Sergio Mattarella, după întâlnirea cu Klaus Iohannis. : Relaţiile dintre România şi Italia, la nivel excelent

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a apreciat, luni, că relaţiile dintre România şi Italia se află ”la nivel excelent”, fiind bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi, iar Klaus Iohannis a caracterizat relaţia ca fiind ”o relaţie care funcţionează extraordinar de bine”.

189 afişări
Imaginea articolului Sergio Mattarella, după întâlnirea cu Klaus Iohannis. : Relaţiile dintre România şi Italia, la nivel excelent

Preşedintele italian: Relaţiile dintre România şi Italia, la nivel excelent

”Este o vizită (cea a preşedintelui Klauis Iohannis în Italia - n.r.) care, pentru noi, este foarte importantă în ceea ce priveşte relaţiile la nivel excelent între România şi Italia, relaţii care sunt bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi şi pe legături sociale, umane, economice actuale. Legăturile istorice ne-au permis nouă să dezvoltăm o serie de colaborări, colaborări politice, economice şi sociale la nivel foarte înalt, colaborări care se intensifică şi care cresc şi ca dimensiune şi număr. Există legături sociale foarte adânci. În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare. Vorbim de circa 1,2 milioane de români”, a afirmat preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în timpul declaraţiei comune de presă susţinută alături de Klaus Iohannis.

El a mai spus că există mii de italieni care, la rândul lor, locuiesc în România, există multe companii italiene, întreprinderi care sunt active în România - mai mult de 19.000 de companii.

”Această colaborare economică este facilitată de aceste legături umane care se dezvoltă între poporul român şi poporul italian. Vorbim despre o colaborare şi o apropiere care se reflectă şi la nivelul cultural. Există foarte multe colaborări între universităţile române şi italiene şi schimbul de studenţi între ţările noastre este foarte important. Acesta este un element care, la rândul său, întăreşte prietenia între România şi Italia şi bineînţeles ambele ţări fac parte din Uniunea Europeană şi sunt în armonie în legătură cu perspectivele de dezvoltare a Uniunii Europene”, a mai spus şeful statului italian.

El a caracterizat dialogul cu Klaus Iohannis ca fiind unul ”foarte util, foarte prietenesc”.

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că vizita sa în Italia are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită pentru România, cât şi pentru relaţia noastră bilaterală.

”Anul acesta românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, o aniversare care cred că se poate numi aniversare-reper pentru istoria noastră, iar împreună cu Italia celebrăm zece ani de Parteneriat Strategic Consolidat, o relaţie care funcţionează extraordinar de bine. Avem această relaţie foarte apropiată, o relaţie cultivată inclusiv prin dialogul la nivelul cel mai înalt. Şi în acest cadru am analizat stadiul relaţiei, am abordat teme extrem de actuale legate, sigur, şi de agenda europeană, de regiune, de probleme internaţionale, de securitate”, a afirmat Iohannis.

El a menţionat că discuţiile au vizat şi teme economice, dar şi aspecte care privesc comunitatea românilor stabiliţi în Italia.

”Am subliniat că România este şi rămâne o piaţă foarte atractivă, este o ţară cu un potenţial important şi, chiar dacă avem deja o comunitate de afaceri foarte numeroasă în România, aşteptăm cu mare interes noi şi noi investiţii şi oameni de afaceri care vin să îmbogăţească relaţia noastră economică bilaterală. În mai multe rânduri am subliniat comunitatea de valori, istoria comună, cultura bogată comună şi am ajuns foarte repede şi cu sentimente foarte pozitive la discuţii despre cele două comunităţi reciproce, comunitatea italiană foarte numeroasă deja, din România, şi comunitatea românească din Italia. Avem, în Italia, aproximativ 1,2 milioane de români, este cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării, şi am putut să subliniem că această comunitate de români este foarte bine integrată în Italia, foarte bine apreciată. La rândul meu, am transmis mulţumiri pentru felul în care românii sunt trataţi şi integraţi în Italia”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că discuţiile au mai vizat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care o va prelua România în prima parte a anului 2019, Summitul informal de la Sibiu, care va avea loc pe 9 mai 2019, şi chestiuni legate de securitate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici