Senatorul Ilie Niţă a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar - Mediafax

Senatorul Ilie Niţă a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe senatorul Ilie Niţă, fost vicepreşedinte al CJ Suceava, acesta fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu, operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi în declaraţii.

1028 afişări

Imaginea articolului Senatorul Ilie Niţă a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar

Senatorul Ilie Niţă a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar

Alături de acesta, DNA i-a mai trimis în judecată pe avocatul Florin Ivanovici (sub control judiciar - pentru abuz în serviciu), Niculina Niţă (folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane, fals în declaraţii), Ilie Chitic, administrator SC Teona Build SRL Suceava (uz de fals în formă continuată), Casa de Insolvenţă Bucovina IPURL (abuz în serviciu), Teona Build (evaziune fiscală).

„În perioada 2009-2017, inculpatul Niţă Ilie, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar”, arată DNA.

 

Sursa citată a mai precizat că, "în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, Ivanovici Florin, la instigarea inculpatului Niţă Ilie, nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă".

„Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Niţă Ilie, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor. În aceeaşi perioadă, inculpatul Niţă Ilie, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenţie, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei”, au mai spus procurorii.

De asemenea, DNA mai arată că Niculina Niţă, în calitate de reprezentant al autorităţii contractante (grădiniţa al cărei director era) şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, inculpatul Niţă Ilie, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări. În acelaşi context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări inculpatul Niţă Ilie a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor.

„În acelaşi interval de timp, inculpata Niţă Niculina a consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, inculpatul Niţă Ilie, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior. În perioada 2014 - 2017, inculpatul Niţă Ilie, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla. În lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”. Ulterior, o copie a aceluiaşi document a fost depus de inculpat şi la Primăria municipiului Suceava – Direcţia Patrimoniu”, spune DNA.

În cauză s-au constituit părţi civile: Primăria municipiului Suceava, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Şcoala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuţi.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Niţă Ilie, până la concurenţa sumei de 1.564.807 lei.

„În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niţă Ilie, până la concurenţa sumei de 1.564.807 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză”, mai precizează sursa citată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DNA ,
ILIE NIŢĂ ,
SENATOR

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.