Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.

37 afișări
Imaginea articolului Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times

Severin: Am cerut preşedintelui PE măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Mi s-a oferit un contract de consultanţă, ca membru în consiliul de experţi internaţionali ai acestei firme, Tyler Jones, firmă falsă, după cum s-a demonstrat ", a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul.

El a spus că acest contract presupunea ca el să dea consultaţii în cadrul şedinţelor de birou, în legătură cu proceduri parlamentare şi proceduri europene, astfel încât, pe baza opiniilor şi sfaturilor date, firma să-şi poată stabili politici generale.

"Este un contract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste «advisory boards», avem dreptul să funcţionăm în calitate de consultanţi politici, cu singura obligaţie de a nu transfera informaţii confidenţiale", a spus Severin pentru MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

Europarlamentarul a negat faptul că ar fi depus vreun amendament, aşa cum a scris publicaţia Sunday Times.

De asemenea, Severin a precizat că a cerut preşedintelui Parlamentului European să ia în calcul măsuri penale faţă de autorii materialelor, în conformitate cu legislaţie belgiană. El a mai spus că este în discuţie cu firme de avocatură pentru introducerea unei acţiuni în justiţia britanică pentru defăimare

"Întreaga poveste este o mârşăvie fără margini, care mistifică un adevăr ce a fost în mod deliberat adâncit în confuzie", crede Severin.

Severin a spus că a introdus în contractul de consultanţă încheiat cu "presupuşii oameni de afaceri" o clauză potrivit căreia nu le va pune la dispoziţie informaţii confidenţiale.

"De asemenea, în acest contract este stipulat clar că nu voi acţiona în calitate de reprezentant sau mandatar al acestei societăţi, ci numai în calitate de consultant politic. Prin urmare, eu nu aveam de îndeplinit niciun fel de act, niciun fel de acţiune politică pentru societatea respectivă ", a spus Severin.

Europarlamentarul a adăugat că, la un moment dat, i s-a cerut de către presupuşii reprezentanţi ai presupusei firme de consultanţă să depună un amendament legislativ, dar el a refuzat să-l introducă.

Întrebat de MEDIAFAX dacă putea introduce la cerere un amendament fără a se afla în incompatibilitate, Severin a explicat : "În ceea ce priveşte depunerea de amendamente, vreau să vă spun că asta este practică curentă şi absolut firească la noi. Există o mulţime de persoane interesate în legislaţia europeană care vin şi ne roagă să susţinem unul din punctele lor de vedere. Acest lucru este permis şi nici nu s-ar putea ca un Parlament ca acesta să funcţioneze altfel, pentru că ar fi vorba despre o UE cu 27 de state membre, este vorba de atâta populaţie şi atunci, cum noi nu trăim în toate aceste state şi nu ne putem deplasa în permanenţă pretutindeni, este foarte important ca şi cetăţenii să vină către noi, fie că sunt persoane fizice fie că sunt persoane juridice".

Europarlamentarul PSD a susţinut că, dacă acest fel de cereri vine din partea unor firme de lobby, "firmele respective au obligaţia să treacă într-un registru numele parlamentarilor cu care au discutat, iar noi, parlamentarii, avem obligaţia să facem publică această situaţie în momentul în care votăm sau în momentul în care luăm cuvântul sau când suntem numiţi raportori în chestiunea respectivă".

Severin a mai spus că, în cazul său, a considerat că nu ar fi acceptabil să facă un demers de genul introducerii unui amendament legislativ contra plată: "Şi în acest sens, eu nici nu m-am aşteptat să fiu plătit pentru aşa ceva, nici nu am solicitat plată pentru asta, nici nu am primit plată pentru asta şi nici nu aş fi avut ce să primesc plată, pentru că eu nu am depus niciun amendament".

În context, el a afirmat că articolul din Sunday Times este "fals total", deoarece sugerează că ar fi încheiat un contract şi ar fi solicitat o plată pentru depunerea de amendamente: "Este cu atât mai fals, cu cât eu nu am depus niciun amendament ! (…) În articol se arată că, vezi Doamne, am determinat pe alţii să depună amendamente, ceea ce este deja o mare diferenţă, însă eu am spus tot timpul că nu am determinat pe nimeni şi nu am cerut nimănui să depună niciun fel de amendament. Singurul lucru, pe care eventual l-am făcut, a fost să mă interesez de existenţa unor persoane care împărtăşesc un anumit punct de vedere".

Europarlamentarul a precizat că amendamentul pe care presupuşii lobby-işti i-au cerut să-l introducă se referea la schema de restituire a depozitelor bancare.

"Deci, au cerut să depun un amendament şi eu nu am făcut lucrul acesta. Iniţial, nu mi s-a părut o problemă mare pentru că ei mi-au spus că este un stadiu al procedurii - şi aşa era - în care dorinţa noastră este să deschidem o dezbatere, în aşa fel încât şi acest punct de vedere să fie luat în considerare. Deci, nu să creăm o legislaţie, ci doar o dezbatere, care, eventual, în final ar fi dus la o legislaţie. Mie mi s-a părut că este o cerere corectă. Este corect să asculţi toate punctele de vedere (…) Dar, după aceea mi-am spus că, totuşi, ţinând cont de faptul că eu sunt consultant al acestei firme şi că nu este cazul să acţionez pentru ea şi în numele ei, ci doar să îi dau sfaturi în legătură cu eventuale politici de promovat, am refuzat să depun acest amendament", a detaliat europarlamentarul.

Întrebat de MEDIAFAX dacă relatarea referitoare la cecul de 12.000 de euro este falsă, europarlamentarul a spus că suma respectivă a fost într-adevăr cerută de el, însă pentru altceva: "Nu este falsă (relatarea despre cei 12.000 de euro, n.red.) numai că a fost cerut pentru altceva.(…) Eu le-am dat nişte consultaţii şi pentru asta am acceptat să fiu plătit - la insistenţele lor pentru că au vrut să mă provoace - dar am acceptat şi nu mai discut chestia asta - iar ei vor să spună că eu aceşti bani i-am acceptat pentru altceva, iar acel altceva eu nici măcar nu l-am făcut"

Întrebat de MEDIAFAX cum îşi explică faptul că, din peste 700 de europarlamentari, a fost ales tocmai el împreună cu alte două persoane ca subiect pentru acest material, Severin a spus că în mod categoric poziţiile sale au deranjat.

"Aici este una dintre problemele fundamentale. Eu cred că nu este doar campania aceasta dusă împotriva Parlamentului Europpean , eu cred că este vorba şi despre o ţintă mult mai precisă în ceea ce mă priveşte, pentru că poziţiile mele politice au deranjat foarte multă lume şi am toate motivele să cred că este o măsură menită să mă limiteze în capacitatea de a exprima şi de a susţine aceste poziţii politice în continuare. Nu v-am spus, însă eu am verificat şi am rugat şi pe alţii să verifice seriozitatea firmei . Că ea nu există nici nu mi-am imaginat. S-au creat toate aparenţele pentru a lăsa să se creadă că firma există şi că este serioasă. Avea adresă, oamenii răspundeau la telefon la adresa respectivă, avea site, oamenii aveau cărţi de vizită, aveau adrese de e-mail care erau ale firmei, aveau tot felul de alte elemente de contact şi identitate care i-au lăsat pe mulţi să creadă - inclusiv pe cei pe care i-am întrebat - că avem de-a face cu o firmă adevărată şi serioasă", a comentat Severin.

Eurodeputatul a susţinut că, dacă avea ceva de ascuns nu ar mai fi făcut aceste investigaţii. "Încercam să îngrop această investigaţie, dar am întrebat , am anunţat, am întrebat serviciile de specialitate ale Parlamentului. Inclusiv în legătură cu sumele oferite, am întrebat dacă sunt sau nu practicate pe piaţă sau sunt bizare", s-a justificat Severin.

"Deja am cerut preşedintelui Parlamentului European să ia măsuri legale de ordin penal împotriva lor (împotriva ziariştilor care au făcut materialul, n.red.) măcar şi pentru faptul că au intrat într-o clădire publică sub identitate falsă şi de asemenea pentru înregistrări neautorizate. Întrucât în Marea Britanie legislaţia ar putea fi altfel, în Franţa sau în Belgia aceste acţiuni nu sunt acceptate de lege. Şi de asemenea analizez deja cu firme de avocaţi posibilitatea unei urmăriri pentru defăimare în Marea Britanie. Însă ceea ce eu sper şi ceea ce vreau este în primul rând ca Parlamentul să facă o investigaţie internă, pentru a clarifica faptul că nu am niciun fel de culpă în această privinţă", a încheiat europarlamentarul PSD.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti, relatează AFP.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici