Alianţa la guvernare începe cu stângul. Proiectul USR pentru alegerea primarilor în două tururi, respins. PNL, ALDE şi Pro România, marii absenţi din plen

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi "împotrivă" şi 33 de voturi "pentru".

5000 afișări
Imaginea articolului Alianţa la guvernare începe cu stângul. Proiectul USR pentru alegerea primarilor în două tururi, respins. PNL, ALDE şi Pro România, marii absenţi din plen

Proiectul USR pentru alegerea primarilor în două tururi a fost respins

Proiectul de lege, iniţiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra şi 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidaţi nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

De asemenea, doar primii doi candidaţi în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scruin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege.Acesta prevede că în cazul în care situaţia de balotaj intervine între 2 candidaţi la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar sau, după caz, preşedinte al consiliului judeţean pe celălalt candidat.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică şi cea de administraţie publică pe 9 octombrie 2019.

Proiectul face parte din categoria legilor organice.

USR: Senatorii PNL, ALDE şi Pro România au absentat la votul pentru alegerea primarilor în 2 tururi

USR a criticat absenţa senatorilor PNL, ALDE şi Pro România la votul pentru alegerea primarilor în două tururi, precizând că acest proiect este una dintre condiţiile pentru susţinerea Guvernului PNL în Parlament. În comunicat USR critică UDMR că a votat respingerea proiectului alături de PSD

"Respingerea de astăzi, din plenul Senatului, a proiectului USR privind alegerea primarilor în două tururi reprezintă cea mai bună dovadă că USR a avut dreptate şi că actuala configuraţie a Parlamentului nu permite adoptarea reformelor reale şi profunde de care România are nevoie. Din acest motiv se impune organizarea cât mai rapidă de alegeri anticipate!", se arată într-o postare publicată, miecuri, pe pagina oficială a USR.

USR acuză UDMR că a votat alături de PSD respingerea proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi şi critică PNL, ALDE şi Pro România că au avut mulţi senatori absenţi la votul de miercuri din plenul Senatului.

"De remarcat că UDMR a votat alături de PSD pentru respingerea proiectului USR, dar şi că PNL, ALDE şi Pro România au avut aproape jumătate dintre parlamentari absenţi. Probabil sunt mai importante negocierile pentru un posibil viitor beneficiu într-o guvernare liberală decât să ne asigurăm, cu toţii, că localităţile României nu mai sunt administrate de oameni ce reprezintă doar 10-11% dintre locuitori", mai transmite comunicatul.

Uniunea Salvaţi România reiterează faptul că revenirea la alegerea priamrilor în două tururi este o condiţie esenţială pentru susţinerea Guvernului Orban la votul de învestitură din Parlament.

"Revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă prima condiţie din cele patru enunţate de Alianţa USR PLUS pentru a acorda votul de învestitură Guvernului Orban. Este prima deoarece e esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi pentru recuperarea democraţiei la nivel local. USR PLUS nu abdică de la principiile sale şi nu renunţă la cele patru condiţii enunţate pentru a acorda un vot de învestitură unui guvern Orban de tranziţie!", mai arată comunicatul

Taguri:
primari,
alegeri,
tururi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici