Tăriceanu: România este o susţinătoare necondiţionată a procesului de extindere a UE

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la o reuniunea a liberalilor din Sud-Estul Europei, că România susţine necondiţionat procesul de extindere a UE, în vederea transformării zonei Balcanilor de Vest într-o zonă de stabilitate şi prosperitate.

27 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: România este o susţinătoare necondiţionată a procesului de extindere a UE

Tăriceanu: România este o susţinătoare necondiţionată a procesului de extindere a UE (Imagine: Mediafax Foto)

Tăriceanu a precizat că, în contextul temei lărgirii şi continuării procesului de extindere a UE, România "este o susţinătoare necondiţionată a acestui proces de continuare a lărgirii UE".

"Cred că, datorită poziţiei geografice pe care o are (România, n.r.) e interesată ca acest proces de extindere să se completeze cu zona Balcanilor de Vest. În calitate de prim-ministru am încercat să întreţin relaţii cât mai solide cu ţările din Balcanii de Vest şi să-i mobilizăm pe această cale a reformelor necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul a ţinut să-şi exprime bucuria vizavi de progresele ţărilor din Balcani, aspirante la calitatea de membre ale UE.

"Mă bucur că azi Croaţia este într-un stadiu avansat al procesului de aderare la UE. Mă bucură că alte ţări importante precum Macedonia şi Serbia au semnat Acordul de stabilitate şi asociere, lucru care le dă o perspectivă europeană clară. Cred că este de datoria noastră să continuăm acest proces pentru a crea în zona Balcanilor o zonă de stabilitate şi prosperitate. Aceasta este una din valenţele importante ale UE şi e de datoria noastră să ajutăm statele din zonă să se apropie cât mai mult de o perspectivă europeană", a apreciat liderul PNL.

El a mai spus că se bucură că întâlnirea cu europenii din Sud-Estul Europei are loc într-un moment important, în care majoritatea ţărilor europene sunt preocupate de "felul şi de soluţiile pe care trebuie să le pună în aplicare pentru depăşirea crizei financiare globale şi crizei economice".

"Cred că în această direcţie noi, ca liberali, avem un cuvânt important de spus în acest moment, în care tendinţe de a se reintroduce la sisteme protecţioniste şi de a se reveni la un dirijism puternic sunt extrem de manifeste. România în aceşti ultimi ani a fost un bun exemplu de cum poate să evolueze o ţară care se conduce pe baza principiilor şi valorilor fundamentale liberale", a adăugat Tăriceanu, ţinând să le mulţumescă "colegilor liberali din Europa" pentru susţinerea, imboldurile şi încrederea acordată în aceşti ani".

Citeşte mai multe despre reuniunea liberalilor din Sud-Estul Europei.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici