TITLURILE ZILEI

Acesta a adăugat că, deşi nu există nicio clauză care să arate că, în cazul falimentării unei ţări, celelalte state membre ale Uniunii Europene ar trebui să vină în ajutor, acest lucru se întâmplă. Prin urmare, în opinia lui Cîţu, ar trebui inclusă o clauză "no bailout", astfel încât ţările să nu mai vină în ajutor, iar statele să îşi auto-limiteze datoria publică.

"Astăzi, EU şi zona euro, sunt modele incomplete. Există multe probleme, dar din punctul meu de vedere cea mai importantă este revizuirea Tratatului de la Maastricht. Teoretic, astăzi în UE şi zona euro se face monitorizarea deficitelor şi a datoriei publice din exteriroul fiecărei ţări şi nu există nicio clauza de salvare a unei ţări de restul ţărilor (bailout) în cazul unui faliment. Această este teoria, dar ştim foarte bine că atunci când a fost nevoie ţările din UE aflate în faliment au fost salvate cu banii cetăţenilor din alte ţări. Acesta este un exemplu care arată clar că aceste reguli în UE trebuie să fie revizuite. Asta nu înseamnă că trebuie inclusă o clauza de <bailout> în tratat. Din contra. Eu aş merge pe variantă în care este întărită clauza de <no bailout>. Oricum avem nevoie de o discuţie serioasă în această direcţie", a completat senatorul PNL.

O altă soluţie a acestuia este sporirea rolului Consiliului Fiscal, prin căpătarea de noi atribuţii, cum ar fi estimarea impactul bugetar asupra economiei.

"O soluţie, din punctul meu de vedere, o reprezintă întărirea rolului Consiliului Fiscal. Această instituţie trebuie să primească atribuţii de estimare a impactului bugetului propus de un guvern asupra economiei pe termen mediu şi lung. Acest lucru este important pentru că analiză CF se face având în vedere stabilitatea UE şi a zonei euro nu doar a României (cazul nostru). Obiective superioare celor ale unui partid politic sau altul. Această soluţie este din punctul meu de vedere soluţia optimă, chiar dacă reprezintă un compromis. Teoretic un model economic complet al UE ar însemna o politică fiscală comună. O soluţie care nu mi se pare viabilă în perioadă următoare. Dar un rol întărit al CF, aşa cum am prezentat mai sus, reprezintă o soluţie care ar putea fi acceptată foarte uşor de toate statele membre UE", a conchis Cîţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici