Senatul a adoptat tacit proiectul prin care cei condamnaţi penal nu pot fi aleşi în funcţii publice

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege al PMP care prevede că cei care au condamnări penale nu pot fi aleşi în funcţia de europarlamentar, parlamentar, membru al Executivului, preşedinte al României, consilier judeţean sau consilier local.

1513 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat tacit proiectul prin care cei condamnaţi penal nu pot fi aleşi în funcţii publice

Senatul a adoptat tacit proiectul prin care cei condamnaţi penal nu pot fi aleşi în funcţii publice

Proiectul semnat de mai mulţi aleşi ai PMP, inclusiv de liderul partidului Eugen Tomac, când era parlamentar, propune modificarea unor acte normative în domeniul electoral.

”Nu pot fi aleşi în demnitatea de membru din România în Parlamentul European: a) cetăţenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, prevede proiectul de lege adoptat tacit de Senat.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de Preşedinte al României: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) cetăţenii care au fost aleşi anterior, de două ori, ca Preşedinte al României; c) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; d) persoanele care au suferit condamnări penale.”

Iniţiativa legislativă prevede modificarea unui articol din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente: „Nu pot fi aleşi în demnitatea de senator sau deputat, după caz: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”.

Totodată, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de primar, consilier local sau consilier judeţean: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 alin. (l ) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.

Senatul a fost prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Taguri:
senat,
tacit,
pmp

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici