Tăriceanu: Nu cred că se că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader. A luat decizia să o revoce pe Kovesi/ Ce spune despre posibilitatea de numire a noilor miniştri fără semnătura lui Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seara că nu se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader, care a avut totuşi iniţiativă, a luat decizia să îi revoce pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Augustin Lazăr de la DNA şi Parchetul General.

2568 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Nu cred că se că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader. A luat decizia să o revoce pe Kovesi/ Ce spune despre posibilitatea de numire a noilor miniştri fără semnătura lui Iohannis

Tăriceanu: Nu cred că se că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader

„Eu nu cred că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader, care a avut totuşi iniţiativa, a luat decizia să o revoce pe Kovesi şi pe Lazăr. Articolele de Cod penal şi de Cod de procedură penală despre care discutăm sunt cele care au fost declarate de CCR ca fiind constituţionale şi celelalte articole din proiectul de lege care nu au fost atacate la Curte, deci nu aveau o problem de constituţionalitate. Eu cred că este altceva”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.

TITLURILE ZILEI

Tăriceanu a susţinut că e mult mai bine că Parlamentul modifică Codurile penale, nu prin OUG.

„Aţi văzut care au fost atacurile în interior, în ţară. Aţi văzut şi care au fost atacurile în străinătate. În străinătate s-a creat o anumită percepţie că există o înclinare a Guvernului către protejarea corupţilor sau acoperirea corupţiei şi că aceste măsuri adoptate prin OUG fără o dezbatere publică prealabilă ar dăuna procesului legislative democratic şi ar pune sub semnul întrebării justeţea acestor măsuri. Eu sunt tentat să vă spun că e mult mai bine că vom adopta aceste lucruri prin Parlament. Facem acest lucru prin Parlament. La comisia juridică s-a întâmplat un miracol, şi PNL şi USR au votat cot la cot cu majoritatea pentru ca aceste articole să fie transpuse în Codul penal. Ceea ce e bine. Bănuiesc că şi-au dat seama şi ei că trebuie să respectăm deciziile CCR. Parlamentul face o operaţie care este corectă, legitimă şi e bine că se întâmplă aşa. Dacă lucrurile astea ar fi fost făcute de Guvern, având exact aceleaşi elemente, ar fi fost nişte semen de întrebare şi ne-ar fi pus în continuare în bătaia criticilor de la Bruxelles”, a mai spus Tăriceanu.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Proiectul legislativ urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rold e for decizional.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei va dezbate, de asemeena, săptămâna viitoare, Codul de procedură penală.

Tăriceanu: Luăm în considerare să facem o restructurare guvernamentală

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că ia în considerare schimbarea celor trei miniştri prin restructurare guvernamentală, respectiv prin vot direct în Parlament, pentru a evita semnătura lui Klaus Iohannis.

„Revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului. Această decizie nu poate fi contracarată de preşedinte. Unde poate preşedintele să intervină este evident la faza următoare, anume numirea, unde ştiţi că prin adăugire la Constituţie, în 2007, Curtea îi dă preşedintelui dreptul să refuze o dată numirea unui ministru, justificat. Preşedintele nu e în joc, el trebuie doar să semneze drecretul de revocare. Vedem ce o să fie în continuare. Având în vedere aceste lucruri, da, avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a guvernului care să permit primului ministru o mişcare mai amplă şi care să evite piedicile pe care ar putea să le pună preşedintele”, a susţinut Tăriceanu, la Antena 3, întrebat dacă ar fi o soluţie ca restructurarea guvernamentală să treacă prin Parlament.

Guvernul a transmis oficial că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seara preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaţilor, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaţilor, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit Liviu Brăiloiu, membru al Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici